hirdetés

Álmatlanság kutyáknál: mi lehet az oka, és hogyan segíts elaludni kedvencednek?

Buzgó Csilla

2020. október 16

Szerencsére az ebek körében az inszomnia nem olyan gyakori, mint az embereknél. Azonban néha súlyos betegség is állhat a háttérben, tehát mindenképp érdemes kivizsgáltatnod kedvencedet, ha huzamosabb ideig szenved az alváshiánytól.

hirdetés

Az inszomniás állapotot a kutyák többnyire igen feltűnően jelzik: kaparják a hálószoba ajtaját, nyüszítenek, nem bírnak nyugton maradni. Azonban az is megeshet, hogy szegény négylábú csendben szenved, és nem veszed észre egy ideig, hogy alvása rossz minőségű. Mutatjuk, melyek a leggyakoribb kiváltó okok, és mi segíthet kutyádon!

Mozgáshiány

Amennyiben kedvencednek nincs semmilyen komoly egészségügyi problémája, mely az idegrendszerére hatva megelőzné a nyugodt alvást, lehetséges, hogy egyszerű kilométerhiánnyal van dolgod. Egy egészséges felnőtt kutyának napi 30-120 perc intenzív mozgásra lehet szüksége, mely időtartamot ideális esetben legalább kétfelé illik osztani.

Ha az időjárás vagy az időbeosztásod megnehezíti ennek kivitelezését, akkor is segíthetsz kutyusodnak levezetni fölös energiáit. Játsszatok kötélhúzósat, labdázz vele a lakásban, vagy bújócskázzatok, fogócskázzatok egy jót!

Vizelettartási és húgyúti problémák

Kölyköknél gyakran fordul elő, hogy a szoktatási időszakban nem bírnak ki egy egész éjszakát, s rendszeresen felébreszti őket teli hólyagjuk. Ez ellen csak annyit tehetsz, hogy lefekvés előtt két órával már nem adsz kiskutyádnak inni, illetve úgy alakítod ki elkerített helyét, hogy békében el tudjon vonulni, ne a saját vizeletében kelljen feküdnie.

Viszketéssel vagy állandó fájdalommal járó egészségügyi problémák

Egyes bőrbetegségek, a paraziták, élősködők által okozott allergiás reakció, vagy a pollen- és ételallergia eredményezhet olyan elviselhetetlen viszketést, amely szegény állatot rendre felébreszti a békés álomból. Az ízületi, emésztési, vagy egyéb szervi bántalmak szintén komoly fájdalommal járhatnak. Tehát ha kutyusod nem alszik, először vidd el állatorvoshoz, hogy kizárhassa a súlyos betegségek jelenlétét!

Szeparációs szorongás

Ha kedvenced annyira megsínyli átmeneti hiányodat, hogy idegrendszere nem engedi őt nyugodtan szundítani, néhány okos trükkel segíthetsz neki átlendülni ezen a nehéz időszakon. Ha az ágyra nem is engeded fel, egy mobilkennelt felállíthatsz a hálószobába, hogy az eb ne érezze egyedül magát.

Megpróbálhatod egyik saját ruhadarabodat odaadni neki éjszakára, hátha a szeretett illat megnyugtatja őt. Frissen elválasztott kutyusok testvéreik és anyukáik aromájának örülnek legjobban, tehát biztonság kedvéért ilyen esetben mindig kérj a tenyésztőtől egy hazai illatokat hordozó rongyot vagy plüssállatot!

Egyes gazdik a rágcsálás nyugtató hatására esküsznek: ez hasonlóan hathat az ebre, mint a kisgyerekekre az ujjszopás. Széles körben elterjedt a súlyozott takarók használata, melyekről klinikai kutatások alapján bebizonyosodott, hogy biztonságérzetet nyújtanak a szorongó állat – vagy ember – számára.

Időskori demencia

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kutyád azt is elfelejti, hogyan kell aludni. A kor előrehaladtával egyes ebeknél kognitív diszfunkció, más néven szenilitás ütheti fel a fejét, ennek egyik folyománya pedig sajnos az alvási ciklus felborulása is lehet.

Az orvos valószínűleg azt fogja tanácsolni, hogy amennyire tudod, tartsd fizikailag és szellemileg aktívan kutyusodat, ám ha ez nem használ, akár gyógyszerekre is szükség lehet.

Alvási apnoé

Ennek az életveszélyes zavarnak a hátterében az alvás közben meg-megálló légzés áll. Az elhízott, a nyomott orrú és az allergiától szenvedő ebek ezért a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartoznak. A tünetek közé soroljuk a hangos horkolást, az alvás közben fellépő fuldoklást, a légszomjra ébredést, illetve éber állapotban a rossz minőségű alvás okozta kimerültséget, ingerlékenységet és kedvetlenséget.

Ha ilyesmit tapasztalsz kedvenceden, természetesen fénysebességgel ejtsétek útba az állatorvost, mert éjjel bármikor kialakulhat olyan szituáció, mely akár az eb életébe is kerülhet.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás betegség inszomnia kutya álmatlanság kutya alszik viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink