hirdetés

Mi ütött belé? 10 furcsa kutyaszokás tudományos magyarázata

Buzgó Csilla

2020. július 16

Néha olybá tűnik, mintha kedvenced megháborodott volna, pedig csak ösztönei vezérlik, rosszabb esetben valamilyen betegségtől szenved.

hirdetés

A te kutyádon is megfigyeltél már mulattató viselkedésmintákat? Fogalmad sincs, miért kergeti a farkát, vagy kaparja a helyét? Összegyűjtöttük a tíz leggyakoribb furcsa szokás magyarázatát.

Kergeti a farkát

Ha nem bűzmirigyprobléma vagy kényszerbetegség, úgynevezett obszesszív-kompulzív zavar okozza ezt a vicces szokást, akkor egész egyszerűen túlteng a kutyában az energia. Játszani szeretne, labdát vagy botot kergetni, csak senki nem dobálja neki azokat.

Kaparja a fekhelyét

Hiába patyolattiszta a párnája, a kutya ezeréves kódolása révén fontosnak érzi, hogy a kaparászással megtisztítsa az ágyát a bolháktól, kullancsoktól és egyéb élősködőktől. Továbbá a talppárnákon található illatmirigyek segítségével beledolgozza saját kis aromáját a textíliába, hogy mindenki számára jelezze, ez az ő territóriuma.

Alvás előtt körbeforog

A kutya ősi ösztöneiből kifolyólag többször megfordul körbe-körbe fekhelyén, hogy megbizonyosodjon arról, nincs-e kígyó, más ragadozó vagy egyéb veszélyforrás a környékén. Teszi ezt akkor is, ha szuperbiztonságos baldachinos selyemfekhely jutott neki osztályrészül.

Nyalogatja a sebeidet

Nem csak képletesen a lelkieket, hanem konkrétan észreveszi, ha elvágod az ujjad vagy sebes a térded, és szakértő orvosokat megszégyenítő magabiztossággal fogja át az érintett testrészt, miközben nyalogatja azt. Számára ugyanis a falka tagja vagy, gyógyító ösztönei pedig ilyenkor előtörnek belőle.

Furcsa dolgokat eszik

Valószínűleg tápanyaghiány vagy anyagcserezavar okozza, hogy kutyusod táplálásra nem alkalmas tárgyakat vagy egyéb érdekességeket fogyaszt, például fekáliát, papírzsepit, fát, köveket, földet, esetleg műanyag játékait. Ennek nem csak egészségügyi, hanem mentális okai is lehetnek, melyeket szerencsére a legtöbb esetben orvosolhatsz.

Mindent és mindenkit meghágna

Gyakran összetévesztik ezt a viselkedést a “kanossággal”, ami csak azért mulatságos, mert számos szuka kutya is produkálja ezt, pedig párzásnál ők vannak alul. Hacsak nem valóban a párosodás a szándéka az állatnak, ez egyszerű dominanciafitogtatás, amiről következetes neveléssel le lehet szoktatni. Ha ivartalanítva van a kedvenced, akkor túlteng benne az energia vagy figyelemre vágyik. Ilyenkor segíthet, ha kinevezel számára egy plüssállatot, amelyen kiélheti felesleges energiáit.

Szagolgatja az ágyékodat

Különösen vendégségben tud kínos és vicces lenni egyszerre, amikor a ház kutyája egyből célba veszi az övön aluli részeidet, de ez nála olyan, mint egy szimpla kézfogás. Azon a területen több feromon gyűlik össze, mint a tested bármely más részén, tehát onnan tudja a négylábú a legtöbb információt összegyűjteni rólad. Ezért lopkodják a szennyesből egyes ebek a gazdijuk alsóneműit is.

Ráül más kutyákra, emberekre

Nem a kényelmi szempont vezérli ilyenkor, hanem a felsőbbrendűségtudat. Ez jelentős méretbeli különbségek esetén balesetveszélyes is lehet, tehát ha a beagle kutyád úgy érzi, jó ötlet rendszeresen a yorkie-don pihenni, inkább kezeld le benne ezt a dominanciavágyat!

Szánkázik a fenekén

Azaz ülő pózban mellső lábain vonszolja fenekét a földön egyenesen előre vagy körbe-körbe. Sajnos ezt nem önmaga szórakoztatása céljából műveli, hanem a bedurrant bűzmirigye okozta irritációt igyekszik enyhíteni. Mihamarabb vidd orvoshoz!

Mintha szellemet látna

A kutyus rendszeresen ugatja a “semmit”, a távolba vagy a falra mered, mintha látna ott valamit, illetve kergeti a “kísérteteket”. Még ha szerinted ok nélkül is viselkedik így, létezik tudományos magyarázat ezekre a különös szokásokra.

Kutyád szaglásának, látásának és hallásának érzékenysége sokszorosa a tiédnek, ezért az adott irányból érzékelhet olyasmit, amiről neked fogalmad sincs. Tehát ezekben az esetekben nem természetfeletti entitásokat, hanem valós, mérhető hatásokat tapasztal kedvenced.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kutya kisokos pszichológia viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink