hirdetés

Schipperke fajtaleírás: kicsi a bors, de erős – az örökmozgó kis munkakutya

Jóvári Krisztina

2021. május 3

A schipperke kistestű, sokoldalú fajta, aki igényli a feladatokat. Aktív és intelligens, mindig szeretne a gazdája kedvében járni. Kis mérete ellenére határozott, jó jelző- és őrkutya.

hirdetés

A schipperke egy érdeklő, kíváncsi kutya, akit különleges megjelenése tesz egyedivé. Könnyen kezelhető fajta, tudatos neveléssel ideális társ válik belőle. A gyerekeket különösen szereti, ezáltal családi kutyának is ajánljuk.

Eredete

A schipperke eredete kissé homályos, azonban annyi bizonyos, hogy Belgium flamand területéről származik. Flamand dialektusban ráadásul a neve „kicsi juhászkutyát” jelent. Küllemében (és jellemében) leginkább a belga juhászkutyák közül a groenendael-re hasonlít, azonban némi spicc típus is megfigyelhető rajta. Vélhetően a belga juhászkutyáknak és a schipperkének a közös őse az inkább kisméretű, fekete „Leuvenaar” nevű kutyafajta volt. A schipperke származása egészen a 17. századra vezethető vissza. 1690 körül a munkások és cipészek kedvelt fajtája volt, mint kitűnő egér-, patkány- és vakondfogó kutya.

Első alkalommal 1882-ben mutattak be schipperkét kiállításon Spa városában, majd ezt követően népszerű fajtává lépett elő Marie-Henriette belga királyné közreműködésével. 1887-ben az USA-ban és Nagy-Britanniában is bemutatták. A következő évben, 1888-ban a belga fajtaklub – amely egyébként a legrégebbi fajtaklub Belgiumban – rögzítette a standardot. Ezután a feladat a fajta egységesítése volt, ugyanis más típusok jellemezték Brüsszel, Anvers és Louvain környékét is.

A 19. században az egyik legkedveltebb kutyafajta volt Belgiumban. Kitűnő jelzőkutya és rágcsálóvadász feladatokat látott el. A II. világháború után sajnos csökkent az egyedszám és sok belga tenyésztő befejezte a tenyésztést is. Emiatt ma sem elterjedt fajta, pedig kiváló adottságú, sokoldalú kutyáról van szó, akiből kiváló társ válik következetes neveléssel. Franciaországban, Belgiumban és az USA-ban örvend nagyobb népszerűségnek, hazánkban kevésbé ismert.

Fajtastandard

A schipperke kisméretű juhászkutya, ám ennek ellenére nagyon stabil felépítéssel rendelkezik. Feje ék alakú, meglehetősen jól fejlett koponyával és relatív rövid pofával. Szemei sötétbarna színűek, kicsik, mandula alakúak és inkább mélyebben ülők, mint kidülledők. Éber pillantása hűen tükrözi a jellemét: mindig figyelmes és érdeklődő kutyáról van szó. Fülei kicsik, felállók, háromszög alakúak. A schipperke fültűzése magas, de a fülek nem állnak túl közel egymáshoz. Fogazata ollós, a harapófogó-harapás megengedett a fajtánál.

Teste harmonikus, rövid és egészen széles. A schipperke háta erős és rövid, lábai jó csontozatúak, egyenesek. Térdhajlata közel van a talajhoz, ezzel elősegítve a magas ugrásokat. Izmos nyaka és széles mellkasa határozott megjelenést kölcsönöz az ebnek. A farka magasan tűzött, némely egyedek teljesen farok nélkül vagy rövid farokkal születnek. Mozgása ruganyos és erőteljes, miközben a végtagok párhuzamosak mozognak.

A schipperke jellegzetes fekete szőrzete kemény és dús, ezáltal ellenáll az időjárás viszontagságainak. Mindig csillogó, szinte öntisztuló, könnyen kezelhető. A nyak körül a fülektől lefelé haladva a szőrzet mintegy „gallért” és „sörényt” alkot, ez juhászkutya küllemet kölcsönöz az ebnek. A comboknál szintén hosszabb a szőrzet. A schipperke törzsén rövidebb, testhez simuló fekete szőr található, puha aljszőrzettel.

Előírt marmagasság nincs meghatározva a fajtánál, helyette a standard a testsúlyt írja elő: egy schipperke 3-9 kg közötti súlyban kell legyen. Várható élettartama igen magas, 11-14 év, de ennél idősebb egyedek is előfordulnak.

Jelleme

Kitűnő apportkészségű, sokoldalú munkakutya. Nem öleb, bár a lakásban is elvan megfelelő lefárasztás mellett. Igényli a mozgást és a feladatokat, mivel fürge és fáradhatatlan jellemű. Intelligens, nagyon tanulékony fajta, sportkutyának kitűnően alkalmas. Legyen szó agilityről, dog dancingről, frizbiről, terelésről vagy vadászatról, a schipperke megállja a helyét szinte minden sportban. Kiváló szaglással és hallással rendelkezik. Jó jelző- és őrkutya, mert mindig éber és figyelmes.

Kis mérete ellenére tárgyakat kitűnően őriz, a betolakodókat pedig csaholással igyekszik elijeszteni. Idegenekkel szemben tartózkodó jellemű, gazdájához azonban rendkívül hűséges és ragaszkodó. Gyerekekkel jól kijön, különösen gyengéd velük, így családi kutyának is tartható.

Érdeklődő, kíváncsi kutya, aki mindig tudni szeretné, mi zajlik a környezetében vagy egy zárt ajtó mögött. Érzelmeit kifejezi magas hangon történő ugatással és nyakszőrzetének felborzolásával. A kistestű kutyáknál nagyobb mértékben fellépő félelmi agresszió a schipperkénél nem jellemző, mivel magabiztos, határozott fajta.

Ideális környezet

A schipperke mozgékony, tanulékony és mindig kész az új feladatokra, így aktív életmódú gazdának ajánlott. Kitűnő adottságai révén előny, ha a gazdi sportol vele. Kutyaiskolába is célszerű járni vele és minél több tevékenységet kipróbálni, mert sokoldalú fajta. Lakásban és kertben egyaránt tartható, azonban fontos a megfelelő mozgatás és lefárasztás mindkét esetben. A fizikai lefárasztás mellett a szellemi fárasztásra is figyelni kell, ezért adjunk valamilyen feladatot a schipperkének.

Kitűnően alkalmazkodik az élethelyzetekhez, ami jó családi kutyává is teszi. Nem egy öleb fajta, annak ellenére, hogy kisméretű kutya. Jellemében és természetében inkább a belga juhászkutyákra hasonlít, így a schipperkének is aktív elfoglaltság kell a mindennapok során. A hosszú séták, a futkározás és a sok játék a lételeme. Szereti hallatni a hangját, emiatt ha a szomszédokat zavarja, következetesen le kell erről szoktatni. Könnyen kezelhető, tudatos neveléssel és odafigyeléssel kiváló társ válik belőle.

Ápolás

A schipperke szőre nem igényel különösebben bonyolult ápolást. Nem nyírják a szőrét, elegendő rendszeresen kifésülni. Vedléskor gyakrabban kell az elhalt szőrszálak miatt a fésülést elvégezni, mint általában. A lakásban tartott kutyáknál figyelni kell a karmok hosszára és amennyiben indokolt, visszavágni azokat. Minden fajtára igaz továbbá, hogy a füleket és a szemeket is tartsuk tisztán.

Gyakori egészségügyi problémák

A schipperke egészséges, hosszú életű, mozgékony kutyafajta, a kistestű kutyáknál gyakori egészségügyi problémák nem jellemzőek rá. A túlsúlyra azonban figyelni kell, mert nagyon szeretnek enni és nassolni, így ez könnyen meglátszik rajtuk.

(Képek: Getty Images Hungary)

aktív kutya juhászkutya kistestű kutya kutyafajták schipperke sportkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink