hirdetés

Segítség, a kutyám mindent megeszik az utcán! Leszoktathatom, vagy beteg?

Buzgó Csilla

2020. július 9

Hiába táplálod a legfinomabb falatokkal, kutyusod mégis gyakran lakmározik a szemétből vagy más állatok ürülékéből? Itt a magyarázat és a megoldás.

hirdetés

Alapvetően két helyen kell keresned ilyenkor a problémát: a kutya elméjében vagy a testében, esetleg mindkettőben, de akkor viszont elég hosszadalmassá és komplexszé válhat a leszoktatási folyamat.

A kettő tulajdonképpen ugyanolyan gyakori, és valószínűleg érdemes lesz egy állatorvos és/vagy szakértő oktató segítségét kikérned a tünetegyüttes feltérképezését illetően. Addig is azonban segít, ha megérted, mi állhat a taszító jelenség mögött.

Egészségügyi probléma

Ha a kedvencedet gyakran látod fekáliát vagy szemetet habzsolni, valószínűleg tápanyaghiánytól szenved, ami nem feltétlenül abból fakad, hogy keveset vagy rossz minőségű eledelt adsz neki.

A hasnyálmirigy, a pajzsmirigy működési zavarai, a diabétesz, vagy a paraziták elszaporodása felszívódási problémákat okozhat. Emiatt a kutya más forrásból próbálja magához venni a létfontosságú tápanyagokat, ezért válhat vonzóvá számára az út szélén heverő kakadarab. Ha mégis a táplálással van gond, akkor az nem csak vitamin- és ásványianyag-deficitet, hanem enzimhiányt is képes produkálni a kutya szervezetében, ez szintén az étel hasznosulását gátolja.

"Nem én voltam, magától borult fel!"

Tudtad? Egy tengerentúli kutatás során kiderült, hogy a legtöbb kutya a friss, azaz a kétnaposnál nem régebben kipottyantott ürüléket preferálja az állottal szemben. Ennek oka, hogy a végtermékben jelenlévő parazitapeték ilyen rövid idő alatt még nem képesek fertőző lárvaállapotba fejlődni. Így egyrészt kicsi az egészségügyi kockázat, másrészt farkaskori lakhelytakarító ösztöneik vezérlik őket, hiszen ha a még fertőzésre nem alkalmas bélsár eltűnik a barlang környékéről, fertőzéshullám sem veszi kezdetét a falkában.

Az is előfordul, hogy az olcsó, valódi tápanyagokat nélkülöző kutyaeledelekhez adott ízfokozók továbbvándorolnak a székletbe, így a kutya szabályosan ízletesnek érzi azt, ezért fogyasztja olyan lelkesen.

Amennyiben az állatorvos testileg mindent rendben talált a négylábún, akkor kell gyanakodni a másik lehetséges főbűnösre.

Mentális probléma

Ebben az esetben gyakori, hogy nem csak olyan szemetet eszik föl a kutya, amiben még esetleg találhatunk némi tápanyagot, hanem olyan tárgyakat is, amik abszolút nélkülöznek mindenfajta tápértéket. Ilyen lehet például a papír, a kő, a fa, a textíliák, vagy bármilyen műanyag.

Az embereknél is megfigyelt pica nevű betegséget a kutyák esetében a stressz, az unalom, a szeparációs szorongás, a feltűnési viszketegség, vagy tanult minta okozza. Legutóbbi következhet egy korábbi büntetésből, amit azért kapott, mert a lakásban könnyített magán, így arra asszociál, hogy a kaki rossz, bűnös dolog, és megpróbálja eltüntetni azt. Fiatal kutyusok átvehetik a rossz példát más kutyáktól, például az anyukájuktól is, aki az ürítés beindítása végett gyakran nyalogatja kicsinyei ánuszát, eközben pedig előfordul, hogy elfogyaszt némi székletet is.

Bár arra megtaníthatod kedvencedet, hogy ha te jelen vagy, és rászólsz, azonnal hagyja abba a tiltott objektum majszolását, de ettől még egyedüllét esetén ugyanúgy rombolhat és veszélybe sodorhatja saját egészségét. Ezért kell tehát az unatkozó, frusztrált kutya elméjét és testét kellőképp megdolgoztatni, a negatív érzelmi csomagokat kidobálni, mert ily módon hosszútávon biztosítod az élhető állapotot, és nem a pillanatnyi fegyelmezéstől függ majd kutyád biztonsága és egészsége.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség kakievés kutyakaki pica sétáltatás szemét ürülék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink