hirdetés

Csodás tulajdonságai ellenére csak kevesen ismerik: ezért kiváló családi kutya a komondor

Szénási Szimonetta

2022. november 23 - Képek: Anda-Marócsek Anita

Hazánk egyik büszkesége a komondor, aki hosszú évszázadok óra őrzi tiszta vérvonalát, mégis sokan nem ismerik. Anda-Marócsek Anitával, a fajta kiváló ismerőjével beszélgettünk, aki eloszlatta a tévhiteket.

hirdetés

A kilenc magyar kutyafajtánkra méltán vagyunk büszkék, hiszen ezek a tehetséges ebek valamennyien elsőrangú munkakutyák, 2017 óta pedig már hivatalos hungarikumok. Közülük ezúttal a pásztorkutyák kiválóságáról, a kutyák királyaként is emlegetett komondorról szeretnénk bővebb ismertetőt nyújtani. Ebben Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa lesz segítségünkre.

Megszűnt a létjogosultsága

A fajta mondhatni tragédiája, hogy a tanyavilág megszűntével a komondoroknak is megszűnt a létjogosultsága. Ugyanis ennek a hatalmas, okos kutyának a tanya és a ház körüli állatok őrzése volt a feladata. Azzal, hogy új, városias környezetbe került, a funkciója is megváltozott: ma elsősorban családi kutyának, házőrzésre keresik – ha keresik.

Ahogy Anda-Marócsek Anitától megtudtuk, olyannyira nem számít népszerű fajtának, hogy sok helyen már a kihalás szélére pozicionálják ezt a kutyafajtát.
– Nagyon sok a tévhit a komondorokkal kapcsolatban, és a többség fél is a tartásuktól, bár félelmeik jórészt alaptalanok. Éppen ezért tenyésztőként az egyik fő feladatomnak tartom a fajtanépszerűsítést, és a valós ismeretek átadását – mondta el Anita, aki az említett cél érdekében gyakran vesz részt falunapokon, városi rendezvényeken, sőt az állatok világnapján kislányai bölcsődéjébe is elvitte kedvenceit, hogy minél többen megismerjék a számára oly kedves kutyákat.

Anda-Marócsek Anita

Kinek való a komondor?

Kérdésünkre, hogy kinek ajánlaná a fajtát, Anita számos pozitív tulajdonságot sorolt fel, amelyek alapján körvonalazódott, hogy a komondor valóban egy ritka kincs.

Érdemes tudni, hogy ezek a kutyák egyáltalán nem időigényesek.  Nem bánják, ha csak napi pár perced van velük foglalkozni, hiszen régen sem töltöttek velük hosszú órákat a gazdáik. Területigényük sem óriási, egy nagyobb kert elegendő a számukra. A komondor nem ugatós, így attól sem kell tartani, hogy fellármázza az utcát, és a kert is biztonságban van tőle, hiszen ellentétben például a vadászkutyákkal, nem fogja felásni az udvart. Bár nagytestűek – a szukák átlagosan 50, míg a kanok 70 kilogramm körül vannak –, táplálékigényük egy közepes termetű kutyáéval egyenlő, és egyáltalán nem érzékeny a gyomruk. Emiatt tápon, húson és házi koszton is remekül elvannak. Nem »egygazdás« kutya, a család minden tagját tiszteli, a gyerekektől kezdve az idősekig. Emiatt szívből ajánlom családi kutyának. Bár nem igényli, de jól viseli a sétát, akár városban is, hála stabil idegrendszerének. A komondor, idegenekkel bizalmatlan lehet, de egy kis szocializációval nyitott, barátságos kutyává válhat séta közben. Kutyákkal kerüli a konfliktust és nem fitogtatja az erejét a kisebb fajtatársaival szemben sem. Ha a gazdával jó a viszonya, egy szóra hallgat rá, követi bárhová. A fajta további jó tulajdonsága, hogy roppant intelligens, és nagyon könnyen tanul

– sorolja a fajtajellemzőket a tenyésztő.

Az ápolásuktól sem kell tartani

Egy tipikus valótlan feltételezés, hogy a komondorok bundája sok ápolást igényel. Pedig ahogy Anitától megtudtuk, ennek pont az ellenkezője igaz.

– A komondornak háromféle lehet a bundája: nemezes, szalagos vagy zsinóros. Bár ránézésre mindegyik időigényesnek tűnhet, valójában egyikkel sincs sok gond, mindössze annyi a teendőnk, hogy amikor megtörténik a kölyökkori szőr leváltása, és elkezdenek kialakulni a tincsek, azokat szét kell választani a megfelelő méretűre. Emellett a komondor szőre öntisztuló. Így ha össze is sarazza magát, másnapra megszárad, a sár kipereg a bundából, és újra ragyogó fehér lesz a kutya. Ha pedig valaki szeretné, akkor ollóval vissza is vághatja a bunda hosszát. Annyi a kitétel, hogy túl rövidre nem szabad, hiszen a szőr biztosítja a megfelelő bőrvédelmet az állatnak – részletezi a „kozmetikai” teendőket a szakértő.

Amiket a komondorok nem szeretnek

Minden eddig felsorolt mellett azonban van néhány olyan sarkalatos kérdés, amit fel kell tennie a leendő gazdának. Vannak ugyanis olyan élethelyzetek és feladatok, amiket a komondorok kevésbé szeretnek.

Mint megtudtuk, a komondoroknak nincs túl nagy mozgásigényük. Emiatt a tenyésztő nem javasolja azoknak, akik sportolni – például futni, túrázni – szeretnének kedvencükkel. Emellett a kutyaiskolák sem igazán komondoroknak valók, mert bár jó eszüknek hála roppant könnyen tanulnak, nem szeretik, ha számukra értelmetlennek tűnő feladatokra szeretnék fogni őket.

A komondorok vérvonala nagyon tiszta. Már 500 évvel ezelőttről vannak feljegyzések a fajtáról, és az idők során nem volt jellemző a fajta keverése. Emiatt a genetikájukba van kódolva az őrzés, magyarán ösztönből tudják, mi a dolguk. Amit remekül el is látnak. Azt azonban nem kedvelik, ha teszem azt, behívják őket tízszer, amiért cserébe jutalomfalatot kapnak. Oda fognak menni, de nem fogják élvezni, nem látják értelmét a folyamatnak

– magyarázza meg az iskoláztatás kérdését Anita.

Hozzáteszi, hogy egy komondor már egészen kicsiként tudja, mi a dolga. Mint tapasztalta, már a 8 hetes kölykök is körbejárják a területüket. Ezen felül nem is felejtik el a génjeikben hordozott tudást: egy komondort bármikor vissza lehet helyezni eredeti környezetébe, el fogja látnia az őrző feladatot. Ugyanennek a tiszta vérvonalnak köszönhetően a komondor igen egészséges kutyafajta.

Azt is tudni kell, hogy éles esze mellett jellemző a fajtára a konokság is. Nagyon rosszul reagál az agresszív közeledésre és nem viseli el a kiabálást sem.

Nem harap, mégis eredményes védelmező

Érdekessége a fajtának, hogy a gondjaira bízott állatokat nem azzal védi meg, hogy megharapja a betolakodót. Az idegen távoltartása, elűzése az ő elsődleges feladata, melyet elsősorban morgással, heves ugatással tesz meg. Ha a gazdája ott van, bárkit beenged a portára gond nélkül, máskülönben az illetékteleneknek kívül tágasabb.

Az egyetlen fajta, amelyik átment az amerikai teszten

Az Egyesült Államokban egy nehéz teszten is sikeresen átment a magyar fajta, ráadásul egyedüliként a világon. Egy alpakafarmra kerestek olyan pásztorkutyát, amelyik távol tartja a farkasokat anélkül, hogy elpusztítaná a ragadozókat – utóbbit az állatvédők ugyanis ellenezték.

Többféle kutyát kipróbáltak, sikertelenül: vagy elcsalták őket a farkasok, így megritkítva az alpakaállományt, vagy a ragadozók nem élték túl a találkozást. Mikor a komondorra került a sor, megmutatta, mire képes: az okos kutya egy pillanatra sem hagyta el a rá bízott állatokat, speciális technikájával pedig el tudta űzni a támadókat anélkül, hogy azok komolyabban megsérültek volna.

A II. világháborúban csaknem kihalt a fajta

Bár ma némiképp drámai a megfogalmazás a komondorok kihalását illetően, ám a második világháborúban valóban a kipusztulás fenyegette a fajtát. A tanyákat felkutató katonák ugyanis többnyire lelőtték az otthonukat védő állatokat.

Az 50-es és 60-as évek  tudatos tenyésztési stratégiája azonban megmentette a komondorokat, valamint az ebben az időben külföldre emigrált magyarok is előszeretettel vitték magukkal a fajtát.

Csak pár ezer példány él az országban

Hazánkban jelenleg körülbelül 2000 regisztrált, azaz származási lappal rendelkező komondor él, és körülbelül ugyanennyi egyed, akit nem regisztráltak. Ez a populáció évente 200 kölyökkel növekszik. Szemben több népszerű fajtával, ahol a született regisztrált kölykök száma egy évben akár a 1000 -1500 at is meghaladja – tudtuk meg a tenyésztőtől.

Magyarországon kívül, a már említett emigrációs hullám miatt még az Egyesült Államokban, illetve Oroszországban élnek nagyobb számban komondorok. Európában máshol nem nagyon tenyésztik ezt a fajtát, itthon mintegy 20 aktív tenyésztő foglalkozik vele. Két fajtagondozószervezet, a Hungária Komondor Klub, valamint a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet képviseli ezeket a pásztorkutyákat.

Aki megismerte, beleszeret

Ahogy Anda-Marócsek Anita fogalmaz, sokan tartanak a fajtától, ám akinek egyszer is van dolga vele, az egy életre beleszeret a komondorokba. Saját bevallása szerint így történt ez vele is, így már hosszú évek óta kitartóan dolgozik azért, hogy megmutassa az embereknek a komondor valódi arcát.

a komondor története állattvédelem családi kutya egészség egészséges kutya farkas farkas és kutya genetika komondor kutyás történelem kutyatenyésztés magyar kutyafajta magyar kutyafajták második világháború pásztorkutya pásztorkutyák tenyésztés terület őrzése történelem védelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink