hirdetés

Erre jó a kutyabajusz: védi és navigálja is a gazdáját

Buzgó Csilla

2021. március 8

Mindannyiunk szörnyűségére léteznek olyan gazdik, akik mit sem tudva a bajusz kifinomult funkcióiról, egyszerűen levágatják azt a kutyakozmetikusnál. Pedig mi mindent képes felmérni általa az eb a nagyvilágból!

hirdetés

Bár a kutyák hallása és szaglása kiváló, a látásuk hagy némi kívánnivalót maga után. Sebaj, ezért fejlődtek ki az evolúció során a szemek, az ajkak és az áll környékén növő bajuszszőrök.

Mi a bajusz funkciója a kutyus testén?

Akár a rovarok antennái, úgy navigálják tapogatás útján gazdájukat ezek a normál szőrzetnél keményebb szálak. Nem csak a szilárd vagy folyékony anyagokkal létrejött kontaktust érzékelik, a finom légmozgásokra is reagálnak.

A bajuszszálak azért olyan érzékenyek, mert olyan vérerekkel és idegekkel átszőtt hagymákból növekednek, melyek háromszor mélyebben helyezkednek el, mint a normál bunda szálai. Amikor a bajuszt valamilyen külső hatás megmozgatja, az azonnal információt küld a mélyen fekvő idegeknek, s ezt követően az agynak is.

Az ebek látásáról elmondható, hogy ugyan a távolban lévő objektumokat viszonylag élesen képesek befogadni, a közellátás nem az erősségük. Már csak a hosszú arcorr miatt is problémába ütközik szemük ezen funkciója. Ilyenkor viszont segít a bajszuk, hiszen az előttük lévő dolgokról visszapattanó légáramlatok, valamint közvetlen érintés útján is megismerhetik azok méretét, sebességét és pontos távolságát.

A sötétben ez a szerep még fontosabbá válik, mert ugyan ők jobban látnak ilyen körülmények között, a fény teljes hiányában csak más érzékeikre támaszkodhatnak.

Az érzelemkifejezés és a védelem terén is fontos a kutyabajusz

Egy nyugodt kutyus arcán a bajuszszőrök is inaktívnak tűnnek, viszont amint felkelti valami a figyelmét, a szeme fölött elhelyezkedő szálak máris életre kelnek. A düh vagy undor hatására még hangsúlyosabbá válik megjelenésük, ilyenkor egyenként meredeznek az eb szája, szeme fölött.

Akárcsak az embereknél a szemöldök és a szempillák, úgy védik meg ezek a szálak a kutyát a szemébe hulló törmelékektől. Amint azt érzékelik, hogy valami hozzájuk ért, a kutyus már rázza is a fejét, vagy odakap a mancsával, hogy megszabadítsa buksiját a zavaró tényezőktől.

Azért sem szabad eltávolítani vagy megrövidíteni a kutya bajszát, mert ez séta, vagy a lakásban történő navigálás közben balesetekhez vezethet. Ezek segítségével érzékeli például az állat, hogy átfér-e bizonyos réseken, vagy biztonságos távolságban marad-e egy tüskés ág, amennyiben megpróbál átfurakodni egy cserjés-bokros részen.

Minden egyes szál egy bizonyos helyet foglal el az eb agyában az idegvégződések által. A tapintáshoz kapcsolódó területek ennek a szervnek nagyjából 40%-át teszik ki, tehát érthető, miért zavarja meg a jószág egész világérzékelését az, ha megfosztják őt ezektől az érzékeny információátadó szerkezetektől.

Más a helyzet azonban, ha észleled, hogy gyanúsan sok szálat veszített el a kutya viszonylag rövid idő alatt. Ez többnyire más tünetekkel együtt jelentkezik, így biztosan észre fogod venni, mikor kell állatorvoshoz sietned vele.

(Képek: Getty Images Hungary)

érzékelés kutya bajusz hullás kutya bajusz levágás kutyabajusz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink