hirdetés

Vajon érzékelik a kutyák a túlvilágot? Így látják a szakértők

Bodri Melissza

2021. december 25

Vajon a kutyák érzékelik a szellemeket, kísérteteket? A kérdés bizonyára nagyon sokakban megfogalmazódott már. Számtalan elmélet született, de mi lehet valójában az igazság?

hirdetés

Nagyon sok gazdi tapasztalhatta már azt, hogy kedvence furcsán viselkedik, és erre nem talál magyarázatot. Például azt veszi észre, hogy az eb a semmit ugatja vagy mereven bámul egy pontra, ahol látszólag nincs észrevehető mozgás. A jelenség különösen ijesztő lehet akkor, ha például egyedül vagyunk, és nem tudjuk a viselkedés okát. Ilyenkor hajlamosak vagyunk megijedni és a lehető legrosszabbat feltételezni. Talán betörő jár otthonunkban? Vagy esetleg az állat szellemet látott? Mint mindenre, természetesen erre is vannak kézzelfoghatóbb magyarázatok.

Mesél a történelem

Az, hogy néhányan úgy vélik, az ebek érzékelik a paranormális jelenségeket, nem új keletű. A történelem folyamán számos kultúra kapcsolta össze a négylábúakat a túlvilággal. Például egyes azték, maja és indián törzsek is úgy tartották, hogy a kutyák látják a szellemeket, és megvédik őket tőlük. Az ókori egyiptomi hitvilágban a halál istenét, Anubiszt sakál- vagy kutyafejű istenként ábrázolták, és gyakorta áldoztak tiszteletére kutyákat. Emellett egyes ebeket kitüntetett bánásmódban részesítettek és dicsőítették őket.

Anubisz, a kutyafejű egyiptomi isten.

Vajon mi az igazság?

Természetesen léteznek ésszerű magyarázatok a jelenségre. Hiszen nem árt figyelembe venni, hogy az ebek sokkal több mindent képesek érzékelni, mint az emberek. Például ilyen a légnyomás megváltozása, a magas hangok vagy a szagok. Hogyha azt látod, hogy az eb valamit mereven bámul, akkor lehet, hogy olyan dologra fülel és olyat hall (például távoli motorzaj), amit mi, emberek képtelenek lennénk érzékelni. Aki hisz a természetfelettiben, az különösen nagy jelentőséget tulajdoníthat az ilyen dolgoknak. Holott a négylábú csupán figyeli a környezetét, az utca, a szomszédok zajait.

Mit mondanak a szakértők?

Tény, hogy a kutyák sokkal jobban hallanak, mint az emberek, jobban érzékelik a környezetet, szaglásuk is fejlettebb. Ugyanakkor a szakértők cáfolják azt, hogy az ebek képesek lennének kiszagolni a kísérteteket (már amennyiben elfogadjuk, hogy léteznek). Dr. Mary Burch állatviselkedési szakember hangsúlyozta, hogy ha valaki hisz a paranormális jelenségekben, akkor gyakrabban feltételezi, hogy a kutya furcsa viselkedése természetfeletti dolgokat jelez. Például egyesek erősen hihetnek benne, hogy az állat jelenést észlel, ha a falat bámulja. Dr. Bruch emlékeztet, hogy az ebek olyan kiváló érzékekkel rendelkeznek, melyek messze meghaladják az emberét. Például a mozgó dolgokat is hamarabb észreveszik, és szélesebb a látóterük is. Így nem csoda, hogy gyakran félreértelmezzük a viselkedésüket.

Tények és nyugalom

Hogy kísértetek és szellemek léteznek-e, nem tudhatjuk. Azt azonban igen, hogy az ebek sokkal több mindent észlelnek, mint mi emberek. Ezért könnyen lehet, hogy amit a laikusok paranormális jelenségnek vélnek, csupán egy újabb izgalmas, megfejtésre váró inger a kutya számára. Ráadásul, ha a gazdi pánikol vagy izgatottá válik, akkor a négylábú is könnyen átveheti ezt a viselkedést. Ezért fontos a nyugodt, magabiztos magatartás az állat jelenlétében, így ő is kiegyensúlyozottabb lesz.

(Képek: Getty Images Hungary)

érzékelés furcsa viselkedés kutya érzékeli a túlvilágot kutya hallása kutya látja a szellemeket kutya szaglása látás misztikum tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink