hirdetés

7 kutyafajta, aki jó választás gyerek mellé: ízig-vérig családi kutyák

Jóvári Krisztina

2021. május 27

Ezek a kutyafajták kitűnő választások gyerekek mellé, hiszen intelligensek, könnyen kezelhetőek és nagyon jól alkalmazkodnak különböző szituációkhoz. Fontos ugyanakkor, hogy a megfelelő szocializációt és nevelést biztosítsa számukra a gazda, hiszen ez elengedhetetlen a fejlődésükhöz.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 7 olyan kutyafajtát, akik jó választások lehetnek gyerek mellé – legyen akár kicsi, akár nagyobb gyerek – hiszen szerethető jellemük és kedves személyiségük ideális családi kutyává teszi őket.

1. Golden retriever

Az egyik legnépszerűbb kutyafajta a világon a golden retriever, aki rendkívül kedves, emberközpontú jellemű és könnyen tanítható eb. Nem hiába alkalmazzák terápiás-, vakvezető – és segítőkutyaként őket, hiszen intelligensek és igyekeznek mindig a gazda kedvében járni. Gyerekekkel is nagyon türelmesek és jóindulatúak, szeretik a játékot és a foglalkozást. Mindig jókedvű eb, könnyedén mosolyt csal bárki arcára.

A golden retriever az egyik legnépszerűbb családi kutya gyerekek mellé.

2. Berni pásztor

A berni pásztor emberközpontú kutya, akit kedvessége és lojalitása tesz nagyszerű családi kutyává. A gyerekeket nagyon szereti, nagy termete ellenére is óvatos és figyelmes velük szemben, ráadásul szeret játszani, mókázni. Okos, értelmes eb, aki igényli a foglalkozást és szereti, ha feladata van. Könnyen alkalmazkodik a különböző élethelyzetekhez, ha kell elkíséri a családot túrára, kirándulásra, de a kanapén is szívesen pihen velük együtt.

Berni pásztorkutyák. /Fotó: Jacks and Bears

3. Schipperke

A schipperke kistermetű juhászkutya, aki különösen imádja a gyerekeket és a velük való játékot. Sokoldalú munkakutya, így aktív életmódú családba ajánlott, ahol lehetősége van sportolni is a gazdával. Kifejezetten szeret mindenről tudni, érdeklődő, kíváncsi jellem. Gyerekekkel gyengéd, nagyon szereti a társaságukat, illetve azt, ha feladatot kap tőlük. Könnyen tanul, nagyon intelligens és figyelmes eb.

A schipperke igazi energiabomba, ugyanakkor nagyon kedves, játékos gyerekekkel szemben is.

4. Cavalier King Charles spániel

Tökéletes kistermetű családi kutya, aki vidám természetével és bájos megjelenésével mindenkit levesz a lábáról. Gyerekek és idősek mellé is kiváló társ, igazi társasági kutya. Türelmes, ragaszkodó és kedves jellem, aki mindenkinek osztja a puszikat. Szeret játszani és igényli, hogy gazdája mellett legyen, így hosszú időre nem érdemes magára hagyni.

Cavalier King Charles spániel: igazi pusziosztó, szerethető jellemű eb.

5. Magyar vizsla

A magyar vizsla kiváló vadász, mindemellett épp olyan kitűnő családi kutya is. Aktív, sportos fajta, aki igényli a rendszeres és alapos lemozgatást. Nagyon intelligens és könnyen tanul, szereti a különböző kutyás sportokat is. A játékra mindig készen áll, imád labdázni, kergetőzni. Gyerekekkel könnyen megtalálja a közös hangot. Alkalmazkodó fajta, ám a megfelelő szocializáció és mozgás elengedhetetlen számára.

Magyar vizsla, aki aktív és sportos családoknak ajánlott.

6. Labrador retriever

Intelligens, tanulékony kutyafajta, aki mindig készen áll a feladatra és igyekszik gazdája kedvében járni. Világszerte alkalmazzák terápiás kutyaként, hiszen nagyon munkaszerető és szolgálatkész eb. Tökéletes családi kutya, barátságos jellemű és könnyen tanítható. A gyerekekkel türelmes, imád velük játszani, mindig kapható egy kis mókázásra. Aktív életmódú gazdának ajánlott, mert fontos a megfelelő lefárasztás és foglalkozás a labradornak.

Labrador retriever, az egyik legjobb segítőkutya világszerte és sokak családi kedvence.

7. Uszkár

Elegáns megjelenésű és rendkívül intelligens kutyafajta, aki nagyon könnyen tanul és imád gazdája kedvében járni. Mozgékony, sportos fajta, emiatt aktív életmódú gazda mellé ajánlott, hiszen a szellemi és fizikai lefárasztást napi szinten igényli. Ideális családi kutya, ráadásul vidám, játékos természetű és a gyerekkel is jól kijön. Emberközpontú, szereti a sok foglalkozást és a közös tevékenységeket a családdal.

A vidám és játékos természetű uszkár ideális családi kutya gyerekek mellé is.

A fajtaválasztás mellett továbbá nagyon fontos a megfelelő nevelés és szocializáció, hiszen ezek elengedhetetlenek a kutya fejlődéséhez. A jó családi kutyának megfelelő idegrendszerrel kell rendelkeznie, így felelősségteljes tenyésztőtől érdemes választani az új családtagot. A tenyésztő tud segíteni abban is, melyik kölyköt ajánlja az alomból leginkább gyerek mellé, hiszen ismeri a kölykök természetét.

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears)

berni pásztor cavalier king charles spániel családi kutya golden retiriever kutya családba kutya gyerek mellé kutyafajta labrador retriever magyar vizsla schipperke uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink