hirdetés

Így tilos kiszedni a kullancsot a kutyából: mutatjuk a helyes technikát

Szénási Szimonetta

2024. május 4 - Képek: Getty Images Hungary

Bár az élősködők egész évben támadnak, a jó idő beköszöntével drasztikusan megnő a számuk. A kullancs helytelen eltávolításával csak rontasz a helyzeten.

hirdetés

Az elmúlt években folyamatosan figyelmeztetnek a szakemberek hazánk kullancsfertőzöttségére. Mivel ezek a veszélyes rovarok számos, akár halálos betegséget terjesztenek, így az ellenük való védekezés az év minden szakában, de különösen tavasztól tél elejéig kiemelt teendő az állattartók számára – ahogy magadat is óvnod kell az esetleges fertőzésektől. (Tévhit, hogy télen teljes biztonságban vagyunk a parazitáktól; mind a kullancsok, mind a bolhák jelen vannak.) Ám minden elővigyázatosság ellenére megeshet, hogy kullancs megy a kutya testébe. Ilyenkor nagyon fontos a helyes eltávolítás.

Az élősködők télen-nyáron támadnak

Ne nyomkodd!

Alapszabály, hogy a befúródott kullancsot nem szabad piszkálni, nyomkodni vagy összenyomni, mert így a béltartalmát visszaöklendezi a gazdatestbe. Ez pedig megnöveli a fertőzés kockázatát.

A népi praktikák, mint az olajjal kenegetés vagy a bekrémezés is, csak rontanak a helyzeten, és a megnedvesített gyufa sem fogja kicsalogatni őket.

Kaphatók kifejezetten kullancs eltávolítására készült eszközök

Legyen megfelelő csipeszed

Helyette egy speciális, kisállatboltokban vagy patikában kapható kullancseltávolító eszközzel (többféle létezik), illetve helyes végű csipesszel, esetleg cérnával próbálkozz.

Utóbbinál óvatosan körbe kell hurkolni a kullancs fejét a kutya bőre fölött (tehát semmiképp sem a potrohát, kifejezetten a fejénél, a befúródás helyénél, ahogy a többi eszközzel is ott fogjuk meg), majd az óvatosan megcsomózott szállal dolgozni úgy, mint a csipesszel. Fontos, hogy a széles és lapos fejű szemöldökcsipesz nem alkalmas a műveletre, mert alakja miatt óhatatlanul is megnyomódik a kullancs teste is.

Minden egyes séta után tüzetesen nézd át kedvencedet, ügyelve a hajlatokra, mancsokra, illetve a fülek és az arc rejtettebb zugaira! A kullancs a kutya szőrében nagyon jól megbújik, így légy nagyon alapos!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Lassan, ne kapkodva!

Az is tévedés, hogy gyors rántással kell kiszedni a betolakodót. Helyette lassú mozdulattal kezdd el húzni, míg a bőr sátorszerűen megemelkedik. Itt pedig várd meg, míg a kullancs magától elengedi a kutya bőrét. Ez körülbelül 30 másodperc a szakemberek szerint.

A helyes eltávolítás emberek és más állatok esetében is ez.

Az alábbi videón láthatod a csipeszes módszert:

Itt pedig a cérnásat:

Nem a fej a gond

Sokak félelme, hogy a kullancs feje beszakad, pedig ez a kisebbik gond: a nagyobb bajt a potroh összenyomása jelenti. A bent ragadt fej idővel magától kilökődik, akárcsak egy szálka; esetenként helyi gyulladást tud előidézni. A csípés helyét emiatt is figyelni kell.

Ha szeretnél tájékozódni, melyek a legbiztosabb módjai kedvenced élősködők elleni védelmének, ebben a cikkünkben minden fontos tudnivalót megtalálsz. Itt pedig arról írunk, milyen tünetei vannak a kullancsok által hordozott és terjesztett betegségeknek: a felkészültség miatt ajánljuk, hogy olvasd el!

bolha kullancs parazita védelem paraziták videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!