hirdetés

Kutyanevelési tippek: a szocializáció és a séta fontossága

László Enikő

2021. február 1 - Forrás: Zelena Gergőné Katalin, az Elite kutyaisklola és napközi tulajdonosa

Hogy érjük el, hogy kedvencünk jól szocializált legyen másokkal szemben? Mindenki tudja, ehhez kutyák és emberek közé kell járni. Ami nem egyértelmű sokaknak az az, hogy a család másik kedvence erre nem alkalmas, sőt a saját kert is kevés.

hirdetés

Minden kutyának ingerekre és élményekre van szüksége a kerten vagy lakáson kívül, hogy kiegyensúlyozott és szociálissá váljon úgy, mint gyermekeink. Vannak könnyebben és nehezebben szocializálható ebek. Fontos korán elkezdeni, mert felnőttként már sokkal nehezebb a szociális viselkedés elsajátítása. Egy ilyen kutyával minden egyszerűbb! Kedvencünk a többi ebtől tudja a legjobban megtanulni és elsajátítani a helyes viselkedést. Mi ehhez kevesek vagyunk, hisz nem vagyunk kutyák. Ha szeretnénk kedvencünket önfeledten játszani látni, keressünk neki négylábú társaságot.

Fotó: Elite Kutyaiskola és napközi

A séta szocializál

Maga a séta a kutyák számára is ideális a szocializációra, mert így a többi eb figyelmét eltereli a változó környezet, sok új inger és szag. Bizonytalanabb újoncok gyorsabban oldódnak séta közben, ezzel felgyorsíthatjuk az összeszoktatást. Az ily módon sétáló ebek kötődnek egymáshoz, mintha egy falka lennének. Persze nekünk is jót tesz a friss levegő és a mozgás. Hozzunk össze túrákat vagy nagyobb sétákat! Pórázon ne engedjük össze kedvenceinket játék gyanánt, mert könnyen balesettel végződik, összegabalyodva megsérülhetnek, megijedhetnek. Gyakori, hogy feszes pórázon agresszívvé válnak az ebek a másik kutyával szemben, és ez akár verekedést eredményezhet. Arról nem is beszélve, ha meglát egy másik kutyát, oda rángat minket, mert azt tanítottuk neki, ha barátkozni akar rángassa a pórázt. Ez egy csivavánál akár vicces lehet, de egy 40 kg-os kutyánál már kihívás talpon maradni.

Hogyan játszhatnak a kutyák?

Akkor hogyan tudnak játszani, ha nem engedhetjük össze őket pórázon? Erre remek hely egy körbekerített kutyafuttató, ahol biztonsággal elengedhetjük kedvenceinket! A kutyaiskolában szakember segítségével tanulhatjuk meg megoldani a problémákat. Emellett kutyánk együtt lehet fajtársaival. Itt is szabályokra van szükségünk, hogy mindenki jól érezze magát. Nem terrorizálunk, nem dominálunk, nem verekedünk. A kergetőző vagy üldöző játékkal óvatosan, mert könnyen töréssel, szalagszakadással, verekedéssel és akár eltűnéssel is végződhet. Tudnak másképp is játszani! A gazdi feladata szertelen kutyáját leállítani, mint ahogyan az embergyerekkel is teszik a szülők.

Fotó: Elite Kutyaiskola és napközi

Hol engedheted el?

Hol lehet még elengedni a kutyákat? Nehéz kérdés! A kutyát póráz nélkül nem engedhetjük el csak az erre kijelölt helyen! Külterületen, játszótereken, közterületen tilos. Kiemelném a természetvédelmi területet is, ahol a vadállatok miatt fokozottan veszélyes póráz nélkül sétáltatni. Ellenkező esetben számíthatunk arra, hogy ha kedvencünk vadat űzve lelép, dúvaddá válik és a vadásznak kötelessége kilőni. Ne legyünk felelőtlenek. A jogszabályok nem ismerete nem mentesít a felelősség alól.

Mindig szedd fel az ürüléket!

A kulturált kutyatartáshoz hozzátartozik a végtermékek összegyűjtése is! Mindenhol össze kell szedni kedvencünk ürülékét. Tévhit, ha a mezőn intézi el a dolgát nem kell eltakarítanunk csak azért, mert az adott terület valaki tulajdona, és növény termesztésre vagy állatok ellátására szolgál. A kutyaürülék nem jó trágyázására (veszélyes hulladéknak minősül)! Nézzük meg mit tesz saját kertünkben. Mi sem örülünk annak, ha belelépünk.

(Képek: Elite Kutyaiskola és napközi, Getty Images Hungary)

kutya nevelése kutya ürülék felszedése kutyafuttató kutyasétáltatás nevelés póráz póráz nélküli kutyasétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink