hirdetés

Patellaficam, a kistestű kutyák gyakori betegsége: a tünetektől a kezelésig

László Enikő

2020. szeptember 7

A térdkalácsficam általában egy veleszületett, örökletes elváltozás, de előfordulhat valamilyen baleset, trauma hatására is. Hogyan ismerheted fel a problémát, és mi a kezelés menete?

hirdetés

A betegség a kistestű kutyáknál fordul elő a leggyakrabban. Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a térdkalács kificamodik, elhagyja a helyét, az árkot. Ha ez történik, az állat három lábon áll vagy jár mindaddig, amíg az izomzat kellőképpen el nem lazul.

Egy állatorvos hamar kitapintja, problémás-e a térd.

Hogyan ismerheted fel?

Amennyiben gyakran látod, hogy kutyád három lábon biceg, valószínűsíthető a patella probléma. Főként akkor jelentkezik ez a tünet, amikor fut vagy ugrál. Ilyenkor általában felsír, majd, hogy a fájós lábát ne terhelje, felemeli, eltartja magától, és így folytatja tovább útját. Mielőtt erre a betegségre gyanakodnál, vizsgáld meg, nem szúrta-e meg valami a mancsát, nincs-e benne toklász, vagy nem érte-e egyéb sérülés, ami miatt sántít. Az állatorvos pillanatok alatt képes megmondani, kitapintani, hogy patellaficammal áll-e szemben a kutyád.

Az alábbi videóban látható, hogyan jár egy patella problémás kutya:

A patellaficam négy fokozata

Az első fokozat nem igényel még kezelést, lehet, hogy te magad fel sem ismered a problémát, mert nem mutatkozik a sántítás, vagy csak nagyon ritkán. Idősebb korra előfordulhat porckopás.

A második fokozatnál futás közben csak néhány lépésre kapja fel a lábát a kutya, nem gyakori a sántítás.

A hármas fokozatban az állat még terheli a lábát, de sűrűn felkapja és biceg. Ilyenkor a ficam kézzel visszaigazítható.

Negyedik fokozatban állandósul a bicegés, kézzel nem javítható. Ilyenkor a térdkalács mindig ficamodott helyzetben van.

Sok esetben a műtét az egyetlen megoldás.

Mi okozza?

Többféle oka is lehet a patellaficam kialakulásának. Előfordulhat, hogy az árok, amibe a térdkalács illeszkedne, nem elég mély. A térdszalagok megnyúlása, sérülése, nem megfelelő hossza és csípőficam is okozhatja a problémát. Mivel igen sokrétűek az okok, a kezelés, műtéti eljárás pontos módja is az.

A műtét

Az orvosok minden hármas vagy négyes fokozatú esetben műtétet javasolnak. Ennek elmaradása, a késői felismerés súlyosbíthatja a problémát, szalagszakadás vagy krónikus ízületi gyulladás, porckopás léphet fel, ami még nagyobb fájdalmat okoz a kutyának. Mivel minden egyes kiugrásnál kopik a porc, minden egyes nappal rosszabbodik az állapot. A probléma figyelmen kívül hagyásával az állat mozgékonysága igen nagy mértékben csökken.

A műtét után.

Az, hogy milyen típusú beavatkozást igényel a kutya, a fent említett problémáknak megfelelően többféle lehet. Egyes esetekben az árkot szükséges mélyíteni, máskor a térdkalácsot rögzítik, de előfordul másféle megoldás is.
A műtét elvégzésére mindenképp keress fel szakembert, specialistát.

Felépülés

Ez egy igen komoly beavatkozás, de a kellő rutinnal és szaktudással rendelkező ortopéd állatorvosokban nyugodtan megbízhatsz. A teljes felgyógyulás általában hat hetet vesz igénybe. Az első hét napban fájdalomcsillapítókat kell adni a kutyának, és minimálisra csökkenteni a mozgását. A műtét után gallért vagy kifejezetten erre való ruhát szükséges adni kedvencedre, hogy ne nyalogassa, harapdálja a varratot. Ügyelj rá, hogy az állat semmi esetre se lépcsőzzön, ugráljon vagy fusson. Egy hét után fokozatosan elkezdhet újra mozogni, de csak óvatosan. Tehetsz vele rövid sétákat, vagy el is viheted úszni. A hidro- és a fizikoterápia felgyorsítja és segíti a felépülést. Hat hét után indulhattok hosszabb sétákra, de csak abban az esetben, ha látod kedvenceden, hogy teljesen felépült.

Gallért vagy műtét utáni dresszt mindenképp adj a kutyádra.

A betegség a nagytestű kutyáknál is előfordulhat, csupán a kicsiknél gyakoribb. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a ficam a kistestű ebek velejárója lenne. A tenyésztők megfelelő szűréseknek köszönhetően kizárják a tenyésztésből azokat az egyedeket, akiknek ilyen problémájuk van. Egy állatorvosi vizit alkalmával a doktor néhány másodperc alatt felismeri, hogy szükség van-e beavatkozásra.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség kistestű kutya műtét nagytestű kutya patella patellaficam térd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink