hirdetés

Miért ugatják a kutyák a semmit? Olyan dolgokat is érzékelnek, amiket mi nem

Ferenczi Deborah

2022. május 25 - Képek: Getty Images Hungary

Minden kutya ugat, ez számukra a kommunikáció fő formája. Okai azonban nem mindig nyilvánvalóak az emberek számára. Gyakran úgy tűnik, mintha túlreagálnának helyzeteket, pedig sok esetben ennek pont az ellenkezője igaz.

hirdetés

Sok esetben problémák léphetnek fel az ugatásból kifolyólag. Ha a kutya túl hangos, esetleg már idegesítő a folyamatos zajongása, a szomszédok panaszt tehetnek és te is idegessé válhatsz. Ám közben nem tudjuk pontosan, milyen okai lehetnek a hangadásnak: az eb olyan veszélyre is figyelmeztethet, amire nem gondolnánk, illetve kifejezi esetleges szorongását, melynek okait így elkezdhetjük keresni.

Miért ugat a kutya?

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az indokokat, melyek erre a cselekedetre késztetik az ebet:

 • szeparációs szorongás
 • területféltés
 • betegség vagy sérülés
 • riasztás
 • frusztráció
 • figyelemfelkeltés
 • üdvözlés
 • kommunikálás

Kommunikációs forma

A kutyák egymásnak válaszolva is ugatnak, egyfajta üdvözlésként, de izgatottságból és játékosságból is megteszik ezt, miközben veled játszanak. Így nem lehet megtiltani, vagy leszidni az ebet, akkor sem, ha sokat hangoskodik, ugyanis ez esetében ösztönös cselekedet. Azonban meg lehet tanítani arra, hogy ne csak ugatással, de más módon is jelezze azt, amit szeretne. Ilyen esetekben érdemes lehet a metakommunikációs eszközöket felerősíteni.

Olyan hangokat is hallanak, amit mi nem

Egy átlagos kutya 1- 1,6 kilométerre is képes hallani a hangokat. Emellett 40 és 45 000 Hz közötti hangokat is érzékelnek, míg az emberek csak a 20 – 20 000 Hz tartományban hallanak. A hallásukon túl pedig szagláson keresztül is képes olyan dolgokat érzékelni, amelyeket mi nem. Így könnyedén előfordulhat, hogy kedvenced azért ugat olyan hevesen, mert hall vagy szagol valamit, amit te valószínűsíthetően nem is tudnál érzékelni.

Honnan tudhatod, hogy valóban hallott vagy érzékelt valamit a kutyád?

Ha az alábbi jeleket tapasztalod a kutyádnál, akkor valószínű, hogy fel akarja hívni a figyelmedet, és ezért ugat olyan hevesen:

 • a fülei helyzettől függően megmozdulnak
 • a testbeszéd is nagyon árulkodó jel lehet:  a hangtól függően eltérő reakciókat válthat ki
 • az állat felpattan, esetleg ugat annak érdekében, hogy megpróbálja felkelteni a gazdája figyelmét
 • a kölyökkutyák megijedhetnek, védelmet kereshetnek

Sosem szabad elfelejtened, hogy a kutya képességei bizonyos területeken messze meghaladják az emberekét – gondoljunk csak a természeti katasztrófák megelőzésére. Sok esetben akár létfontosságú is lehet ezekre a jelzésekre odafigyelni. Az átlagosnál több ugatás pedig számodra is visszajelzés lehet arról, hogy négylábú barátod nem érzi jól magát, esetleg szorong, s ezért ereszti ki a hangját.

kutya figyelmeztet kutya hallása kutya hangja kutya szaglása kutyahangok jelentése miért ugat a kutya ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink