hirdetés

Csodás tulajdonságai ellenére csak kevesen ismerik: ezért kiváló családi kutya a komondor

Szénási Szimonetta, 2022. november 23 - Képek: Anda-Marócsek Anita

Hazánk egyik büszkesége a komondor, aki hosszú évszázadok óra őrzi tiszta vérvonalát, mégis sokan nem ismerik. Anda-Marócsek Anitával, a fajta kiváló ismerőjével beszélgettünk, aki eloszlatta a tévhiteket.

hirdetés

A kilenc magyar kutyafajtánkra méltán vagyunk büszkék, hiszen ezek a tehetséges ebek valamennyien elsőrangú munkakutyák, 2017 óta pedig már hivatalos hungarikumok. Közülük ezúttal a pásztorkutyák kiválóságáról, a kutyák királyaként is emlegetett komondorról szeretnénk bővebb ismertetőt nyújtani. Ebben Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa lesz segítségünkre.

Megszűnt a létjogosultsága

A fajta mondhatni tragédiája, hogy a tanyavilág megszűntével a komondoroknak is megszűnt a létjogosultsága. Ugyanis ennek a hatalmas, okos kutyának a tanya és a ház körüli állatok őrzése volt a feladata. Azzal, hogy új, városias környezetbe került, a funkciója is megváltozott: ma elsősorban családi kutyának, házőrzésre keresik – ha keresik.

Ahogy Anda-Marócsek Anitától megtudtuk, olyannyira nem számít népszerű fajtának, hogy sok helyen már a kihalás szélére pozicionálják ezt a kutyafajtát.
– Nagyon sok a tévhit a komondorokkal kapcsolatban, és a többség fél is a tartásuktól, bár félelmeik jórészt alaptalanok. Éppen ezért tenyésztőként az egyik fő feladatomnak tartom a fajtanépszerűsítést, és a valós ismeretek átadását – mondta el Anita, aki az említett cél érdekében gyakran vesz részt falunapokon, városi rendezvényeken, sőt az állatok világnapján kislányai bölcsődéjébe is elvitte kedvenceit, hogy minél többen megismerjék a számára oly kedves kutyákat.

Anda-Marócsek Anita

Kinek való a komondor?

Kérdésünkre, hogy kinek ajánlaná a fajtát, Anita számos pozitív tulajdonságot sorolt fel, amelyek alapján körvonalazódott, hogy a komondor valóban egy ritka kincs.

Érdemes tudni, hogy ezek a kutyák egyáltalán nem időigényesek.  Nem bánják, ha csak napi pár perced van velük foglalkozni, hiszen régen sem töltöttek velük hosszú órákat a gazdáik. Területigényük sem óriási, egy nagyobb kert elegendő a számukra. A komondor nem ugatós, így attól sem kell tartani, hogy fellármázza az utcát, és a kert is biztonságban van tőle, hiszen ellentétben például a vadászkutyákkal, nem fogja felásni az udvart. Bár nagytestűek – a szukák átlagosan 50, míg a kanok 70 kilogramm körül vannak –, táplálékigényük egy közepes termetű kutyáéval egyenlő, és egyáltalán nem érzékeny a gyomruk. Emiatt tápon, húson és házi koszton is remekül elvannak. Nem »egygazdás« kutya, a család minden tagját tiszteli, a gyerekektől kezdve az idősekig. Emiatt szívből ajánlom családi kutyának. Bár nem igényli, de jól viseli a sétát, akár városban is, hála stabil idegrendszerének. A komondor, idegenekkel bizalmatlan lehet, de egy kis szocializációval nyitott, barátságos kutyává válhat séta közben. Kutyákkal kerüli a konfliktust és nem fitogtatja az erejét a kisebb fajtatársaival szemben sem. Ha a gazdával jó a viszonya, egy szóra hallgat rá, követi bárhová. A fajta további jó tulajdonsága, hogy roppant intelligens, és nagyon könnyen tanul

– sorolja a fajtajellemzőket a tenyésztő.

Az ápolásuktól sem kell tartani

Egy tipikus valótlan feltételezés, hogy a komondorok bundája sok ápolást igényel. Pedig ahogy Anitától megtudtuk, ennek pont az ellenkezője igaz.

– A komondornak háromféle lehet a bundája: nemezes, szalagos vagy zsinóros. Bár ránézésre mindegyik időigényesnek tűnhet, valójában egyikkel sincs sok gond, mindössze annyi a teendőnk, hogy amikor megtörténik a kölyökkori szőr leváltása, és elkezdenek kialakulni a tincsek, azokat szét kell választani a megfelelő méretűre. Emellett a komondor szőre öntisztuló. Így ha össze is sarazza magát, másnapra megszárad, a sár kipereg a bundából, és újra ragyogó fehér lesz a kutya. Ha pedig valaki szeretné, akkor ollóval vissza is vághatja a bunda hosszát. Annyi a kitétel, hogy túl rövidre nem szabad, hiszen a szőr biztosítja a megfelelő bőrvédelmet az állatnak – részletezi a „kozmetikai” teendőket a szakértő.

Amiket a komondorok nem szeretnek

Minden eddig felsorolt mellett azonban van néhány olyan sarkalatos kérdés, amit fel kell tennie a leendő gazdának. Vannak ugyanis olyan élethelyzetek és feladatok, amiket a komondorok kevésbé szeretnek.

Mint megtudtuk, a komondoroknak nincs túl nagy mozgásigényük. Emiatt a tenyésztő nem javasolja azoknak, akik sportolni – például futni, túrázni – szeretnének kedvencükkel. Emellett a kutyaiskolák sem igazán komondoroknak valók, mert bár jó eszüknek hála roppant könnyen tanulnak, nem szeretik, ha számukra értelmetlennek tűnő feladatokra szeretnék fogni őket.

A komondorok vérvonala nagyon tiszta. Már 500 évvel ezelőttről vannak feljegyzések a fajtáról, és az idők során nem volt jellemző a fajta keverése. Emiatt a genetikájukba van kódolva az őrzés, magyarán ösztönből tudják, mi a dolguk. Amit remekül el is látnak. Azt azonban nem kedvelik, ha teszem azt, behívják őket tízszer, amiért cserébe jutalomfalatot kapnak. Oda fognak menni, de nem fogják élvezni, nem látják értelmét a folyamatnak

– magyarázza meg az iskoláztatás kérdését Anita.

Hozzáteszi, hogy egy komondor már egészen kicsiként tudja, mi a dolga. Mint tapasztalta, már a 8 hetes kölykök is körbejárják a területüket. Ezen felül nem is felejtik el a génjeikben hordozott tudást: egy komondort bármikor vissza lehet helyezni eredeti környezetébe, el fogja látnia az őrző feladatot. Ugyanennek a tiszta vérvonalnak köszönhetően a komondor igen egészséges kutyafajta.

Azt is tudni kell, hogy éles esze mellett jellemző a fajtára a konokság is. Nagyon rosszul reagál az agresszív közeledésre és nem viseli el a kiabálást sem.

Nem harap, mégis eredményes védelmező

Érdekessége a fajtának, hogy a gondjaira bízott állatokat nem azzal védi meg, hogy megharapja a betolakodót. Az idegen távoltartása, elűzése az ő elsődleges feladata, melyet elsősorban morgással, heves ugatással tesz meg. Ha a gazdája ott van, bárkit beenged a portára gond nélkül, máskülönben az illetékteleneknek kívül tágasabb.

Az egyetlen fajta, amelyik átment az amerikai teszten

Az Egyesült Államokban egy nehéz teszten is sikeresen átment a magyar fajta, ráadásul egyedüliként a világon. Egy alpakafarmra kerestek olyan pásztorkutyát, amelyik távol tartja a farkasokat anélkül, hogy elpusztítaná a ragadozókat – utóbbit az állatvédők ugyanis ellenezték.

Többféle kutyát kipróbáltak, sikertelenül: vagy elcsalták őket a farkasok, így megritkítva az alpakaállományt, vagy a ragadozók nem élték túl a találkozást. Mikor a komondorra került a sor, megmutatta, mire képes: az okos kutya egy pillanatra sem hagyta el a rá bízott állatokat, speciális technikájával pedig el tudta űzni a támadókat anélkül, hogy azok komolyabban megsérültek volna.

A II. világháborúban csaknem kihalt a fajta

Bár ma némiképp drámai a megfogalmazás a komondorok kihalását illetően, ám a második világháborúban valóban a kipusztulás fenyegette a fajtát. A tanyákat felkutató katonák ugyanis többnyire lelőtték az otthonukat védő állatokat.

Az 50-es és 60-as évek  tudatos tenyésztési stratégiája azonban megmentette a komondorokat, valamint az ebben az időben külföldre emigrált magyarok is előszeretettel vitték magukkal a fajtát.

Csak pár ezer példány él az országban

Hazánkban jelenleg körülbelül 2000 regisztrált, azaz származási lappal rendelkező komondor él, és körülbelül ugyanennyi egyed, akit nem regisztráltak. Ez a populáció évente 200 kölyökkel növekszik. Szemben több népszerű fajtával, ahol a született regisztrált kölykök száma egy évben akár a 1000 -1500 at is meghaladja – tudtuk meg a tenyésztőtől.

Magyarországon kívül, a már említett emigrációs hullám miatt még az Egyesült Államokban, illetve Oroszországban élnek nagyobb számban komondorok. Európában máshol nem nagyon tenyésztik ezt a fajtát, itthon mintegy 20 aktív tenyésztő foglalkozik vele. Két fajtagondozószervezet, a Hungária Komondor Klub, valamint a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet képviseli ezeket a pásztorkutyákat.

Aki megismerte, beleszeret

Ahogy Anda-Marócsek Anita fogalmaz, sokan tartanak a fajtától, ám akinek egyszer is van dolga vele, az egy életre beleszeret a komondorokba. Saját bevallása szerint így történt ez vele is, így már hosszú évek óta kitartóan dolgozik azért, hogy megmutassa az embereknek a komondor valódi arcát.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon