hirdetés

8 keveset vedlő kutyafajta: bundájukért a gazdi is hálás

Molnár Enikő

2024. március 29 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyát tartani csodálatos élmény, de megvannak a maga nehézségei és kényelmetlenségei. Egyike ezeknek a szőrhullatás. Most olyan kutyafajtákat sorolunk fel, amelyek minimális alkalmazkodást igényelnek a gazdi részéről, legalábbis ami a takarítást illeti.

hirdetés

Itt a tavasz, virágba borul a természet, egyre melegebb az idő, és ha éppen nem esik, akkor az emberek is egyre mozgalmasabb programokat választanak maguknak és kedvencüknek. Mondjuk egy kellemes tavaszi túrá. Ám a kutyatartók számára a tavasznak megvan az árnyoldala is. Egyfelől egyre több a külső élősködő (például jobban kell figyelni a kullancsokra), másfelől elérkezik a vedlési időszak. A vedlés egy természetes folyamat, csakúgy, mint a hajhullás, és valamilyen szinten minden kutyát érint. De a vedlés mértéke és formája fajtánként eltérő lehet. Most a keveset vedlő kutyafajták vannak a középpontban. Hosszú a lista, ezért most csak nyolcat mutatunk be.

Kevésbé vedlő kutyafajta például a border terrier

Miért számít, hogy hány rétegű a kutya szőrzete?

Többféleképpen kategorizálhatjuk a kutyák szőrtípusát. Most az egyszerűség kedvéért a rétegek számát választottuk. Vannak kutyák, akik egész évben hullajtják szőrüket, ám az egyszerre levedlett mennyiség náluk alig észrevehető, és könnyen takarítható. Ez a „vedlési stílus” általában az egyrétegű bundájú kutyákra jellemző. Ezzel szemben vannak olyan fajták, jellemzően a dupla szőrrétegű kutyák, akik mondhatni, felkészülnek az előttük álló időszakra, tehát periodikusan vedlenek. Az ilyen „technikát” alkalmazó ebek általában egyszerre sok szőrtől szabadulnak meg, jellemzően ősszel és tavasszal.

A dupla, vagy kettős szőrzetű kutyák ápolásáról  ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben.

8  keveset vedlő kutyafajta

Természetesen, ahogy feljebb is említettük, ez közel sem egy teljes lista. Továbbá azzal még előre kiegészítenénk a felsorolást, hogy attól még, mert nem hullajtja annyira a szőrét egy eb, még ugyanúgy szüksége van megfelelő ápolásra. Az pedig, hogy egy fajtának keveset hullik a szőre, még nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fogunk szőrrel találkozni. Minden szőrtípusnak megvannak a maga tulajdonságai, és nincs olyan, amelyiket soha nem kéne gondozni. Fontos, hogy felismerjük, hogy kutyánknak milyen szőre van (azon felül, hogy hány rétegű), így tudatában legyünk a gondozási igényeinek.

1.) Yorkshire terrier

A yorkshire terrierek közkedvelt társasági kutyák lettek a 21. századra. Kis termetük és aranyos kinézetük miatt gyakran azt hiszik róluk, hogy elkényeztetett ölebek, mindezt annak ellenére, hogy eredetileg kártevő irtás volt a feladatuk. Pihe-puha, folyamatosan növekedő „hajuk” első ránézésre rengeteg gondozást igényel, ennek ellenére fésülésen és alkalmankénti kozmetikázáson kívül nincs sok munka vele.

2.) Uszkár

Az uszkárok is azon kutyafajták közé tartoznak, akik viszonylag keveset vedlenek, éppen ezért is terjedt el róla, hogy hipoallergén. Bár ez egy vitatott státusz, való igaz, hogy nem hagyja ott a szőrét mindenhol, ahová csak beteszi a mancsát.

Az uszkárok kinézetük ellenére keveset hullajtják a szőrüket

3.) Máltai selyemkutya

Hasonlóan a yorkshire terrierhez és az uszkárhoz, a máltai selyemkutyának is „hajzata” van, így egyszerűbben kezelhető a bundája a vedlési időszakokban.

4.) Boxer

A boxer, az „örök gyerek” rövid szőre már ránézésre is olyannak tűnik, mint ami könnyen ápolható és nem okoz nehézségeket. A látszat pedig nem csal. Szőre folyamatosan hullik, így a hétköznapi takarítással elintézhetjük az elhulló szálak összeszedését úgy, hogy nem kell extra porzsákot beszerezni.

5.) és 6.) Kis olasz agár és afgán agár

A kis olasz agár megjelenése a keveset vedlő kutyafajták listáján valószínűleg senkinek nem jelent meglepetést, ám távoli rokona, az afgán agár már felvethet néhány kérdést. Hiszen hatalmas szőrzete van, ami nem tűnik egyszerű esetnek. És ez igaz is. Egyáltalán nem egyszerű, sok gondoskodást igényel, de ezt meghálálja azzal, hogy egyrétegű bundája keveset vedlik.

Az afgán agár szőrének rendben tartása nem egyszerű feladat

7.) és 8.) Schnauzer és border terrier

Mi a közös ebben a schnauzerben és a border terrierben azon kívül, hogy kitartóak és bátrak? A szőrüket trimmelni kell, mert drót-, illetve szálkás szőrűek. Ez évente maximum kétszer jelent egy időigényes, fárasztó munkát, ami bár nem egyszerű, hálás feladat. Ha rászánja magát a gazdi, az alkalmak között alig hullajtják a szőrüket.

Természetesen, ha a legkevesebbet vedlő kutyafajtákat keresnénk, akkor nem lehetne listát írni a kopasz kutyák említés nélkül. Ebben a cikkünkben hoztunk néhány érdekességet ezekről a kutyákról.

afgán agár border terrier boxer keveset vedlő kutyafajták kis olasz agár máltai selyemkutya schnauzer szőrhullás uszkár vedlési időszak yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink