A kutyák külső élősködői: ha nem kezeled őket, téged is megfertőzhetnek!

Hangai Lilla

2023. július 27 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák testén kívülről megtelepedő paraziták nemcsak diszkomfortérezetet és fájdalmat okoznak a kutyáknak, hanem veszélyesek is. Betegségeket terjesztenek, és az ebek által a mi életterünkbe is eljuttathatják ezeket.

 

Szerencsére ma már számos készítmény létezik a megelőzésükre, így biztonságban tudhatjuk a kedvenceinket és önmagunkat is. Sőt, van, hogy az összes élősködő ellen egyetlen készítménnyel veheted fel a harcot. Hogy pontosan mire figyelj a kutyák külső parazitái elleni védekezésben, azt a következőkből megtudhatod!

Egy egyszerű séta a természetben is könnyen rémálommá válik, ha nem figyelsz a külső élősködők elleni védelemre.

Bolhák

A bolhák apró szárnytalan rovarok, amelyek emlősök vérével táplálkoznak. Egész évben aktívak lehetnek, de a meleg, nedves idő, tehát a tavaszi nyári időszak különösen kedvez a szaporodásuknak. A bolhafélék csípése rendkívül viszket és általánosan elmondható, hogy a bolhás kutyán sosem 1-2 vérszívó élősködik. Szerencsétlen ebek sok esetben véresre vakarják vagy harapdálják magukat tehetetlenségükben. Ha ez még nem lenne elég, ezek az apró bogarak könnyedén okozhatják a kölyökkutyák vérszegénységét is.

Fontos kiemelni, hogy a galandférgeket hordozó bolhákat ha lenyeli a kutya bolhászkodás közben, ő maga is megfertőződik a galandféreggel. Ez pedig meglehetősen nagy kockázatot jelent a blökik egészségére, ráadásul az emberre is fertőző!

Érdemes a kutyát rendszeresen átvizsgálni, főleg azokat a területeket, amelyeket kevesebb szőr fed; ilyen például az ágyék. Ha ugyan bolhát nem fedezel fel a kutya testén, de apró fekete foltokat igen, az is a paraziták jelenlétére utal. Ez az úgynevezett bolhaürülék, amely megemésztett vérből áll. Ha nem vagy biztos a dolgodban, helyezd ezeket az apró szemcséket egy nedves papírzsebkendőre. Ha pirosas folt jelenik meg körülöttük, akkor az bizony nem szennyeződés, hanem bolhaürülék.

Ha akár csak egy bolha jelenléte is feltűnik, azonnal el kell távolítani a megfelelő készítménnyel, még mielőtt rád és a család többi tagjára is fenyegetést jelentene. Még jobb, ha a prevencióra fekteted a hangsúlyt és rendszeresen kap a kutyád valamilyen bolhairtó szert. A vemhes egyedekre még nagyobb kockázattal vannak a bolhák, így rájuk kiemelt figyelmet kell fordítani!

A rendszeres bolhairtás a belső paraziták ellen is véd.

Kullancsok

A kullancs téma egyszerűen kimeríthetetlen, ugyanis a mindenki által ismert és veszélyes Lyme-kór mellett számos más betegséget is terjesztenek (babéziózis, nyúlpestis, vérzéses kullancsláz), köztük például a kullancs-encephalitis, melynek csak a tünetei kezelhetők és azok sem mindig sikerrel, ezáltal a megelőzésen van az abszolút hangsúly. A kullancs-encephalitis különösen nagy veszélyt jelent a legyengült immunrendszerű ebekre.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 1 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 1 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

Évente több ezer ember és kutya fertőződik meg a kullancsok által terjesztett betegségekkel. Ezek a számok egyre növekszenek a különféle új kullancsfajok megjelenése és terjedése miatt. Ennek a rohamos térhódításnak az egyik legnyomósabb oka az, hogy a vadon élő állatok a városi környezetekbe is egyre többször hatolnak be.

Az összes, kullancsok által terjesztett betegségre igaz, hogy a terápiára adott válasz nagyon eltérő lehet az egyes egyedeknél, valamint a klinikai tünetek is rendkívül változók. Ennek következtében az egyetlen biztos megoldás a megelőzés. A megfelelő készítmény használata mellett mindenképpen javasoljuk, hogy naponta akár többször is (főleg séták után) nézd át a kutyád testét, és ha találsz benne kullancsot, azonnal távolítsd el! (Az első 24 óra kritikus.)

Minden évben új kullancsfaj jelenik meg hazánkban; több általuk terjesztett betegség halálos lehet.

Tetvek és atkák

A tetvekről és az atkákról nem beszélünk annyit, amennyit kellene! Ezek az élősködők olyan mikroszkopikus állatok, melyek bőrsejtekkel táplálkoznak. Viszketést, szőrhullást és bőrfertőzéseket okoznak, melyek kezelése igen bonyolult és hosszadalmas lehet. Nagy könnyebbség azonban, hogy több kullancs- és bolhairtó szer is létezik már, mellyel ezek is elpusztíthatók.

Vannak fajok, melyek csak a kutyákra, míg mások a kutyákra és az emberekre is veszélyt jelenthetnek; ilyen például a sarcoptes scabiei nevű atka, mely a rühesség okozója. Általában a füleket, a könyököket, a lábakat és a pofákat érinti; tünetei a szőrhullás, a bőrkiütések és a varasodás.

Az atkák által okozott fertőzések szőrhullással járnak.

Legyek

A legyek ellen nehezebb védekezni, de mindenképpen érdemes tudnod róluk; egyáltalán nem olyan ártatlanok, mint amilyennek tűnnek. A szuronyos istállólégy emlősök vérével táplálkozik, és amellett, hogy csípése fájdalmas, számos kórokozót, baktériumot és fonálférget is terjeszthet. Elsősorban az ebekre jelent veszélyt, de az embert is megtámadja. Szerencsére létezik olyan kombinált készítmény, amely védelmet nyújt ellenük, a szúnyogok és lepkeszúnyogok, a bolhák és a kullancsok elleni is.

Számolni lehet még a púposszúnyogok megjelenésével is, amiknek szintén nagyon fájdalmas a csípésük és vérszívással táplálkoznak. A nevükkel ellentétben azonban rendszertanilag nem szúnyogok, hanem legyek, és a nyáluk váralvadásgátló tartalma miatt olyan fájdalmas a csípésük. A helye napokig duzzadt, gyulladt, fájdalmas és viszkető maradhat. Nagyon nehéz őket lecsapni, így azt javasolják, hogy egy papírzsebkendővel érdemes összenyomni, ha van rá lehetőségünk. Ahogy az előző fajra, úgy sajnos rájuk is igaz, hogy városi környezetben is egyre többször bukkannak elő nem csak a párás, csapadékos, vízzel borított területeken. Ezek a legyek tojásokat is rakhatnak a kutya szőrébe, amelyekből a lárvák, amikor kikelnek, fertőzést okozhatnak a bőrön. Főleg akkor, ha a kutya testén vannak sebek.

Sajnos igazán hatásosan nem lehet még ellenük védekezni, de a szakértők szerint a rovarriasztók működhetnek az esetükben is. Hogy mely termék a legideálisabb a kedvenced esetében, arról az állatorvosoddal egyeztethetsz. A legfontosabb, hogy tartsd szemmel kutyádat, nézd át naponta a szőrét, és ha olyan helyen vagytok, ahol sok a légy, érdemes inkább egy másik területet keresni.

Szuronyos istállólégy.

Szúnyogok

A szúnyogokról és az általuk terjesztett betegségekről, valamint az újabb fajok megjelenéséről hosszú oldalakat lehetne írni, és mégsem lennénk elégedettek az eredménnyel. Így maradjunk egy rövidebb, de a lényeget összefoglaló áttekintésnél.

Hogy lásd a helyzet komolyságát, egy egyszerű szúnyogcsípés a következő súlyos betegségeket okozhatja a teljesség igénye nélkül: szívférgesség, dengue-láz, nyugat-nílusi vírus, zika-vírus, sárgaláz, az agyvelőgyulladás egyes fajtái, stb. Már egyes-egyedül a szívférgesség megelőzése miatt is (potenciálisan halálos betegség) különös figyelmet kellene rájuk fordítani! Az estében a megelőzés az egyetlen hatásos módszer, így az egész évben adni kell a kutyának valamilyen készítményt a szívférgességre. Ha ezt eddig elmulasztottad, amilyen gyorsan csak lehet, érdeklődj az állatorvosnál a lehetőségeidről!

A szúnyogok megjelenését kültéren leginkább úgy tudjuk elkerülni, hogy a pangó vizeket száműzzük a kertből, udvarról! Ezért fontos továbbá rendszeresen elmosogatni a kutya tálját és cserélni benne a vizet, ugyanis a szúnyogok lerakhatják abban is a petéiket. Az ajtókra és ablakokra szereljünk szúnyoghálót, hogy a benti nyugalmat ne tudják megzavarni. Ezenfelül nagyon jó ötlet lehet még, hogy olyan növényeket ültetsz a kertbe vagy az erkélyre a balkonládába, amelyek természetes szúnyogriasztók. Ilyen például a macskamenta, a levendula, a menta, a bazsalikom, a rozmaring, a zsálya vagy a citromillatú muskátli. Arra azonban vigyázz, hogy ezekből ne egyen kedvenced! Ám ha teljesen biztosra akarsz menni, egyeztess az állatorvosoddal, hogy milyen szúnyogriasztó készítményt javasol a blökinek.

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

atka Boehringer bolha bolha ellen bolhás kutya élősködők front01 kullancs kullancs ellen külső élősködők kutya kutya kullancs kutya szúnyogcsípés kutyatár-n légy lepkeszúnyogfélék parazita parazita védelem tetvek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!