hirdetés

A tablettákkal egyszerűen és hatékonyan védheted meg kedvencedet a parazitáktól

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 9 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyádra számos külső és belső parazita jelent veszély, amelyek ellen rendszeresen védened kell az állatot. Talán a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módját ennek a különféle tablettás készítmények jelentik. Ezekkel ugyanis gyorsan és egyszerűen juttathatod be a kívánt mennyiségű hatóanyagot.

hirdetés

 

A két legnagyobb ellensége a kutyáknak, egyszersmind a gazdiknak, a kullancs és a bolha. Ugyan külső élősködőkről van szó, de odabent is óriási károkat tudnak okozni!

Halálos betegséget terjesztenek

Mindkét parazita számos halálos betegséget hordozhat. A kullancsok terjesztik a rettegett Lyme-kórt, ami bénuláshoz vezethet, valamint kullancs-encephalitist, azaz a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást. A Lyme-kór nagydózisú antibiotikummal kezelhető – ami roppantul megterheli az állat szervezetét, és sajnos nem garancia arra, hogy maradéktalanul felgyógyul az eb –, addig a kullancs-encephalitis nem gyógyítható, s akár az állat életébe is kerülhet.

Ugyanígy halálos kimenetelű lehet a babézia (babesiosis), amiért egy kullancs által terjesztett parazita a felelős.

A bolhák amellett, hogy rengeteg kellemetlenséget okoznak a kutyának, komoly bőrirritációt és allergiás tüneteket is kiválthatnak. Ráadásul több betegséget is terjesztenek, köztük a galandférgességért is felelősek, ami ráadásul az emberre is veszélyes!

A legfontosabb a megelőzés

A fent ismertetett egészségügyi kockázatok miatt egyértelműen a megelőzés, tehát az élősködők elleni védekezés a legfontosabb. Erre léteznek különféle külsőleg alkalmazandó cseppek, sprayk, illetve nyakörvek és egyéb kiegészítők, ám ezeknél fennáll annak a veszélye, hogy nem jut elegendő hatóanyag az állat testére. Illetve fürdésnél vagy játék közben eltávolítja magáról a bőrre juttatott szert vagy eszközt.

Emiatt a legbiztosabb a belsődleges védelem, mégpedig a tabletta formájában adagolható készítményeken keresztül.

A rágótabletta egyszerűen adagolható és biztonságos

Tudjuk, hogy sokan idegenkednek a tablettáktól, tartva attól, hogy nem tudják beadni kedvencüknek. Ezek többségét ugyanis egészben kell bejuttatni az állat szervezetében, esetleg porítva az ételébe keverve. Utóbbival az a legnagyobb gond, hogy a kiváló szimatot nem lehet becsapni! Az érzékeny orr már a kóstolás előtt elfintorodik, az eb pedig odébb áll. Megfelelő technikával ugyan ezeknek a készítményeknek a beadása sem jelent gondot, ám aki mégis ódzkodik tőle, annak megoldás lehet a rágótabletta. Ezeket az ízesített készítményeket örömmel fogyasztja el a kutya, nem is sejtve, hogy jutalomfalat helyett éppen gyógyszert szedett be. Milyen egyszerű!

Nem mérgek!

Érdemes néhány szót ejteni a világhálón alkalmanként felbukkanó tévhitekkel kapcsolatban arról, hogy lehetnek-e mérgek a kutya számára az élősködők elleni szerek, amelyekből a gyógyszercégek hasznot húznak, akár az állatok élete árán is.

Egyrészt ha ez így lenne, akkor mind a gyógyszergyártó cégek, mind a készítményeket ajánló és használó állatorvosok maguk ellen dolgoznának, hiszen rövid időn belül nem lenne kit ellátniuk.

Másrészt hosszú időn át tartó és igen költséges kutatások állnak valamennyi termék mögött, éppen azért, hogy a legbiztonságosabb és leghatékonyabb szereket kínálhassák, az állatok életének védelmében, illetve meghosszabbításában.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 1 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 1 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

Advertisement

A hatóanyagok úgy lettek kifejlesztve, hogy kizárólag az élősködőkre hassanak (egészen pontosan azok idegrendszerére), míg az emlősökre teljesen veszélytelenek legyenek. A hatóságok globális, európai és helyi (magyarországi) szinten hagynak jóvá különböző szereket. Nem tűnik valószerűnek, hogy egy „méreg” ennyi szűrőn és rostán átmenjen és forgalomba kerüljön.

Tehát ezek a cégek azért fektetnek rengeteg munkát és pénzt a különféle fejlesztésekbe, hogy te minél tovább élvezhesd egészséges kedvenced társaságát! Ne feledd: ezeknek a szereknek a használata nélkül a különféle betegségek és fertőzések könnyen társad életébe kerülhetnek!

Ismételni kell!

Fontos, hogy a paraziták elleni védekezést az adott készítményen feltüntetett időközönként ismételni kell! Mindig ellenőrizd a csomagolást, és tartsd be a betegtájékoztatóban írtakat!

Erről sose feledkezz meg, mert a nem megfelelő dózisban vagy túl ritkán adagolt gyógyszer nem biztosít megfelelő védelmet!

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

babéziózis Boehringer bolha bolha ellen féreghajtó front01 kullancs kullancs ellen kutyatár-n Lyme-kór parazita parazita védelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink