hirdetés

A kutya ugat, és akkor mi van? Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2021. január 28

A kutyatartás során keletkező konfliktusok közül a nem szűnő ugatás okozta élethelyzetek valószínűleg dobogós helyen állnak.

hirdetés

Visszatérő téma ez. A kutya ugat, a szomszéd panaszkodik, az internet népe pedig az esetek jó részében kifejti saját maga stílusában: de hát ez a dolga, mi mást csináljon?

Békében, egymás mellett

A szomszédot zavarja, hogy a lakásban magára hagyott kutya ugat vagy egész nap vonyít. De ugyanígy reklamálni szoktak azok is, akiknek a szomszédságában élő eb a kertben járőrözve szüntelenül hangoskodik. Akár egész éjjel, egész nappal.

A kutyák ugatnak, így kommunikálnak, ez tény. Sokan, akik a hangoskodás miatti vádakkal szembesülnek, és kéne valamit kezdeniük a helyzettel, nem is igazán értik, mit kell ezen problémázni ennyit? A kutya ugat, ezért van, ezért tartjuk őket.

Ugatás és ugatás között van különbség!

Az ugatás viszont több okra is visszavezethető. Amikor egy kutya egész nap ugat – leginkább valós ok nélkül – ott valami baj van. Nem arról van szó, hogy védi a területét, végzi a dolgát. Mindenképp célszerű felfigyelni arra, amikor különösebb ok nélkül a lehulló falevél is arra ösztönzi, hogy kikelve magából felverje az egész környék csendjét. Ilyenkor leginkább az áll a dolgok hátterében, hogy a kutyával nem foglalkoznak, magára hagyott és eléggé unja magát. De a vég nélküli hangoskodás lehet egy komplex viselkedésprobléma megjelenése is.

Kertes házban tartott kutyák esetében még mindig sokan hiszik úgy, hogy ha a kutyát kiteszik a kertbe, nagyon jól lefoglalja magát. Pont azzal, hogy a területen rohangál és ugat mindenre. Ezzel szemben az ebek igényelnék az ember közelségét, a törődést, a közösen végzett tevékenységeket. Mindez velejárója annak, hogy nagyon komplex módon képesek kötődni hozzánk.

A rohangálástól és a minden mozgó alak megugatásától a kutya idegrendszere nem lesz lefárasztva. Arról pedig könyvet lehetne írni, hogy mit okoz a kezeletlen szeparáció egy társasházi lakásban egész napra szobafogságra ítélt kutya esetében.

Nem csak a szomszédnak rossz

Az ilyen helyzet egyrészt nagy nyűg a gazdinak. Frusztráló dolog állandó konfliktusban állni a környezetünkkel. Kutyát alapvetően mindenki azért tart, hogy attól neki jó legyen. Nem azért, hogy a környezettel kelljen hadakoznia.

Tegyük hozzá azt is, hogy a szomszédnak sem túl rózsás a helyzete, amikor nyáron nyitott ablak mellett nem tud aludni, mert mihelyt leszáll az este, pirkadatig az egész környék a szüntelen kutyaugatástól visszhangzik. Nem indokolatlan kritika az sem, amikor az éjszakai műszakot kipihenni szándékozó falszomszéd terveit kutyánk áthúzza azzal, hogy amíg mi dolgozunk, ő addig vonyít.

Viszont ne feledkezzünk meg kutyánkról sem. A viselkedésprobléma nem csak azt jelenti, hogy az eb őrületbe kergeti a környezetét. Neki sem jó. Függően a helyzet súlyosságától, akár az egészségét is károsíthatja.

A kutyák tényleg ugatnak. De normál esetben és okkal. Ha ez már túlzott, vegyük a fáradságot, és próbáljuk kezelni a helyzetet. Ne intézzük el azzal legyintve, hogy ez a természetes. Hiszen azért kutya, hogy ugasson.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya viselkedése kutyahangok jelentése kutyaugatás Márton Attila ugat a kutya ugatás viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink