hirdetés

A te kutyád hogyan alszik? 5 tipikus alvópóz és jelentésük

László Enikő

2020. július 24

Az, hogy kutyusod milyen pózban hajtja álomra a fejét, sok mindent elárul arról, hogyan érzi magát, milyen a személyisége.

hirdetés

Akinek több négylábú társa volt már élete során, az megfigyelhette, hogy a különböző személyiségű ebek különböző pózokban alszanak. Nincs jó vagy rossz, csupán mások – mi emberek is különféleképp fekszünk az ágyunkban.

Kedvenced alvópozíciójából következtethetsz arra, aktuálisan hogy érzi magát, milyen típusú kutya. Ez persze függhet attól is, hol alszik az eb, illetve ki van a közelében. Idegenek előtt nem vesz fel olyan pózt, amiben védtelennek érzi magát, bezzeg a francia ágy közepén elnyújtózik. Mutatjuk a leggyakoribb alvási pozitúrákat, jelentéseikkel!

Oldalt fekvés

Azok a kutyák, akik az oldalukra fekve alszanak, biztonságban érzik magukat. Ilyenkor szabadon hagyják legérzékenyebb pontjukat, a hasukat és egyéb létfontosságú szerveiket. Ebből is látszik, hogy jól vannak, megbíznak bennünk. A barátságos, nyugodt kutyák általában így szenderülnek álomra.

A briós

Szintén gyakori pozíció, amikor a négylábú egy apró kis gumóba húzza össze magát. Ilyenkor az orra a farkával szinte összeér. Ezt ősüktől, a farkastól tanulták. A vadonban sok hasznát vették ennek a póznak. Egyrészt melegen tartotta őket, másrészt a legfontosabb szerveiket védték, harmadrészt veszély esetén ebből a pozícióból tudtak a leggyorsabban felkelni.

Sokan úgy vélik, azért alszik így egy kutya, mert nem érzi magát biztonságban, esetleg szorong. Ez azonban tévhit. Egyszerűen lehet, hogy ez a legkényelmesebb kedvenced számára. Télen, amikor hidegebb az idő, gyakrabban alszanak így a kutyák. Persze az sincs kizárva, hogy kedvenced zárkózott típus, s ezt így fejezi ki.

Hason fekvés, nyújtott lábakkal

Kölyökkutyák szenderülnek így el a leggyakrabban, hogy minél hamarabb fel tudják venni ébredés után a játszó pozíciót. Nyári melegben is jól jöhet a has ilyetén hűtése a hideg csempén. Általában a mozgékony, energiabomba kutyusok alszanak így.

Háton fekvés, lábak az égnek

A nyári melegben így is gyorsabban hűtik testüket, ha a hasukat szabadon hagyják. Persze így a legkönnyebb bezsebelni néhány hascirógatást is. Aki így alszik, az biztonságban érzi magát, hiszen szabadon hagyja létfontosságú szerveit, és szeret szundítani, hiszen felkelni is igen nehézkes ebből a pozícióból.

Kiskifli-nagykifli

Amikor kutyád úgy alszik, hogy közben hozzád vagy egy háziállatodhoz bújik, akkor biztos lehetsz benne, hogy imád téged a másik társállattal együtt. Biztonságban érzi magát és igényli a másik közelségét. Egy délutáni szunyóka a kanapén nagyszerűen erősíti a kapcsolatotokat.

Nem csak a pozíció a fontos

Azt is érdemes sorra venni, hogy hogyan alszik kedvenced. Köröket ró előtte, horkol vagy nyugtalan? Melyik mit jelent?

Kaparászás, körözés

A farkasoktól örökölt ösztönös cselekvés, hogy mielőtt leheverednének, a kutyák tesznek egy-két kört. Őseik annak idején így taposták le maguk alatt az avart, hogy kényelmesebben pihenhessenek. A kaparás az időjárás ellen véd, nyaranta így ásták magukat a hideg talajba, télen pedig a melegebb földrétegbe.
Ha úgy látod, hogy kedvenced túl sokat köröz, idegrendszeri problémája is lehet, ezért keress fel egy állatorvost!

Szunyókálás

A kutyák is szoktak néha szunyókálni. Főleg akkor van rá igényük, amikor sokat játszottak, sétáltak egy nagyot vagy csak egy unalmas téli napon keresnek programot. Ilyenkor nem alszanak mélyen, ez abból is látszik, hogy fülüket azonnal hegyezni kezdik a kisebb zajokra is.

Horkolás, rángatózás

Ahogyan az emberek, a kutyák is képesek horkolni és álmukban rángatózni. Ilyenkor nagyon mélyen alszanak, aggodalomra semmi ok, egészséges és pihentető alvásban vesznek részt. A kölyökkutyák gyakran futnak álmukban, ilyenkor lábaikkal rúgkapálnak.
Ha azt veszed észre, hogy kutyád remeg, takard be egy pléddel, mert elképzelhető, hogy fázik. Az is előfordulhat, hogy rosszat álmodik, és ezért rángatózik. Ilyen esetekben gyengéd simogatással megnyugtathatod.

Mennyit alszik egy kutya?

Talán meglepő, de egy eb többet alszik, mint egy ember. Átlagosan 12-14 óra alvásra van szüksége egy felnőtt kutyának, míg a kölyöknek 18-19 órára. A kistestű kedvencek kevesebbet alszanak a nagytestűeknél, s a kor is számít. Ahogy kedvenced öregszik, egyre több pihenést igényel, ezért idősebb korban nem ritka, hogy többször hajtja álomra fejét.

(Képek: Getty Images Hungary)

alvás alvópóz kutya kisokos viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink