hirdetés

Hogyan vedd ki a kullancsot a kutyából? Életmentő lehet ez a 7 tudnivaló

László Enikő

2020. július 3

Az enyhe telek miatt a kullancsoktól már szinte egész évben tartani kell. Mi a teendő, ha kutyákban találunk egyet?

hirdetés

A kullancs veszélyes vérszívó, ha pedig belemászik kutyánkba azonnal kell cselekednünk, nem szabad habozni. Sokan ilyen esetben állatorvoshoz viszik kedvencüket, hogy az szakszerűen eltávolítsa a nemkívánatos vendéget. Ilyenkor azonban az a legfontosabb, hogy rögtön kivegyük a kullancsot. Ezért fontos tudni, hogyan kell kiszedni az élősködőt, mielőtt komolyabb baj történne.

A vérszívó a sűrű bunda között könnyen megbújik, ezért fontos az alapos átvizsgálás minden séta után.

Milyen betegségeket okozhat a kullancs?

Babéziózis: más néven kutyamalária. Ebben az esetben a vörösvérsejteket élősködők támadják meg és elpusztítják azokat. Magas láz, fáradékonyság jellemzi, valamint a barna, véres vizelet. Azonnali kezelés nélkül halálos lehet, különösen kölyökkorban.

Lyme-kór: az egyik leggyakoribb, azonnali beavatkozás nélkül végzetes betegség. Emberekre is veszélyes, de csak csípés után terjed. Magas lázzal, ízületi gyulladással, étvágytalansággal, levertséggel jár. Fiatal kutyákra nagyobb veszélyt jelent.

Vérzéses kullancsláz: tünetei a bágyadtság, étvágytalanság, légszomj, hányás lehetnek. Később bőr alatti, nyálkahártyabeli és orrvérzés léphet fel. Európában viszonylag alacsony, Ázsiában és Amerikában magasabb a fertőzés esélye.

Kora nyári agyvelő- és agyhártyagyulladás: kifejezetten emberekre veszélyes, a kutyákban általában tünetmentesen lefolyik. Ellenkező esetben lázzal, idegrendszeri zavarokkal és akár bénulással is járhat.

A prevenció minden esetben nélkülözhetetlen.

A legfontosabb védekezés a megelőzés. Ez történhet cseppekkel, nyakörvvel vagy tablettával. Kerüljük a nyirkos, sötét erdőket, bozótosokat, sűrű, magas fűvel benőtt területeket, árokpartokat, mert ezek a vérszívók legkedveltebb helyei. Fontos, hogy minden séta után alaposan vizsgáljuk át kedvencünket! Olyan helyeket is érdemes átnézni, mint az íny vagy a szemzug.

A kullancs kiszedése

A szakszerű eltávolításhoz nem kell különösebb felszereltség, elég hozzá például:

  • szemöldökcsipesz
  • speciális kullancseltávolító eszköz
  • vagy cérna
Egy hétköznapi szemöldökcsipesz is tökéletesen megfelel a kullancs eltávolításához.

Mi van akkor, ha már megtörtént a baj?

Ha észrevesszük, hogy kutyánkba már belefúrta magát a kullancs, azonnal szedjük ki. Az alábbi tanácsokat mindenképpen tartsuk be.

  1. Általános szabály, hogy bármit is csinálunk, azt minél határozottabb és precízebb mozdulattal tegyük. Ne szakadjon bele a feje, a bőr felületéhez minél közelebb helyezzük az eszközt, mert ha a vérszívó veszélyt érez, öklendezni kezd és így nagyobb az esély arra, hogy átadja a betegséget.
  2. A tévhitekkel ellentétben nem érdemes csavarni a potrohát, mert ezzel is az előbb említett reakciót válthatjuk ki az élősködőből.
  3. Erős, határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből, a feje semmiképpen se szakadjon bele. Fontos, hogy ez az első próbálkozásra sikerüljön, mert ha nem, a kullancs mélyebbre fúrja magát.
  4. Ha mégis beleszakadna, mielőbb próbáljuk eltávolítani azt, de éles, hegyes tárgyakkal ne kapargassuk.
  5. Ha már kint van, alkohollal fertőtlenítsük le az érintett bőrfelületet.
  6. Tegyük el egy kis dobozba a kullancsot. Betegség esetén az állatorvos bevizsgálja, így könnyebben rájöhet, hogy milyen fertőzésről van szó.
  7. Ha mégsem tennénk el, mindenképpen semmisítsük meg.

Az alábbi videó szemlélteti a kullancs kiszedésének menetét:

(Képek: Getty Images Hungary)

babéziózis egészség kullancs kullancs eltávolítás Lyme-kór

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink