hirdetés

Border terrier fajtaleírás: a vakmerő és kalandvágyó társ, aki bárhová szívesen elkísér

László Enikő

2021. november 29

A legkisebb munkaterriernek tartott border terriert szívóssága és kitartása miatt használták rókavadászatra. Ma már házi kedvencként is egyre elterjedtebb világszerte.

hirdetés

Első ránézésre sokan hiszik azt a border terrierről, hogy egy keverék kiskutya. Átlagosnak mondható megjelenése annak köszönhető, hogy kialakulásakor a belső tulajdonságokra fordították a hangsúlyt. Emellett az is fontos, hogy bundája beleolvadjon környezetébe és ellenálljon a zord vidékek időjárásának. A border terrierről nem feltétlen mondaná meg akárki azonnal, hogy terrier. Fejét sokszor a vidráéhoz hasonlítják, megjelenése pedig alig változott az évszázadok során. Mit érdemes tudni a legkisebbnek és legkitartóbbnak vélt munkaterrierről?

A border terrier bundájával beleolvad a környezetbe.

Eredete

A border terrier nevében a border, magyarul határ szó kialakulásának helyére utal. Ugyanis a szívós kiskutya Skócia és Anglia határvidékén jött létre. Ennek pontos ideje vitatott, egyesek szerint az 1700-as, mások szerint csak az 1800-as években történt. Régebben redwater vagy Coquetdale terrierként is nevezték őket. A brit fajtaklub álláspontja szerint a border terrier az 1800-as években jött létre, és a 19. század végén már a legtöbb helyen ezen a néven is emlegették. Az egyik legrégibb terriernek vélik, felmenői közösek lehetnek a bedlington és a dandie dinmont terrierrel. Hivatalosan 1920-ban ismerték el, ekkor alakult az első fajtaklub is.

Külsejét őshazájának köszönheti, ugyanis alkalmazkodnia kellett a zord időjáráshoz. Emellett az is fontos volt, hogy ne legyen túl feltűnő a színe, hogy könnyen beleolvadjon környezetébe munkája során. A border terrier ugyanis leggyakrabban rókákat vagy borzokat hajtott ki a kotorékból, néha agarakkal is együtt dolgozott. A lóháton ülő vadászokat lábain kellett követnie, így egy igazán kitartó és méretéhez képest nagy mozgásigényű ebbé vált. A rókákkal való szembeszállás sok bátorságot is igényelt tőle. Előfordult, hogy vidrára is vadásztak vele, így a víz sem okoz neki problémát. Laza bőrének köszönhetően pedig könnyedén bejut a legszűkebb lyukakba is, hogy kiüldözze azok lakóit.

Munka közben.

A fajtának szinte minden porcikája arra lett tenyésztve, hogy a rábízott munkát kitűnően elvégezze. Különlegessége, hogy a hosszú évek során meglehetősen keveset változott megjelenése, és szerencsére nem jellemző rá az sem, hogy túltenyésztenék. Manapság egyre elterjedtebb családi kutyaként, hiszen rendkívül jó természetű, kedves társ.

Fajtastandard

A kistestű munkaterrier testsúlya 5-7 kg közé tehető. Marmagassága 36 cm körüli. Fejét gyakran vidraszerűnek mondják, koponyája mérsékelten széles, fangja rövid és erős. Orrtükre általában fekete, szemei sötétek és élénk tekintetűek. Fülei lelógnak, kicsik és V alakúak. Bőre vastag, nyaka mérsékelten hosszú, törzse mély, keskeny. Mellső végtagjai egyenesek, a mancsok kicsik és vastagok. Farka magasan tűzött, a tövénél vastag és elvékonyodik. Szőrzete durva és sűrű, dús aljszőrzettel. Színe lehet vörös, búzaszínű, szürke és cser vagy kék és cserszínű. Várható élettartama 14 év.

Jelleme

Régi vadászösztöne és ásásra való hajlama a mai napig él benne. Következetes nevelés mellett azonban leszoktatható az egykor ideális, ma már nemkívánatos szokásról. Jó tulajdonsága, hogy hiányzik belőle a terrierekre jellemző makacsság. Mivel gyakran falkában végezte munkáját, a többi kutyával általában remekül kijön, másokkal szemben nem jellemző, hogy agresszív lenne. Ideális családi kedvenc, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy egykor lovakkal tartotta a tempót: kicsi termete ellenére sok mozgást igényel. Remek jelzőkutya, rendkívül kíváncsi, így ugatással adja gazdája tudtára, hogy valami érdekeset talált. Gyerekekkel szemben kedves, megbízható társ, sokan méltatják jó természetét. Idegenekkel szemben is nagyon barátságos. A magányt nehezen tűri, hiszen ragaszkodik gazdájához. Ha rendszeresen, sok időre magára hagyják, hajlamos lehet destruktív viselkedés kialakítására.

Bár mérete nem ezt sugallja, igazán energikus és szívós eb, szereti a kalandokat és rendkívül bátor. Nem kell őt pátyolgatni vagy a széltől is óvni, hiszen vakmerősége szinte irigylésre méltó. Hűséges, intelligens, kíváncsi és szerető társ, aki kiváló partnere gazdájának egész élete során.

A border terrier kedveli a vizet.

Ideális környezet

Jól alkalmazkodik a különböző életvitelekhez. Arra azonban figyelni kell, hogy lakásban tartás esetén biztosítva legyen számára a mozgás. Kertes házban hajlamos lehet ásni, főleg akkor, ha kevés figyelmet kap és mentálisan nem éri elég kihívás. Ezért érdemes rendszeresen tornáztatni elméjét, vagy különböző kutyás sportokat kipróbálni vele. Fontos, hogy olyan kerítés legyen a háznál, ami szökésbiztos, hiszen vadászösztöne, felfedezési vágya miatt megpróbálhat egy potenciális zsákmány nyomába eredni. A kisebb lyukakon is hajlamos kipréselni magát vagy akár átmászni egy akadályon. Így mindenképp fontos, hogy biztonságos, áthatolhatatlan kerítés mögött éljen, hiszen valóságos szabadulóművész. Ez pedig nem abból adódik, hogy nem lenne szerető, hűséges társ, hanem vakmerőségének köszönhető. Macskákkal kiskorától összeszoktatható, ellenkező esetben előfordul, hogy megkergeti őket. Kitűnő társa gyerekeknek, túrázni, kalandozni vágyó felnőtteknek. Számára a kanapén pihenés nem kielégítő elfoglaltság. Habár jól bírja a hidegebb időjárást, nem ajánlott az udvaron tartani, hiszen rendkívül nagy az igénye arra, hogy gazdája közelében legyen.

Ápolás

Mozgékonysága ellenére a border terrier hajlamos lehet az elhízásra. Ezért fontos, hogy ne kapjon plusz falatokat, csak akkor, ha az beleszámít napi adagjába. Bundájával nem kell sokat bajlódni, időnként érdemes átkefélni, évente kétszer pedig trimmelni. Szőrzetéről szinte lepereg a kosz, így nem igényel gyakori fürdetést. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének. A szemeket és a füleket pedig rendszeresen szükséges tisztítani. A border terrierek imádnak rágni, így fontos a strapabíró, fogazatuk számára biztonságos játék biztosítása.

Gyakori egészségügyi problémák

A border terrier jól titkolja, ha valamilyen egészségügyi problémája van. Fájdalmát, betegségét olykor csak apró viselkedésbeli változások jelzik, például az, hogy csendesebbé vált. Szerencsére erre viszonylag ritkán kerül sor, ugyanis igen egészséges fajta. Olykor azonban előfordulhat nála patellaficam, csípőízületi diszplázia, progresszív retina atrófia, illetve a border terrierekre jellemző Canine Epileptoid Cramping Syndrome (CECS), amit Spike-szindrómaként is emlegetnek, és görcsös rohamokat okoz.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I, David Alderton: Kutyák, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Paul McGreevy: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához)

(Képek: Getty Images Hungary)

border terrier kistestű kutya kotorékeb terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink