hirdetés

Kutyád is böjtölhet veled, de fontos, hogy jól csináld! 5 szabály, hogy ne legyen baj

Szénási Szimonetta

2023. március 31 - Képek: Getty Images Hungary

A böjtölés kérdése megosztja a gazdákat: van, aki szerint tilos „éheztetni” a kutyát, míg mások előszeretettel tartanak evésmentes napokat. Eláruljuk, mi a helyes megoldás!

hirdetés

Húsvét előtt, a nagyböjt idején még aktuálisabb a kérdés: helyes-e, ha egy kutya böjtöl? Vegyük sorra a táplálékmegvonás mellett álló érveket, és azt is, miként csináld, hogy ne árts vele kedvencednek!

Mi az az időszakos táplálékmegvonás?

Az ebek száméra a szakemberek az időszakos táplálékmegvonást ajánlják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy napközben egy 8 órás periódusban egyszer vagy kétszer kap enni a kutya. A maradék 18 órában pedig csak friss vizet adhatsz neki, semmiféle jutalomfalat vagy más, emésztendő „nasi” nem kerülhet elé. Ez tulajdonképpen olyan, mint az emberek egy normális, napi étkezési ciklusa.

6+1 nap

A másik elterjedt, sokak által inkább preferált vonal a 6+1 napos böjtölés. Ennek keretében hat napig a megszokott módon etetheted a kutyát, majd a hetedik napon a normális ételmennyiség 25 százalékát kapja.

Mikre figyelj?

1.) Megfelelő folyadékbevitel

Mindegy, hogy a két ismertetett módszer közül melyiket választod, a megfelelő vízbevitel minden esetben nagyon fontos. Kedvenced itatója mindig legyen tele, és rendszeresen cseréld benne a vizet!

2.) Egyeztess az állatorvossal!

Mint minden diéta bevezetése vagy étrendbeli módosítás előtt, ezúttal is egyeztess az állatorvosotokkal, mielőtt belevágsz a böjtöltetésbe!

3.) Csak egészséges állat böjtölhet

Összefügg az előző ponttal: táplálékot megvonni, bármilyen formában is, kizárólag egészséges állat esetében lehet! Emiatt is fontos, hogy az orvos áldását adja az új etetési rutinra. Vannak olyan megváltozott egészségügyi állapotok, amikor nem ajánlott így etetned kedvencedet.

4.) A vemhesség és a szoptatás is kizáró tényezők

Ahogy a betegségek, úgy a vemhesség, majd a szoptatás időszaka sem alkalmas a böjtölés elkezdésére, illetve fenntartására. Ilyenkor az anyaállatnak jelentősen megnövekszik a tápanyagigénye, amit fedezni kell mind az ő, mind a kölykök érdekében!

5.) Kölyköknél sem

A kölyökkutyák is abba a csoportba tartoznak, akik számára nem ajánlott a böjtöltetés, tekintve a gyors növekedésük miatti magas tápanyag- és energiaszükségletet.

A táplálékmegvonás áldásos hatásai

A kritériumok ismertetése után nézzük, milyen előnyökkel járhat a böjtölés!

1.) Gyorsabb regeneráció

A korábbi kísérletek alapján a patkányok gerincvelő-sérülései hamarabb gyógyultak táplálékmegvonás hatására. Az időszakos böjttel lábadozó állatok hegei a folyamat végén kevésbé voltak láthatóak, idegi regenerációjuk pedig hatékonyabbnak bizonyult.

2.) Jobb ellenállóképesség

Egereken végzett kísérletek során a kutatók rájöttek, hogy ha egyik nap annyi eledelt adnak az állatoknak, amennyit csak kívánnak, másnap pedig böjtöltetik őket, sejtjeik sikeresebben veszik fel a harcot a károsító tényezők ellen.

3.) Gyorsíthatja a fogyást

Az emésztés igen energiaigényes folyamat. Így ha időről időre tehermentesítjük ez alól a szervezetet, az sokkal hatékonyabban tud fókuszálni más „teendőire”, például a zsírbontásra és az egyéb anyagcserefolyamatokra.

4.) Méregtelenítés

Az előző okból kifolyólag a méregtelenítés is sokkal eredményesebbé válhat az időszakos böjt hatására.

5.) Csökkenti a gyulladást

A megnövekedett inzulinszint, mely a táplálékfelvétel velejárója, hosszú távon fokozza a szervezetben a gyulladásos állapotokat. Ha az emésztőrendszer pihenhet, akkor ezek a gyulladások csökkenhetnek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.

6.) Hosszabb élettartam

A böjtöltetés egyik igen örömteli következménye, hogy kedvenced tovább élhet. Egy 2016-ban végzett kutatás ugyanis bizonyította, hogy a táplálékmegvonás hatással van az autofágiára, azaz a sejtek önemésztésre. Ennek során a felesleges, elöregedett vagy károsodott sejtrészek megemésztődnek, és lebontásra kerülnek. Felfedezéséért a japán tudós, Yoshinori Ohsumi Nobel-díjat kapott.

állatorvos betegség böjt diéta egészség egészséges életmód elhízott kutya etetés etetési rutin kölyök kölyökkor kölyökkutya kutyaböjt méregtelenítés túlsúly vemhes kutya vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink