hirdetés

A kutyák hatodik érzéke: 5 dolog, amit velünk ellentétben ők képesek megérezni

László Enikő

2022. szeptember 14 - Képek: Getty Images Hungary

Az embernek öt érzéke van. Ízlelünk, tapintunk, szagolunk, látunk és hallunk. Hasonlóképpen, ahogy az ebek is. De vannak, akik azt hiszik, hogy a kutyák ennél többre is képesek. Szerinted tényleg van hatodik érzékük?

hirdetés

Hogy a dolgok kevésbé ijesztőek legyenek, tudd: nincs tényleges tudományos bizonyíték arra, hogy a kutyák érzékelnék a paranormális tevékenységeket, például a szellemeket. És valójában lehet, hogy neked is van hatodik érzéked. Marti Miller kisállat-pszichológus az Animal Planetnek elmondta, hogy az embereknek és a kutyáknak is van hatodik érzékük, és hozzátette: „Az emberek azonban kételkednek abban vagy tagadják azt, amit éreznek. (…) Miközben a saját elménk elkezdi elemezni, mi történik, a kutyák nem ezt teszik. Érzik a légnyomás változását, és remegéssel, lihegéssel, nyáladzással és szorongással reagálhatnak, vagy figyelmen kívül is hagyhatják azt.”

Az Associated Press közvélemény-kutatása szerint az állattulajdonosok 2/3-a úgy gondolja, hogy kedvencének van hatodik érzéke az időjáráshoz. Sőt, a gazdik szerint sok kutya akár azt is megérzi, ha valami rossz fát tett a tűzre, esetleg hazudik. De mi más tudhatnak még?

1. Olyan dolgokat hallanak, amiket mi nem

A kutyák magasabb hangokat is hallanak, mint mi, és távolabbra is kiterjed hallásuk, mint nekünk. Nicole Ellis kutyakiképző szerint: „Az emberi hallástartomány nagyjából 20 hertz és 20 kilohertz között van, beleértve a sokkal alacsonyabb frekvenciákat is, mint amit a kutyák hallanak. A kutyák 64 Hz-től kezdődő hangokat hallanak felfelé, az emberi tartományon túl a magasabb regiszterekig, 44 kilohertzig.” Persze, lehetséges, hogy a kutyák csak olyan zajokat hallanak, amelyeket mi nem, de az is lehetséges, hogy paranormális tevékenységet érzékelnek.

2. A betegségeket is felismerik

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a kutyák néha valóban képesek felismerni az emberek betegségeit. Ellis azt mondja: „A kutyák egyedülállóan alkalmasak az ilyen dolgok észlelésére, köszönhetően egy összetett szaglórendszernek, amely segít nekik olyan illatokat felvenni, amelyeket mi, emberek soha nem vennénk észre. A kutya szaglása 10 000-100 000-szer jobb, mint az emberé, köszönhetően a 300 millió szaglóreceptornak az orrában, szemben a miénkben található öt-hat millióval.”

Ellis megjegyezte, hogy a kutyák időnként képesek kimutatni a rákos megbetegedést az emberben, valamint a terhességet. „Bár a kutyák soha nem fogják átvenni a technológia helyét az orvosi környezetben, számos sikeres tanulmány bizonyítja, hogy képesek a rák azonosítására, és a tudósok azt remélik, hogy ezt a bizonyítékot felhasználják jobb és pontosabb ráktesztek létrehozására.”

3. Néha olyat is látnak, amit mi nem

A kutya látása is sokkal élesebb, mint a miénk, szóval lehet, hogy csak olyan dolgokat látnak, amiket mi nem veszünk észre… de az is lehet, hogy valami kísértetieset. Brandy Stark, aki a SPIRITS of St. Petersburg nevű paranormális jelenségekkel foglalkozó kutatócsoportot vezeti, és elmesélt a Paw Culture-nek egy történetet arról, hogy két mopszát egy nyomozásra vitte, ahol szokatlan tevékenységet észleltek. Megálltak, és bámultak egy helyet, amiről később kiderült, hogy az a szellemnek hitt volt tulajdonos irodája volt régebben.

4. A természeti katasztrófákat is megérezhetik

Lehetséges, hogy kedvenced megjósolhat egy természeti katasztrófát. Ellis elmesélte, hogy egyes tudósok úgy vélik, hogy a kutyák előbb tudják érzékelni a földrengést, mint mi, valószínűleg azért, mert hallják a „földrengést megelőző szeizmikus tevékenységeket (például a föld alatti sziklák kaparását, őrlését és törését), és megérzik a környezeti változásokat, amelyek általában nagy vihart jeleznek.” Hozzátette: „Régóta léteznek jelentések olyan állatokról, amelyek furcsán viselkedtek nagy földrengések előtt, beleértve a kígyókat, menyéteket és patkányokat, akik biztonságba költöztek néhány nappal a görögországi földrengés előtt, ie 373-ban.”

Ellis rámutatott egy érdekes tanulmányra, és kifejtette: „A 2011-es japán 9-es erősségű földrengés után egy felmérés indult, amely a kisállattulajdonosok kedvenceinek szokatlan viselkedéséről szóló jelentéseit vizsgálta közvetlenül a rengés előtt. Az eredmények szerint 1259 kutyatulajdonos közül 236-an, és 703 macskagazdi közül 115-en furcsa viselkedést figyeltek meg kedvenceiknél. A tulajdonosok fokozott ragaszkodásról, ugatásról és vonyításról számoltak be kutyáiknál, és néhány nyugtalan eb meg is megszökött. A bejelentések 60%-ában ezek a furcsa kutyaviselkedések a rengést megelőző másodpercekben és percekben fordultak elő.”

5. Az ember hangulatát is érzékelik

Sok állattartó megjegyzi, hogy a kutyák meglehetősen intuitívak. Amikor boldogok vagyunk, kedvenceink is ugyanúgy örülhetnek. Előfordult már, hogy izgatottan tértél haza, miután nagyszerű napod volt, és kedvenced is izgatottan ugrált? Amikor szomorúak vagyunk, kutyáink megpróbálnak megvigasztalni minket. Ültél már a kanapén komolyan töprengve, és ott fészkelt melletted a kutyusod? Az emberek a „boldogsághormonok” egy csoportját termelik, mint az oxitocin, a szerotonin és a dopamin. E hormonok szintje emelkedik és csökken a hangulatunk emelkedésével vagy csökkenésével együtt.

Amikor betegek vagyunk, kutyáink észlelhetik a hormonszint csökkenését, és ennek megfelelően reagálnak. Miközben vigasztalnak minket, a hormonszintek emelkedhetnek, és jobban érezzük magunkat. Úgy tűnik, szőrös barátaink tudják, mire van szükségünk. De hogyan? Az arckifejezésünk vagy a hangunk, a testbeszédünk, a hormonjaink vagy a szagunk alapján? Vagy ez egy hatodik érzék?

érzékelés hallás hatodik érzék kutya érzékeli a túlvilágot kutya érzékeli hangulatod kutya megérzi kutya megérzi a földrengést kutya megérzi a halált kutya megérzi a rákot kutya megérzi a veszélyt látás megérzi a kutya megérzi a terhességet szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink