hirdetés

A kutyahangok jelentése: segítünk, melyik, milyen érzelemről árulkodik

László Enikő

2020. július 7

A gazdik általában nagyon jól ismerik kutyáikat. Már a nézésükből is tudják, hogy éppen rosszat csináltak vagy csak egy kis törődésre vágynak. De hangjelzéseik is ennyire egyértelműek?

hirdetés

Egy 2014-ben megjelent magyar kutatás – mely Faragó Tamás, az ELTE Etológia Tanszék tudományos munkatársának, az MTA Prémium posztdoktori ösztöndíjasának, egyben a kutatás vezetőjének közreműködésével készült – azt mutatja, hogy az emberek hasonló akusztikai szabályszerűségek mentén kommunikálnak, mint a kutyák. Ennek következtében hasonló módon felismerhetjük a négylábúak érzelmi állapotát, mint embertársainkét, közös nyelv nélkül. Mindezt azért, mert mind az ember, mind a kutya egyaránt operál a magas-mély és a hosszú-rövid hangokkal. A kutatásban 40 önkéntes vett részt, akik a felmérés során 100 kutyahangot hallgattak meg. Általánosságban a rövid, lüktető jelzés pozitív érzelmet, míg a magas és hosszú félelmet vagy fájdalmat jelentett, pontosan úgy, mint az emberi kommunikáció során.

De vajon te is felismernéd kutyád érzelmeit csupán a hangja alapján? Nagy valószínűséggel igen, de fontos a kontextus. Segítünk a pontosításban.

Rövid, határozott vakkantás = figyelemfelkeltés

Ha azt szeretné a kutyád, hogy rá figyelj, ezt egy rövid, határozott vakkantással jelzi. Ebben az esetben figyelemre, játékra, vagy ételre vágyik. Ha számodra zavaró, hogy ő mondja meg, mikor kéri a figyelmet, könnyedén leszoktathatod róla kedvenced csupán azzal, hogy nem reagálsz rá, egyértelműen figyelmen kívül hagyod a jelzést. Egy idő múlva abbahagyja, azonban előtte érdemes megbizonyosodnod róla, nem azért csinálja-e, mert ki kell mennie üríteni. Ebben az esetben vidd ki minél hamarabb.

Lihegésszerű hang = nevetés

Játék közben lihegésszerű hangot adhatnak ki, amit csak ekkor használnak. Olyan ez náluk, mint nálunk a nevetés. Ha ezt a jelzést hallod, egyértelmű, hogy a kutyád jól érzi magát.

Ütemes ugatás = jelzés, védelmezés

A legtöbb kutya ütemes ugatással jelzi, ha valaki elsétál a kerítés előtt, vagy becsenget. Ez természetes ösztön, a vérében van, hogy védelmezni szeretne bennünket. Nem utal túlzott dominanciára, ezért nem szabad leszidni érte, csupán ezzel a hanggal adja tudtodra, hogy figyelj, valaki közeledik.

Morgás = agresszió

A morgás, mély hangon ugatás agressziót jelent, ezzel mutatják, hogy nem érdemes beléjük kötni. Az agresszió kifejezését több dolog is okozhatja, például önvédelem, amikor más kutyák társaságában feszélyezve érzi magát, vagy korlátozott, veszélyes helyzetnek ítéli meg az adott szituációt. Szintén így jelez, ha úgy gondolja, vetélytársa akadt a falkán belül, de kiválthat ilyen reakciót az is, ha kedvenc játékát, etetőtálkáját, vagy a családtagokat védelmezi.

Éles vonyítás = magány, unalom

Amikor kedvenced magányos, vagy unatkozik, hangos, éles vonyításba kezdhet. Ha zavaróan sokszor teszi ezt, lényegében ő hordja a nadrágot, érdemes egy fejlesztőjátékot adni neki, amivel leköti magát, amikor magára hagyod. Fontos azonban megfigyelned, hogy biztosan csak unatkozik, vagy esetleg komolyabb dolog is meghúzódhat a magány érzése mögött, mint például a szeparációs szorongás, melynek többek között a vonyítás is tünete lehet.

Izgatott vakkantás = boldogság

Az egyik legszebb kutyahang az izgatott, jókedvű vakkantás, ugyanis ez egyértelműen boldogságra utal. Ilyenkor négylábú társad örül és jól érzi magát. Sok kedvenc így üdvözli gazdáját, mikor az egy fárasztó nap után végre hazatér hozzá.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya kisokos kutya kommunikáció kutyahangok ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink