hirdetés

Ezért szeretnek egyes kutyák az ágy alatt aludni: az irántad való szeretet is közrejátszik

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 22 - Képek: Getty Images Hungary

Nálatok is megesik, hogy kedvenced a pihe-puha fekhelye helyett inkább az ágy alatt alszik? Több oka is lehet a helyválasztásnak.

hirdetés

Egyes gazdikat aggasztja, hogy a kutya az ágy alatt alszik, félnek, hogy valami baja van. Pedig négylábú barátod számos okból kuckózhat a rejtett zugba, amelyek közül néhány ugyan valóban intő jelzés, ám többnyire ártalmatlan, sőt szívmelengető az indok.

Biztonságos barlang, ami közel van

Kevésbé szorul magyarázatra, hogy a kutyák alvásidőben miért szeretnek bevackolni gazdájuk mellé, esetleg a lábukhoz, vagy a fejük fölé a párnára – a fizikai kontaktus biztonságot nyújt az ebnek, és ő is megvédheti a szeretett személyt bármiféle veszélytől. Evolúciós örökség, hogy az állatok és az emberek is jobban félnek éjszaka, mint nappal. A sötétség ugyanis sok mindent elrejt, ráadásul a legtöbb vadászó élőlény esetében a zsákmányszerzés ideje is. Ha este kutyusod behuppan melléd a takaró alá, valószínűleg teljes biztonságban szeretne tudni téged is, magát is.

Az ágy alatt való alvásnál is közrejátszik ez a tényező, hiszen ott is elég közel lehet hozzád, emellett a sötét zug barlangként védelmezi őt az éj folyamán.

Kényelmes szundi

Amellett, hogy fekhelyed alá bújva láthatatlan őrzőként bármikor a segítségedre siethet, az ágy alatt jó meleg is van. Ráadásként odabent nem zavarják meg kedvenced álmát az első reggeli napsugarak, sőt a nyitott ablakon betévedő fuvallattok, vagy a szobán áthúzó légáramlatok sem érnek el hozzá.

Higiénikus, ha a kutya az ágy alatt alszik?

Van, akinél a tisztaság kérdése is felmerül, amikor azon dilemmázik, jól teszi-e, ha engedi pajtását az ágy alatt durmolni. Rendszeres takarítás mellett nem lesz semmi baja kis barátodnak! Amellett, hogy porszívózol és felmosol, az is lényeges, hogy a fajtájának megfelelően ápold kedvenced bundáját. Így a kutyaszőr sem fog összegyűlni a bútorok alatt.

A megfelelő tisztántartással egyes allergének és gombák elszaporodását is kivéded, amelyek szeretik ezeket a félreeső, párásabb helyeket. Ehhez a helyiség mindennapos szellőztetése is elengedhetetlen.

Emellett a parazitákra is ügyelj, akik szintén kedvelik a sötét, rejtett zugokat. Például a bolhák. Ha kutyádban találtál élősködőt, akkor ne csak őt, de a kedvelt helyeit is kezeld le a megfelelő szerrel, nehogy onnan fertőződjön vissza.

Mikor jelez bajt?

Ne téveszd össze az ágy alatt való szunyókálást az elbújással! Ha jószágod félelmében iszkolt az ágy alá, ahol vacogva lapít, az semmiképpen sem jelent jót. ilyenkor próbáld mihamarabb megnyugtatni az állatot, és kideríteni, mi váltotta ki a reakciót! Ha ez a viselkedés rendszeres, és nem találod az okát, vagy nem tudsz segíteni, fordulj szakemberhez. Az állatorvosotok, egy kutyapszichológus vagy egy viselkedésterapeuta is szóba jöhet.

Az is tipikus, hogy az eb fájdalmában bújik el, akár az ágy alá. Ilyen esetben is mutasd meg orvosnak a kutyát, aki el tudja dönteni, milyen komoly a probléma.

Mit tegyél, ha zavar az ágyad alatt alvó kutya?

Ha valamilyen okból mégsem szeretnéd, hogy négylábúd az ágy alatt töltse az éjszakát, akkor szoktasd ki onnan. Megoldás lehet, ha fekhelyét odateszed az ágyad mellé. Így elég közel lesz hozzád, hogy ő is nyugodtan aludjon.

Ha pedig szeretnéd még inkább növelni a távolságot, akkor költöztesd ki a kutyus ágyikóját. Azonban ne legyél drasztikus! Érdemes olyan helyre tenned a nyoszolyáját, hogy azért rálásson a szobádra, és az ajtót is hagyd nyitva. Ellenkező esetben szőrös társad kirekesztve érezheti magát, ami frusztrálhatja az állatot.

alvás együttalvás félelem kutya alszik kutya alvási szokásai kutya elbújik kutya ember kapcsolat kutya és ember kapcsolat kutya és gazda kutyával alvás padlón alszik a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!