hirdetés

Nem is hinnéd, mi mindenre jó a kutyák bajsza!

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 19 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A macskákhoz hasonlóan a kutyák bajsza is létfontosságú.

hirdetés

A macskák esetében a bajusz jelenléte teljesen nyilvánvaló. A hatalmas szálak a cicák megjelenésének egyik legszembetűnőbb jellemzői, funkciójuk pedig gazdik és laikusok számára is egyértelműek. De mi a helyzet a kutyákkal? Íme minden, amit érdemes tudnod a témával kapcsolatban.

Ennek a beagle-nek jól kivehetők a bajuszszálai

A kutyának van bajsza?

Butuskának tűnhet a kérdés, ám valahol érthető, hiszen az ebek esetében a bajusz kevésbé feltűnő. Ráadásul ellentétben a macskákkal, minden kutyánál teljesen máshogy néz ki, attól függően, milyen fajtájú és genetikájú az állat. Néhány kutyafajtánál dús, hosszú bajuszt találhatunk, míg másoknál rövidebbet, vagy akár göndört.

A kutya bajsza tudományos nevén vibrissae, magyarul vibrissza. Ezek speciális szőrszálak, amelyek a kutya szemei felett, az arcán, az orránál és az állán nőnek. A kutya szőrzetéhez hasonlóan keratin alkotja, a bajusz töve azonban szélesebb, maga a szőrszál pedig vastagabb és rugalmasabb, mint a rendes kutyaszőr.

Az arcon növő bajusz hossza általában összefügg a kutya méretével, különösen a fej szélességével. Színe általában a bunda árnyalatától függ, bár ez idővel megváltozhat, illetve különböző egészségügyi faktorok is közrejátszhatnak a megjelenésében. A macskákhoz hasonlóan a kutyáknál is két fő funkciót tölt be: segít a tájékozódásban és az eb érzelmeinek közvetítésében.

Gyönyörű, prominens bajuszszálak

A környezet érzékelése

A kutya bajsza már születéskor jelen van, az újszülött kiskutyák legelső szőrszálai közé tartozik. Jelenléte kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a picik szemük kinyílását megelőzően is megtalálják anyjuk mellbimbóit, és tudjanak szopni. Ezekben a különleges szőrszálakban olyan tapintó receptorsejtek (Merkel-sejtek) csoportjai találhatók, melyek jeleket küldenek az agyba. Ha a bajuszhoz hozzáér valami, az rezgést továbbít az agyba. A bajusz így képes érzékelni a közeli tárgyak méretét, alakját és sebességét a légáramlás mozgásának alapján.

Az arc különböző részein elhelyezkedő bajuszszálak különböző információkat adnak a kutyának a környezetről:

Pofabajusz: Az orr körül helyezkedik el, és segít a kutyának meghatározni a közelben lévő felületek alakját, távolságát és textúráját, miközben a kutya a fejét előre és hátra mozgatja. Ezek a szálak segítenek a kutyáknak megtalálni az élelmet és a vizet, valamint a távolságok bemérésében is szerepet játszanak.

Szembajusz: A szem fölött lévő bajusz („szemöldök”) észleli a szemekre potenciális veszélyeket a tapintásos ingerek, illetve a levegő áramlása révén. Amikor a bajusz mozog, jeleket küld a kutya agyába, ami kiváltja a szemhéj reflexszerű lezárását.

Arcbajusz: Segítenek a környezet perifériás érzékelésében, például a szűk helyeken való közlekedésben, és a kutya fejének egyenesen tartásában úszás közben.

Állbajusz: Ezek gyakran anyajegyekből nőnek ki, és abban segítik az állatot, hogy a látómezején kívül eső, talajon található tárgyakat, élelmet és vizet érzékelje.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Érzelmek kifejezése

A kutyák testbeszédének egy fontos, igaz, kevésbé szembetűnő eszköze a bajusz mozgatása. Egy boldog kutya szembajusza általában felfelé áll, egy fenyegetettséget vagy stresszt megélő kutya pofabajusza pedig lefelé áll. Érdemes megfigyelned a kedvenced ezen apró jelzéseit is ahhoz, hogy valóban megérthesd a kommunikációját.

Kihullhat-e a bajusz?

A kutya testén lévő többi szőrhöz hasonlóan a bajusz is időnként hullik. Ez alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ám aggodalomra adhat okot, ha a bajusz töredezik vagy nagyobb mennyiségben hullik. A rossz táplálkozás, vagy olyan betegségek, mint a szőrtüszőatkakór vagy az ótvarfertőzés tünete is lehet.

Le szabad-e vágni a kutya bajuszát?

Nem, ugyanis mint ahogy a fentiekből is láthatod, nagyon fontos szerepet tölt be az állat életében! A bajusz eltávolítása komoly stresszt okozhat a kutyának, tájékozódási képességei hiányában pedig baleset is érheti. Nagyon fontos, hogy az olyan fajták esetében, akik rendszeres nyírásra, kozmetikára szorulnak, mindig nagyon ügyelj ezen szőrszálak épségére. Kizárólag megbízható kutyakozmetikushoz vidd a kedvencedet, ha pedig otthon intézed a fazonigazítást, a kutya bajsza tiltott terület.

A kutyák szőrzetének helyes ápolásával kapcsolatban ide kattintva találsz bővebb információkat.

kutya bajsza kutya bajusz levágás kutya szőre

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink