hirdetés

Hogyan jelzi a kutya, ha valami rossz közeleg? A természeti katasztrófákat is idő előtt megérzi

Ferenczi Deborah

2022. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

Mit érzékelnek az állatok a természeti katasztrófák előtt, amit mi nem? Hogyan adják tudtunkra azt, ha veszélyben vagyunk? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

hirdetés

A tudományos kutatások már régóta vizsgálják az ember és a kutya közötti szoros kapcsolatot, illetve azt, hogy miként értik meg érzelmeinket. Ugyanakkor még mindig szinte rejtély az, hogy miként lehetséges az, hogy megéreznek közelgő természeti csapásokat vagy például betegségeket? Milyen különleges képességük van, ami az embernek nincsen?

Hogyan érzik meg előre a természet katasztrófákat?

A kutyáknak nagyon precíz észlelőképességük van, amely automatikusan figyelmezteti őket a környezetükben zajló dolgokra, ez elősegíti az életben maradásukat. Képesek előre jelezni a rossz időjárást, a vihart, a földrengéseket. Ilyen esetekben ugatással és megváltozott testbeszéddel próbálják felhívni gazdáik figyelmét a közelgő veszélyre. Ha képes az ember értelmezni az eb által küldött jeleket, az akár életmentő is lehet. Ha földrengés közeleg, már percekkel előbb zavarodott lesz a kutya viselkedése, esetleg fel-le rohangál a lakásban, és így próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy nagy baj közeleg. A tudósok arra jutottak, hogy a kutyák hallják a Föld szeizmikus aktivitását. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az ebek négyszer messzebbre hallanak, mint mi, ráadásul sokkal magasabb frekvenciákon is képesek értelmezni a hangokat, máris érthető az előrejelzésük. Ami nemcsak a földrengések, de a viharok esetében is működik.

Hogyan jelzi a kutya, ha valami rossz közeleg?

A kutyák sajátos módon viselkednek vihar vagy földrengés közeledtével. Előfordulhat, hogy korábban soha nem látott viselkedést mutatnak, például:

  • a padlót kaparják
  • kiszöknek a hátsó ajtón
  • rágják a bútorokat
  • nyáladzanak
  • zihálnak
  • agresszívebben vagy éppen félősebben viselkednek a szokottnál
  • szimatolják a közelgő vihart

A történelem nagy földrengései, melyet előre megéreztek az állatok

Az ókori görög történészek megfigyelték, hogy a kutyák elhagyták Helice városát órákkal azelőtt, hogy egy nagy földrengés lerombolta volna. 1975-ben életeket mentettek meg, amikor a kínai Haicheng várost kiürítették egy 7,3-as erősségű földrengés előtt, amire a négylábúak szokatlan viselkedése figyelmeztette az embereket. Kína mára megtanulta, hogy az állatok jelzéseit komolyan kell venni, legyen szó akármilyen fajról: 2004-es indiai-óceáni cunamiban az elefántok már a szökőár előtt magasabbra költöztek, így nem érte el őket a katasztrófa. 2009-ben egy varangykolónia hagyta el tavacskáját napokkal egy földrengés előtt. Kína ma már kamerákkal figyeli az állatkerteket és állatparkokat, hogy a szeizmológusok figyelemmel kísérhessék az állatok viselkedésében bekövetkező hirtelen változásokat.

Kutyák, akik megmentették a családjukat

 Shadow ,a kis uszkár egy pusztító tornádóban mutatta meg hűségét és éberségét. Gazdája arra ébredt, hogy a kutyus felugrott rá és eszeveszetten ugatott, mintha csak figyelmeztetné akarná valamire. A férfi érezve, hogy valami nincsen rendben, bekapcsolta a tévét és látta, hogy valóban egy tornádó közeledik felé. Gyorsan értesítette a feleségét, aki éppen dolgozott. Shadow figyelmeztetésének köszönhetően sikerült megmenekülniük a katasztrófa elől. Egy másik történet két kutyáról szól, akik morogva és ugatva jelezték gazdájuknak a tornádó közeledtét, majd menedéket kerestek a ház hátsó részében található kis szobában. Hasonló eset történt Eric Johnsonnal és családjával is, mikor álmukból Bella kutyusuk ébresztette őket. Az eb furcsa, szinte zavarodott viselkedésével próbálta magára felhívni a figyelmet. Johnson a híreket átnézve látta, hogy egy tornádó közeledik a városuk, Cookeville felé. A férfi feleségét és gyermekeiket a fürdőkádban helyezte biztponságba, így sikeresen túlélték a természeti katasztrófát. Otthonuk teljesen megsemmisült, és Bellát, az életmenő kutyust is csak napokkal később találták meg.

katasztrófa kutya kutya földrengés kutya intuíció megérzi a kutya természeti csapások természeti katasztrófák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink