hirdetés

Jót tesz a kutyának a böjtöltetés? 5 érv az időszakos táplálékmegvonás mellett

Buzgó Csilla

2021. február 19

Ne gondolj elszorult szívvel a böjtölésre, ez nem a kegyetlen éheztetést takarja. Sokkal inkább esélyt adsz a kutya szervezetének arra, hogy megerősödjön és kitisztuljon.

hirdetés

A böjtölés az emberek körében is igen elterjedt terápiás módszer, sőt, nem csupán ebből az okból végezhetjük – gondoljunk csak a két nappal ezelőtt kezdődött nagyböjtre. A kutyáknak azonban leginkább az időszakos táplálékmegvonást ajánlják.

Ez azt takarja, hogy napközben egy 8 órás periódusban egyszer vagy kétszer ehet az eb, utána 18 órán át csak friss vizet kaphat. Tulajdonképpen ez úgy hangzik, mint egy normál érkezési nap számukra, viszont fontos, hogy a koplalási szakaszban semmilyen jutalomfalatot vagy megemésztendő élelmet ne kapjon az állat.

Vannak, akik a 6 nap etetés-1 nap koplaltatás elvre esküsznek. Ilyenkor 6 napig normálisan etetik a kutyát, a 6. napon pedig 25%-kal több táplálékot biztosítanak kedvencük számára, mint normál esetben. A böjtnapra így alaposan fel lesznek töltve a tápanyagraktárai, azonban fontos, hogy víz ilyenkor is mindig legyen előtte.

Így érvényesülnek az időszakos táplálékmegvonás áldásos hatásai:

Gyorsítja a regenerálódást

Kimutatták, hogy kísérleti patkányok gerincvelő-sérülései hamarabb gyógyultak táplálékmegvonás hatására. Az időszakos böjttel lábadozó állatok hegei a folyamat végén kevésbé voltak láthatóak, idegi regenerációjuk pedig hatékonyabbnak bizonyult.

Edzésben tartja az immunrendszert

Egereken végzett kísérletek során a kutatók rájöttek, hogy ha egyik nap annyi eledelt adnak az állatoknak, amennyit csak kívánnak, másnap pedig böjtöltetik őket, sejtjeik sikeresebben veszik fel a harcot a károsító tényezők ellen. Ehhez szegény állatok testébe olyan toxinokat fecskendeztek, melyek az agysejteket támadták, és a böjtöltetett egerek szervezete hatékonyabban vette fel a harcot a mérgekkel, mint a normál étrenden tartottaké.

Ezt a jelenséget a tudósok a következőképp magyarázták: a böjtidőszak stresszhatást ró a szervezetre, ezáltal az megedződik, nő az ellenállóképessége.

Segíti a méregtelenítést és a fogyást

A táplálék emésztése amellett, hogy végső soron fenntartja és táplálja a szervezetet, energiaigényes folyamat. Azonban ha a test kicsit fellélegezhet, valamint lehetősége nyílik hasznos méregtelenítési folyamatokba kezdeni, a zsírégetés és az anyagcsere is felpörög, tehát megindul a súlyvesztés.

A zsírbontás a méreganyagok kitisztítása szempontjából is előnyös, ugyanis számos toxin a zsírraktárakban halmozódik fel. A különböző gyógyszerek, környezeti ártalmak és az étkezés során elfogyasztott vegyszerek által terhelt szervezet zsírégetéskor így megkönnyebbül.

Hosszabb életet biztosít a kutyának

2016-ban egy japán tudós, Yoshinori Ohsumi Nobel-díjat kapott, mert felfedezte az összefüggést a böjt és az autofágia között. Az autofágia, azaz a sejtes önemésztés során a felesleges, elöregedett vagy károsodott sejtrészek megemésztődnek és lebontásra kerülnek.

A táplálékmegvonásos időszakok fokozzák az autofágiát, melynek következtében a kutya szervezete hatékonyabban tudja kipucolni magából a sejttörmeléket, a baktériumokat, a ráksejteket és minden más haszontalan idegen anyagot. Ezáltal az öregedési folyamat is lelassulhat.

Csökkenti a gyulladást

A megnövekedett inzulinszint, mely a táplálékfelvétel velejárója, hosszú távon fokozza a szervezetben a gyulladásos állapotokat. Ha egy kicsit hagyod pihenni kedvenced emésztőrendszerét, az enyhítheti, vagy meg is szüntetheti a már folyamatban lévő gyulladásokat.

Ugyan rendkívül sok előnnyel kecsegtet a böjtölés, csak olyan felnőtt állatokat vess alá ennek a procedúrának, akik nem cukorbetegek, vemhesek vagy szoptatnak, előtte pedig mindenképpen kérd ki állatorvosod véleményét!

(Képek: Getty Images Hungary)

böjt koplalás kutya etetése kutya koplalónap kutyaböjt nem eszik a kutya táplálékmegvonás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink