hirdetés

Berni pásztorkutya fajtaleírás: a pásztorból lett tökéletes családi kutya

László Enikő

2020. július 10

A berni pásztorkutya kifejezetten jóindulatú és barátságos társ. Népszerűségének hála, a hideg alpesi hegyek helyett ma már a családok meleg otthonában pihen.

hirdetés

Igazán lojális, családközpontú fajta. Mindenféle agressziótól mentes, ezért kisgyerekek mellé abszolút ajánlott. Hatalmas mackó termete rendkívül érzékeny, kedves szívet takar. Korábban terelés és igavonás volt a fő feladata, emellett pedig tejeskocsikat húzó kutyaként lett ismert: akár 500 kiló áru elhúzása sem okozott neki gondot.

Régen tejeskocsikat húzott.

Eredete

A svájci alpokbeli Bernből származik, innen is kapta nevét. A négy alpesi kutyafajta közül a berni pásztorkutya a legnépszerűbb. Korábban dürrbachi kutyának hívták, egy panzió után, ahol gyakran előfordultak ilyen típusú ebek. Igazi munkakutyának tenyésztették, ez a mai napig látszik is rajta, imád dolgozni. Több mint 2000 évesnek tartják, de hivatalosan csak 1907-ben jegyezték be önálló fajtaként. Eredetileg farmokon élt, ahol a terelés és őrzés miatt tartották, de az igavonásban nyújtott teljesítményéért is nagyra becsülték. Két kutya akár egy egész családot is elhúzott a kocsikon. Az ipari forradalom után nem volt szükség ehhez hasonló munkákra, az emberek közlekedési szokásai megváltoztak, és a tejeskocsikat sem kellett már tovább húznia az alpesi pásztorkutyának. Ezáltal a fajta veszélybe került, de a 19. század elején sikerült megmenteni, törzskönyveztetni, és ezek után népszerűségük ismét felfelé ívelt.

Napjainkban népszerű családi kutya.

Fajtastandard

Jellegzetes trikolor bundája hosszú és fekete, amit fehér és cserbarna jegyek tarkítanak. A tenyésztésnél ügyelni kell a minél szimmetrikusabb rajzolatok elérésére. Súlya, nemtől függően 35-50 kg között mozog. Marmagassága ideális esetben 58-68 cm, de ettől előfordulnak nagyobb példányok is. Közepes nagyságú fülei háromszögletűek, enyhén lekerekített végűek és a fejhez simulnak. Szemei mandula alakúak és sötétbarnák, a kék szín, bármennyire különleges és gyönyörű, hibának számít. Lábai rendkívül erősek, izmosak, mozgása kiegyensúlyozott. Farka dús szőrzettel borított. Várható élettartama 6-10 év.

Kiállításokon a minél szimmetrikusabb rajzolat ideális.

Jelleme

A berni pásztor egy fantasztikusan kedves, szeretetreméltó és hűséges társ. Családba kiváló kutya. Imádja a gyerekeket, egyáltalán nem agresszív fajta. Éppen ezért házőrzésre csak nagy termete miatt alkalmas, de valószínűleg nem ő fogja nyakon csípni az illetéktelen behatolót. Szereti, ha mindig van valami feladata, foglalkoznak vele, de ugyanennyire szeret a teraszon elfeküdve pihenni is. Jól kijön más háziállatokkal, idegenekhez pontosan úgy fog viszonyulni, ahogy azt gazdája teszi. A következetes nevelés kifejezetten fontos számára. Kocsihúzó versenyeken a mai napig népszerű nevező.

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos felelős tenyésztőtől vásárolni, és ha tehetjük, igyekszünk is benneteket megismertetni ilyenekkel. A Jacks&Bears kennelben októberben két berni pásztorkutya alom is született, melynek kölykei díjnyertes szülők csemetéi. Az apróságokról ITT érhetsz el részletes információt.

A kölykök helyes nevelése nagyon fontos.

Ideális környezet

Leginkább kertes házban érzi jól magát, hatalmas termete miatt. Bármilyen korosztály számára megfelelő társ. Szeret a középpontban lenni, de sohasem hivalkodóan. Gyermekekkel remekül kijön, szívesen játszik velük. Szinte bármilyen életvitelhez alkalmazkodik, legyen az nyugodt vagy pörgős. A svájci Alpokban akár a -20 fokot is nagyszerűen bírta, tipikus téli fajta, aki szereti a hideget. Nyáron a meleget nehezebben viseli.

A berni pásztorkutya jól tűri a hideg időjárást.

Ápolás

Szőrét levágni sosem szabad, fésülni viszont rendszeresen kell, lehetőleg hetente kétszer, amihez már kölyökkorában érdemes hozzászoktatni. Egy évben két alkalommal vedlik. A téli bundája jóval sűrűbb, melegebb, mint a nyári könnyebb szőrzete.

Gyakori egészségügyi problémák

A nagytestű kutyákra jellemző rákos megbetegedések a berni pásztort sem kerülik el. Nyáron mindenképpen védjük a hőgutától szőrös, fekete fejét. Az elhízás megelőzésére ügyelni kell, de megfelelő mozgással és táplálással ez könnyen elkerülhető. Viszonylag gyakran előfordulhat náluk ízületi probléma. Ezért fontos, hogy mindig tenyésztőtől vásároljunk, ahol kiszűrik az erre hajlamos egyedeket.

(Képek: Getty Images Hungary)

berni pásztorkutya fajtaleírás nagytestű kutya pásztorkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink