hirdetés

Miért ugat folyton a kutyám? Tornóczky Anita mutatja be a lehetséges okokat

Tornóczky Anita

2023. január 29 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák különböző okok miatt ugathatnak. Az emberek gyakran magát az ugatást próbálják megszüntetni, pedig az csak egy tünet, amelynek az okát kellene orvosolni.

hirdetés

Sokszor a szomszédokkal való béke fontosabb és az ugatásgátló nyakörv mellett dönt a gazda ahelyett, hogy megoldaná a problémát. Elfedni a tünetet nyilván egyszerűbb. És persze az is lehet, hogy az ugatás egy teljesen normális viselkedés része vagy kommunikáció. De nézzük, mi lehet még?

Protektív ösztön

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a kutyák ugatnak, a protektív ösztön. Ha a kutya érzi, hogy a családja, a tulajdonosa vagy az otthona veszélyben van, akkor ugatni fog, hogy figyelmeztesse őket a veszélyre. Az is lehet az ugatás célja, hogy elkergesse a saját és falkája, vagy otthona környezetéből a veszélyesnek ítélt embert vagy állatot.

Kommunikáció

Másik ok a kommunikáció. A kutyák ugatnak, hogy kommunikáljanak más kutyákkal és az emberekkel. Például, ha egy kutya találkozik egy másik kutyával az utcán, akkor ugatni fog, hogy jelezze a másik kutyának, hogy ő itt van, és hogy hogyan érzi magát.

Unalom

Egy újabb ok, amiért a kutyák ugathatnak, az unalom. Ez a leggyakoribb olyan ok, ami a környezetnek nehézséget okoz. Ha a kutya unatkozik, akkor ugatni fog, hogy felhívja a figyelmet magára és frusztrációját is részben így vezeti le.

Mert bizony az is lehet, hogy a szorongás, a stressz, vagy esetleg más fizikai ok van a háttérben. Ha a kutyának fáj valamije, beteg vagy stresszes, ugatni fog, hogy jelezze ezeket az állapotokat.
A kutyák ugatnak továbbá, ha éhesek, szomjasak, vagy ha szükségleteik nincsenek kielégítve, mint például, amikor az állat szeretné, ha játszanának vele. Vagy sétára, ingerre, mozgásra vágyik.

Fontos megérteni, mi áll az ugatás hátterében

Fontos, hogy a tulajdonosok megértsék, miért ugat a kutyájuk, és hogy hogyan reagáljanak erre. Ha a kutya folyamatosan ugat és nem tudjuk miért, akkor forduljunk állatorvoshoz, hogy kizárhassuk a fizikai okokat, vagy kezdjük el végiggondolni az esetleges lelki tényezőket, valamint azt, mennyit és milyen minőségben foglalkozunk a kutyánkkal és kielégítjük-e fizikai és mentális szükségleteit?

Fontos, hogy ne nyomjuk el a kutya ugatását, mert ez a természetes kommunikációs módja. Helyette tanítsuk meg, hogy mikor és hogyan kell ugatni, és hogy hogyan reagálhatunk erre. De természetesen ez csak akkor működik, ha egy egészséges, kiegyensúlyozott és jól szocializált kutyáról beszélünk.

kommunikáció kutya kommunikáció kutya viselkedése kutyahangok kutyaugatás miért Tornóczky Anita ugat a kutya ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!