hirdetés

Ebcsont beforr: az 5 leggyakoribb kölyökbetegség és gyógymódjaik

Buzgó Csilla

2020. augusztus 9

A csepp kis kutyapalánták egészségmegőrzése rendkívül fontos, hiszen ők még fogékonyabbak bizonyos betegségekre, mint a fejlett immunrendszerrel rendelkező felnőttek.

hirdetés

Az alábbi betegségek természetesen a kifejlett kutyákat is megtámadhatják, de a kölykök életformájuk és gyengébb védekezőképességük következtében a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak.

Parvovírus fertőzés

Leggyakrabban a pár hónapos és a 3 év közötti kutyák válnak érintetté, főképp azok, akik még nem estek át teljesen az oltási programjukon. Ez a betegség ürüléken és a fertőzött egyedekkel való érintkezésen keresztül terjed, első tünete a láz, majd anyagcsere-panaszok következnek véres hasmenés, hányás és dehidratáció, illetve enerváltság formájában.

Gyógymód

Nagyon fontos az oltással történő megelőzés, de ha már kész a baj, a vérmérgezés megelőzése érdekében kórházi körülmények között infúziós kezelést és antibiotikumot kap a kiskutya. A felépülés időtartama 3 naptól egy hétig terjedhet.

Szopornyica

A vizelettel terjedő vírus három lépésben támadhat. Az egyik a légúti fertőzés, mely tüsszögéssel, köhögéssel, a szemek könnyezésével, valamint orrfolyással jár. Utána átterjedhet a tüdőre, illetve kiütéseket, idegrendszeri problémákat, ezáltal agykárosodást okozhat. Ezek a szimptómák önállóan és egyszerre is jelentkezhetnek. Fontos tehát, hogy komolyan vedd még az ártalmatlannak tűnő előjeleket is, mert a fertőzés halálos kimenetelű is lehet.

Sajnos igen gyakoriak az egész életen át tartó idegi szövődmények, de gondos odafigyeléssel a kutyus így is teljes életet élhet.

Gyógymód

Szérumoltással és egyéb gyógyszerekkel 48 órán belül el kell látni az állatot, különben belepusztulhat a betegségbe. A regenerációs időszak hetekig eltart, s miután hazaengedték a kórházból, a négylábúnak valószínűleg otthon is gyógyszert kell szednie egy ideig.

Kennelköhögés

Parainfluenza vírus vagy különböző baktériumok okozhatják. Rendkívül fertőző,  általában olyan környezetben üti fel a fejét, ahol sok kutyát tartanak összezárva. Lehetséges tünetei a levertség, a furcsa, sípoló, libagágogáshoz hasonlító köhögés, a habos fehér nyálkás köpet, a láz és az étvágytalanság.

Gyógymód

Gyulladáscsökkentőkkel, köhögéscsillapítókkal, és egyéb gyógyszerekkel kezeli az orvos, de védőoltással meg is előzhető. A kennelköhögéses kutya rendszerint két héten belül felépül.

Hányás és hasmenés

Ártalmatlannak bélyegezhető tünetek, ám érdemes a kutya testének többi jelzését is figyelembe venni: mindent összevetve pontosabb képet kapsz kedvenced állapotáról.

Hányás bekövetkezhet egyszerűen a túl heves habzsolástól vagy egy akut irritációtól, de ha bágyadtság, esetleg láz is kialakul a kölyöknél, akkor mindenképp vidd orvoshoz!

A hasmenés gyomorrontás, bélférgesség, vagy más súlyosabb kór egyik tünete lehet, tehát ebben az esetben is erősen indokolt a mihamarabbi orvoslátogatás.

Gyógymód

Az állatorvos a tünetek hátterében álló betegség típusához mérten állítja fel a kezelési tervet.

Bélférgesség

A bolhák, a nyers belsőségek fogyasztása, illetve más kutyák végbélnyílásával, ürülékével folytatott kontaktus által terjed. Különböző férgek okozhatják, jellemző szimptómái a székrekedés vagy a hasmenés, a puffadás, a férgek jelenléte az ürülékben, illetve az indokolatlan fogyás. Kezeletlenül hagyva idővel vérszegénységhez és alultápláltsághoz vezet.

Gyógymód

Megelőzhető és gyógyítható rendszeres féreghajtással, melyen ideális esetben az anyakutya is átesik, mielőtt még a picik megszületnének.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség egészség kölyökkutya kölyökkutya hasmenés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink