A láthatatlan paraziták kutyád halálát okozhatják: így védekezz ellenük

Szénási Szimonetta

2024. május 29 - Képek: Getty Images Hungary; Grafika: Az Én Kutyám

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos kedvenced élősködők elleni védelme.

Nem csak a szemmel látható rovarokkal kell megküzdened, sok parazita észrevehetetlen, ám annál komolyabb egészségügyi gondokat okoz. Emiatt kell olyan készítményt választanod, mely a külső-belső támadók ellen is felvértezi kedvencedet!

Nem szezonális probléma

Egy másik lényeges tudnivaló, amit sok állattartó tévesen tud, hogy a parazitamegelőzés nem szezonális feladat! Bár a melegebb hónapokban valóban megnövekszik az élősködők száma, azok az év egészében jelen vannak. A problémát pedig csak súlyosbítja a globális felmelegedés, és az annak következtében beálló éghajlatváltozás. Mint tapasztalod, hazánkban is egyre enyhébbek a telek, a nyári hónapokban pedig a trópusi hőség sem ritka. Emiatt az utóbbi években számos mediterrán rovar jelent meg Magyarországon is, számuk pedig egyre nő.

A közelmúltban új kullancs- és szúnyogfajták is fenyegetővé váltak idehaza, és a szakemberek szerint a helyzet csak romlani fog e téren. Ahogy a bolhák is az év egészében támadják a kutyát, úgy a kullancsok és a szúnyogok is egyre hosszabb időszakban vannak jelen. Idén az állatorvosok már januárban elkezdték a figyelemfelhívást az ébredező szúnyogokra – nyomós okkal. Ugyanis az akár halált okozó szívférgesség, valamint a bőrférgesség parazitáját is ezek a rovarok terjesztik csípés útján.

Egyetlen szúnyogcsípés elég, hogy kutyád szívférges legyen

A megelőzés fontossága

Biztosak vagyunk benne, hogy felelős gazdaként kedvenced egészsége elsődleges a számodra. Mint a legtöbb probléma esetében, úgy az élősködők kapcsán is a legfontosabb a már említett megelőzés. Ugyanis az általuk terjesztett betegségek többsége nem, vagy csak részben gyógyítható. Amennyiben létezik kezelés, az többnyire hosszadalmas, az eredmény pedig kétséges; emellett nem ritka a maradandó egészségkárosodás sem. Rémisztően hangzik? Mert valóban az!

A hazai kullancshelyzetről folyamatosan tájékoztatnak a szakemberek, akik egyre növekvő számú populációról számolnak be a híradásokban. A kullancsok terjesztik a Lyme-kórt, a babéziózist, továbbá felelősek a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás egy formájáért, a kullancsencephalitisért. Későn diagnosztizált Lyme-kórba, ahogy a babéziózisba is, belehalhat a kutyád, a kullancsencephalitisre pedig egyáltalán nincs gyógymód, így a halálozás kockázata még akkor is magas, ha hamar kiderül a baj.

A kullancsok halálos betegségeket terjesztenek

A bolhásodásra hajlamosak lehetünk úgy gondolni, mint egy roppant kellemetlen, viszketéssel járó állapot. Ám ennél sokkal komolyabb gondot tudnak okozni ezek a kis élősködők. A bolhák nagy mennyiségű vért fogyasztanak, ami vérszegénység kialakulásához vezethet. Az állapot egy legyengült immunrendszerű, fiatalabb vagy idős kutya esetében rövid idő alatt életveszélyessé válhat, de egy egészséges felnőtt eb esetében is kialakulhat olyan súlyos vérszegénység, hogy az már az állat életét fenyegeti. Így válik potenciálisan halálos állapottá a bolhafertőzés. Emellett a bolhák felelősek a galandférgesség terjedéséért is, ami ráadásul az emberre is fertőző. Itt pedig már rá is térhetünk a nem látható, de annál veszélyesebb parazitákra!

A bolha okozta dermatitisz nemcsak ijesztően néz ki, de fájdalmas és veszélyes állapot

Belül rombolnak

A galandférgek mellett különféle bélparaziták is megfertőzhetik az állatot, ahogy az orrjáratokban, a nyelőcsőben, a légcsőben és a húgyhólyagban is megtelepedhetnek élősködők, és amelyek kiemelten fontosak ezen láthatatlan paraziták közül, az a szív- és a bőrféreg.

A szívférgességnek már a neve is elárulja a fertőzés súlyosságát, hiszen ebben az esetben a parazita a szívet és a tüdőt támadja meg. A betegség terjesztéséért a szúnyog mint köztes gazda felelős. A vérszívókban a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg csak átmenetileg időzik, mígnem csípés útján át nem jut a végleges gazdatestbe. Ami lehet kutya, de a macskák, a görények és egyéb emlősök sincsenek biztonságban. Szerencsére az emberi test nem ideális környezet a féreg számára, így ha meg is fertőződünk – ami kizárólag csípés útján történhet, a fertőzött kedvenccel való érintkezés veszélytelen! –, bennünk nem tud kifejlődni a parazita.

A szívférgek megtelepszenek a szívben és a tüdőben

Ellenben a kutyák testében a véráramba jutott lárva jól lejuthat a létfontosságú szervekig, köztük a szívbe és a tüdőbe, ahol évekig elél, és akár 30-40 centiméteresre is fejlődik, nagymértékű károsodást okozva az érintett szervekben. A szívférgességgel az egyik legnagyobb gond, hogy sokáig lappang, majd kezdetben a tünetei is nagyon általánosak. Levertség, gyengeség, romló étvágy, idővel köhécselés, majd állandósult köhögés figyelmeztetnek. Ahogy romlik az eb állapota, úgy fokozódik az állapotromlás. A légzési nehézség mellett az ájulások, a has felvizesedése, valamint a felköhögött vér és az orrvérzés már egyértelműen nagy bajt jeleznek, és kezelés nélkül az állat halálát okozzák. Ugyanígy azonnali elhalálozáshoz vezet, ha a férgek eltömítik valamelyik artériát. Mire a markánsabb tünetek megjelennek, addigra általában az állapot igen előrehaladott, ami csökkenti a felépülés esélyét.

Kötelező a szűrővizsgálat

Mindezek ismeretében egyértelmű, hogy mindent meg kell tenni a fertőzés megelőzése érdekében. Ám mielőtt bármiféle készítményt adnál kedvencednek, kötelező elvégeztetni egy szűrővizsgálatot. Egy már fertőzött állatnak ugyanis életveszélyes a megelőző szerek használata: hatásukra ugyanis a férgek elpusztulnak, a vérkeringésbe jutó tetemek pedig elzárhatják az ereket, azonnali halált okozva.

 

A bőrférgességet egy rokon féreg, a Dirofilaria repens okozza. A parazita itt a bőr felszínén okoz elváltozásokat, csomók, illetve daganathoz hasonló elváltozások formájában, amelyek akár ki is sebesedhetnek, elfertőződhetnek, és tályog is kialakulhat. Ezek testszerte megjelenhetnek. Emellett az úgynevezett savós hártyákon (mell-, hashártya stb.) szeretnek megtelepedni. Nagyobb gond az, hogy a kutyák szervezete ennek az élősködőnek is ideális, így a férgek a vérkeringés útján eljuthatnak a szervekig is. A fertőzés tünetei az említett bőrelváltozások mellett az állandó vakarózás, nyalogatás, szőrhullás, valamint a bőr gyulladása.

Élősködők esetében is a megelőzés a legfontosabb

Válaszd a leghatékonyabb megoldást!

Mint a felsorolásból kitűnik, számos külső és belső parazita fenyegeti négylábú társadat, amiktől megszabadulni nehéz, ám megelőzni annál egyszerűbb: egy komplex, valamennyi élősködő ellen védelmet biztosító, és az előírtaknak megfelelően és meghatározott gyakorisággal alkalmazott készítménnyel. Ez lehet tabletta, spray, valamint bőrre csepegtethető úgynevezett spot-on is. Kutyák esetében a legbiztosabb a belső védelem.

EM-HU-24-0037

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette az Elanco megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

babézia babéziózis bélféreg bolha bőrférgesség Elanco élősködők galandféreg kullancs kullancsencephalitis Lyme-kór parazita parazitamentesítés szívférgesség szúnyog védekezés vérszegénység

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!