hirdetés

Golden retriever fajtaleírás: a legkedvesebb családi kutya

László Enikő

2020. augusztus 17

A golden retriever a világon szinte mindenhol az egyik legnépszerűbb fajta. Barátságossága, kedvessége kitűnő családi kedvenccé teszi.

hirdetés

Az arany retrievert, azaz a golden retrievert rengetegen ismerik. Az egyik legelterjedtebb fajta a világon. Tökéletes segítőkutya és családtag is egyben, kedvességével mindenkit levesz a lábáról. Nem csak barátságos, de nagyon értelmes is, könnyű tanítani. Szinte mindenki számára ideális társ, hiszen kiválóan alkalmazkodik az ember életviteléhez, lakókörnyezetéhez.

Eredete

Pontos eredete ismeretlen, ősének a mára már kihalt orosz retrievert tekintik. 1864-ben Sir Dudley Marjoribanks üzletember vásárolt egy hosszú szőrű retrievert, akinek különleges, sárga színe volt. Dudley vadászati célokból kezdte tenyészteni a fajtát észak-skóciai birtokán. Létre akarta hozni a tökéletes apportírozó kutyát, aki az elejtett vadat odaviszi neki. A fegyverek elterjedésével erre igen nagy igény volt, ugyanis az emberek sokszor nem találták meg a lelőtt madarat.

Napjainkban is használják vadászatokon apportírozásra.

Hogy az utódok remek vízivadászok is legyenek, Dudley keresztezte Nous névre hallgató retrieverjét egy spániellel. Kölykeiket szetterekkel, vízispániellel és homokszínű vérebbel is pároztatta. Így kapta meg végül a ma élő golden retrievert.
A Brit Kennel Klub 1913-ban ismerte el önálló fajtaként. Népszerűsége rohamosan nőtt, Amerikában is rendkívül kedvelt kutya lett, 1925-ben ott is bejegyezték. Az USA-ban egy kicsit átformálták a golden retrievert, az ottani egyedek szőre hosszabb, sötétebb európai társaikénál, magasabbak és testfelépítésük kevésbé izmos.

Rengeteg kutyás filmben szerepelnek golden retrieverek, ami még népszerűbbé tette őket.

Fajtastandard

A golden retriever nem meglepő módon a retrieverek fajtacsoportjába tartozik. Bundája lehet sima vagy hullámos, de sohasem göndör. Aljszőrzete vízhatlan. Színe aranybarna, krémszínű és ezek különböző árnyalatai. A mellkason előfordulhat néhány fehér szőrszál. Marmagassága nemtől függően 51-61 cm, testtömege 30 kg körüli. Fülei közepes nagyságúak, arcra simulnak. Érdekesség, hogy a kölyök színe mindig világosabb annál, mint amilyen felnőtt korában lesz. Ha belenézel a fülébe, láthatod, milyen árnyalatú lesz később kedvenced bundája, ott ugyanis sötétebb a szőr. Tekintete intelligens, kedves, szemei sötétbarnák. Járása erőteljes, mozgékony, előfordul, hogy mancsain úszóhártya van. Farka egyenes, dús szőrzet borítja. Várható élettartama 11-12 év.

Jelleme

A golden jelleme elbűvölő és magával ragadó. Nem lehet nem szeretni a fajtát. Barátságos, kedves, jóindulatú kutya, aki mindig igyekszik szeretett gazdája kedvében járni. Az átlaghoz képest szófogadóbb és engedelmesebb, könnyű tanítani. Nem véletlenül használják oly sok területen.

Vadászatra kitűnő, hiszen erre lett kitenyésztve. Imád apportírozni, tanítani sem kell neki. Kiváló úszó, a vízből is begyűjti az elejtett állatot. Különleges, úgynevezett puha szájának köszönhetően rendkívül finoman fogja meg a zsákmányt, így nem okoz benne kárt.

Ez a tulajdonsága hozzájárul ahhoz, hogy kiváló segítőkutya legyen. A különböző tárgyakat, csakúgy mint a vadat, nagyon finoman fogja meg és adja oda gazdájának. Türelmes és nyugodt kutya, nem hiába a legtöbb vakvezető, segítő- és terápiás négylábú golden retriever.

Vakvezető golden retriever.

A kutyás sportok kedvelőinek is remek választás. Mivel imád futni és tanulni, szinte bármelyik mozgásforma ideális számára. Lehet az akár dog dancing, agility, frizbi, de csupán rendszeres úszás is.

Nagyszerű családi kedvenc, szereti a gyermekeket, a velük való közös játékot. Első kutyának is ideális, hiszen könnyű engedelmességre nevelni. Barátságossága okán azonban nem jó házőrző. Keveset ugat, jelzőkutyának sem a legalkalmasabb. Cserébe sokoldalú személyiség, hatalmas tudásszomjjal. Egy nagy, szőrös boldogságbomba, aki imád a gazdája közelében lenni és a kedvére tenni. Állandó jókedvével biztosan sok örömöt hoz a családba.

A golden retriever garantáltan a család kedvence lesz.

Ideális környezet

Mivel nagyon jól alkalmazkodik minden élethelyzethez, lakásban is tartható. Ebben az esetben gondoskodj rendszeres mozgásáról, fizikailag és mentálisan is napi 1-2 órát lefárasztást igényel. Ne feledd, apportírozásra lett kitenyésztve, tehát a futás a vérében van.
Gyermekekkel nagyon jól kijön, szereti őket. Kiváló játszótárs válhat belőle.

Ápolás

Fontos, hogy bundáját rendszeresen fésüld és csomómentesítsd. Egész évben vedlik, de ez az évszakváltáskor bekövetkező bundacserénél még jobban felerősödik.

Már kölyökkorától kezdve érdemes hozzászoktatni a rendszeres fésüléshez.

Gyakori egészségügyi problémák

Az évek során több tanulmányból is kiderült, hogy a golden retrieverek több mint fele rákos megbetegedés következtében pusztul el. Ez a fajta kifejezetten hajlamos az ilyen típusú egészségügyi problémákra. Ez valószínűleg  annak köszönhető, hogy kitenyésztése idején igen nagy számban fordult elő belterjesség.
A nagytestű kutyákra jellemző csípőízületi diszplázia is kialakulhat a fajtánál.

(Képek: Getty Images Hungary)

golden retriever nagytestű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink