hirdetés

A túlzottan domináns kutya 3 ismertetőjele: így állítsd helyre a rendet a fejében!

Buzgó Csilla

2020. augusztus 22

Kutyád régebbi bántalmazás, a szocializáció hiánya, vagy akár a túlzott elkényeztetés eredményeképpen agresszív, elnyomó viselkedést mutathat.

hirdetés

Mindenképpen érdemes tájékozódnod ebben a témában akkor is, ha szerinted a te kedvenced egy angyal, aki sosem használná ki a jóindulatodat.

Mi okozza a domináns viselkedést?

Akadnak olyan kutyák, amelyek egy szabadon élő falkában bizonyosan a falkavezér pozíciójára pályáznának. Ezzel csak egy probléma van: a ti falkátokban te vagy a vezér, és ezt neki tiszteletben kell tartania. Ennek hiánya káoszt eredményez az életetekben, hiszen kedvenced soha nem fog rád odafigyelni, pláne nem engedelmeskedni.

A szocializáció hiányából fakadó agresszivitás azért jön létre, mert a kutya normális, békés fajtársaitól nem tudta eltanulni az illemszabályokat, így a többi négylábú jelzéseit sem képes megfelelően értelmezni. Kritikus helyzetben nem az optimális döntést hozza, illetve hajlamos a territoriális, azaz területvédő agresszióra is.

Emellett genetikai és egészségügyi okok is kiválthatják a kutyából a domináns attitűdöt, tehát ha ilyesmit tapasztalsz kedvencednél, a biztonság kedvéért érdemes az állatorvost is útba ejteni.

Lássuk, mik a domináns természetű kutya legfőbb ismertetőjelei!

Feltűnési viszketegség

Gyakran követeli magának a figyelmet, a simogatást, felugrál mindenkire, rámászik az ülő, fekvő emberekre, és bár védelmezi, sőt, kisajátítja gazdáját, rendszeresen aláássa annak tekintélyét különböző trükkjeivel. Például húzza a pórázt, a gazdi elé furakszik, mikor belépnek séta után az ajtón, vagy vokális hisztivel tagadja meg az utasításokat.

Illetlenül viselkedik társai között

A kéretlen hágási kísérletektől kezdve a többi kutya ételének, játékának elcsórásán át a durva játékig elég széles skálán mozog a magát túlzottan felsőbbrendűnek gondoló kutya problémás viselkedése. Ez más ebek testi épségét, sőt, életét veszélyeztetheti, tehát már csak ezért is ajánlott a mielőbbi fegyelmi tréning.

Agresszív az emberekkel

Főleg azokkal, akik szerinte gyengébbek nála, például a kisgyerekekkel, vagy a kiszolgáltatott helyzetben lévőkkel. A szemkontaktusra dühös morgással reagálhat, hágja az emberek lábait vagy karját, amit épp elér, illetve odakap, ha étkezés vagy játék közben felé nyúlnak.

Ahogy azt már oly sok Cesar Millan-videóban láthattad, egy ilyen vezéregyéniség helyes útra térítése először bonyolultnak tűnhet, de ha az ő nyelvén magyarázod el neki, hogy hol a helye a falkátokban, viszonylag rövid idő alatt megoldódhat ez a probléma is. 

Mit tehetsz te első körben, ha egyelőre nem vagy kutyasuttogó? Mutatjuk!

A fejedben dől el

Mielőtt nekilátnál a fegyelmezésnek, először magadat kell lélekben felkészítened – illetve nem árt szakértőtől vagy szakkönyvből tájékozódni a kutya viselkedésének alapjairól sem. Kedvenced megérzi, ha te ideges vagy bizonytalan vagy, és kritikus helyzetekben ellened fordulhat.

Állíts fel szabályokat!

Egy kisgyereknek is sokkal könnyebb idomulni a felnőttek világához, ha tudja, hol a határ. Alapvető falkaszabályokat  a kutya nem hághat át: például csak oda mehet a lakásban, ahová te engeded, vagy nem léphet be előtted a bejárati ajtón. Az apró dolgokon (is) múlik a nevelés sikeressége vagy sikertelensége.

Ne szeretgesd agyon!

A falkavezér típusú kutyák általában maguknak valóak, így ha a domináns viselkedést szeretettel és figyelemmel jutalmazod, csak az erősödik benne, hogy mindent kiválóan csinál. A falkában az alsóbbrendű példányok keresik a vezér kegyeit, tehát ilyenkor mindig várd meg, míg a kutyád közeledik hozzád, jutalmul kapja a figyelmet, ne erőszakold rá!

Vacsoracsata

Hagyd, hogy a kutya végignézze, ahogy te elfogyasztod a saját ételedet, csak azután add neki oda az ő tálkáját! Ehhez valószínűleg szükséged lesz egy segítőre, aki féken tartja a jószágot, amíg te fel nem állsz és rá nem bólintasz arra, hogy ő is ehessen.

Foglald le testileg és szellemileg!

Aranyszabály, hogy az unatkozó kutya, amelyben túlteng a tetterő, hajlamosabb elkanászodni, mint megfelelően edzett társai. Keress tehát egy számára kielégítő elfoglaltságot, mely helyreteszi önértékelését és segít neki tisztán látni, hogy a renitens viselkedés helyett mire tudná fordítani fölös energiáit.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió agresszív kutya dominancia kutya dominancia jelei kutyatámadás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink