hirdetés

5 fantasztikus pásztorkutya, akikből kiváló házi kedvenc lehet

Hangai Lilla

2023. november 7 - Képek: Jacks&Bears kennel; Anda-Marócsek-Anita; Getty Images Hungary

Az intelligens, kedves, könnyen tanítható pásztorkutyák igen nagy népszerűségre tettek szert az utóbbi időben a kutyatartók között. Ez nem is csoda, hiszen ki ne szeretne magának egy engedelmes, barátságos, okos kutyát, akinek a családja a mindene és a gyerekekért is rajong?

hirdetés

Egyre több border collie-t látunk utcákon cikázva vagy kissé türelmetlenül futkosva a futtatóban. Megértjük, hogy miért vonzó sokak számára a fajta, azt azonban kár tagadni, hogy kevesen alkalmasak a tartásukra. Ma olyan pásztorkutyákat gyűjtöttünk össze, akiket családok, párok, de akár egyedülállók is könnyebben kezelhetnek, némelyek pedig megfelelő lemozgatás mellett lakásban is jól érzik magukat. Jöjjenek hát a legjobb családi kutyák, akik hajdanán pásztorkutyaként bizonyították rátermettségüket!

Kép: Anda-Marócsek Anita

1. Schipperke

Ez a tűzrőlpattant, fekete szépség igen sokoldalú kis eb, aki ráadásul rendkívül intelligens, szívós, és ami a legjobb benne, hogy könnyen kezelhető és oktatható. Ez az örökmozgó négylábú imád a gazdi kedvében járni, de idegenekkel szemben tartózkodó. Emiatt remek őrző-védő és jelzőkutya, ráadásul nincs olyan kutyás sport, amiben ne remekelne. Ne tévesszen meg a csinos külső, a schipperke nem öleb, de ha eleget foglalkoznak vele, lakásban is nehézség nélkül tartható.

A gazdához pásztorkutya lévé roppantul ragaszkodik, gyerekekkel szemben gyengéd és figyelmes. Magabiztosságának köszönhetően a kistestű kutyáknál gyakran megjelenő félelmi agresszió sem jellemző rá. Kíváncsi kutya, akinek a mentális és fizikális lefárasztására is hangsúlyt kell fektetni, ám ezt szeretetteljességével ezerszeresen meghálálja.

2. Berni pásztorkutya

Tulajdonképpen a cikkünkhöz az alapötletet ez a fajta adta, akiről 2020-ban a fajtaleírásunk is ilyen címmel jelent meg: a pásztorból lett tökéletes családi kutya. Ezt pedig azzal érdemelte ki, hogy rendkívül lojális és mindenféle agressziótól mentes. Ez a hihetetlenül barátságos eb rajong a gyerekekért és más háziállatokkal is gond nélkül megtalálja a közös hangot. Megfelelő nevelés mellett az idegenekhez pontosan úgy viszonyul majd, ahogy a gazdi is, így társaságban sem fog gondot okozni a viselkedése.

A berni pásztorkutya ősei örökségeként értékeli, ha feladatokat kap, de egy kiadós munka után nagyon szeret heverészni és csak élvezni a simogatást és gondoskodást. Imád a középpontban lenni, de szerencsére sosem tolakodó; ráadásul ezt senki sem fogja bánni, az ugyanis garantált, hogy ő lesz mindenki szeme fénye. Kertes házban érzi a legjobban magát. A legnagyobb előnye a fajtának talán az, hogy könnyen alkalmazkodik mindenféle élethelyzethez és a gazdi mentalitásához is, így szinte bárki számára ideális társ lehet.

Kép: Jacks&Bears

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos felelős tenyésztőtől vásárolni, és ha tehetjük, igyekszünk is benneteket megismertetni ilyenekkel. A Jacks&Bears kennelben októberben két berni pásztorkutya alom is született, melynek kölykei díjnyertes szülők csemetéi. Az apróságokról ITT érhetsz el részletes információt.

A legújabb Jacks&Bears alom kölykei. (Kép: Jack&Bears)

3. Komondor

Bizony, bizony, a komondor is helyet érdemel ezen a listán, ugyanis kiváló családi kutya. Fontos megjegyezni vele kapcsolatban, hogy nem egygazdás eb, ami lehetővé teszi, hogy a család összes tagjának ugyanolyan szívesen engedelmeskedjen a megfelelő oktatás után. Hatalmas mérete és magabiztos fellépés sokakban kelthet félelmet, de ez a hűséges, kedves és kiegyensúlyozott négylábú él-hal a családjáért. Idegenekkel szemben tartózkodó, így még ma is, ösztönösen kiváló őrzőkutya. A szocializációjára azonban nagyon kicsi korától kezdve oda kell figyelni!

A gyerekekkel türelmes, mozgásigénye nem túl nagy, de térigénye annál inkább. Tartása egyértelműen kertes házban javasolt; egyrészt mérete miatt, másrészt a komondor akkor igazán boldog, ha őrizheti a területét, védelmezheti a szeretteit. Nem vágyik a folyamatos foglalkozásra és babusgatásra, ráadásul az élelemigénye hatalmas mérete ellenére is mindössze akkora, mint egy közepes testű kutyáé.

4. Shetlandi juhászkutya

A sheltie egy igazán elragadó jelenség, aki ugyan kistestű kutya, akárcsak a listán szereplő schipperke, de szintén nem öleb. Kimagasló intelligenciájának és ügyességének köszönhetően bármilyen feladattal bízzuk meg ezt a kis ebet, abban sikerrel fog járni. Kutyás sportokban fantasztikusan teljesít, így főleg aktívabb családoknak, gazdiknak javasoljuk. Tanítani és képezni könnyű, mert ragaszkodó, kedves és nem győzi lesni a gazdi kéréseit.

A shetlandi juhászkutya esetében fontos kiemelni, hogy igen érzékeny teremtés, így a szeretetteljes nevelésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Nagyon éber, temperamentumos kis jószág, aki mindig kapható egy kis mókázásra is, így a gyerekek számára nemcsak ideális társ, de játszótárs is lehet. Idegenekkel szemben félőssé válhat, erre a szocializáció és nevelés során oda kell figyelni.

5. Welsh corgi cardigan

Általában, ha a corgit említjük, mindenki a welsh corgi pembroke-ra, II. Erzsébet királynő kedvenceire asszociál. Engedd meg, hogy felhívjuk a figyelmet most a kardigános corgira is, mert úgy érezzük, méltatlanul szorult háttérbe. Ezt a helyes kis kutyát a rókákhoz is szokták hasonlítani, amire pofája és lompos farka is rászolgál. Szarvasmarha-terelésben verhetetlen volt régen, ezt a felelősségteljes morált pedig a családi kutya létbe is magával hozta. Éber őrkutya válhat belőle, akit magas intelligenciájának köszönhetően tanítani is nagyon könnyű lesz.

Sokak szerint a welsh corgi cardigan kiegyensúlyozottabb kutya, mint pembroke rokona. Gyerekek társaságában rendkívül jól érzi magát, könnyen alkalmazkodik szinte mindenféle szituációhoz. Kertes házban és lakásban is könnyen tartható, ha figyelünk arra, hogy hosszú sétákkal és sok játékkal vezessük le az energiáit. Más házi kedvencekkel is könnyedén szocializálható.

A felsorolt fajták közül a te szívedet melyik rabolta el? 

berni pásztorkutya családi kutya komondor kutya családba pásztorkutya pásztorkutyák schipperke shetlandi juhászkutya welsh corgi cardigan

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink