Advertisement
hirdetés

Így gondoskodhatsz gyermeked és kutyád biztonságáról, hogy felhőtlen legyen az együttélés

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kisgyereknek kutyával felnőni hatalmas élmény, ám vannak olyan veszélyek, amelyek mindkettejük egészségét fenyegetik!

hirdetés

 

A kisgyermekes gazdák tapasztalatból tudják, a tudomány pedig számos kutatással bizonyította már, hogy az állatok közelsége jót tesz a kicsik testi-lelki egészségének. A kutya és a gyermek különleges kapcsolata nem csak a mély, szereteten és bajtársiasságon alapuló kötődésben mutatkozik meg. Négylábú társaink bizonyítottan javítják a szociális készséget, jó hatással vannak a mentális folyamatokra, általuk magasabb fokú empátia fejlődik ki a gyerekekben, sőt az allergiák előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentik – hogy csak néhány pozitívumot emeljünk ki a hosszú listáról. Ám felelős gazdiként és szülőként fontos tisztában lenned azzal is, hogy a kutyatartás bizony veszélyeket is rejt, amiktől meg kell óvnod gyermekedet és kedvencedet egyaránt!

A láthatatlan ellenségek

Az egyik legnagyobb fenyegetést a kutyára, rajta keresztül pedig a kisgyerekekre a különféle paraziták jelentik. A bélférgek nemcsak az állat egészségét veszélyeztetik, de képesek megfertőzni az embert is. Így az ellenük való hatásos védekezés az egész családot védi.

Különböző férgek képesek megtelepedni a kutya szervezetében, és van, amikor a fertőzöttségre már csak akkor derül fény, ha az állat súlyos tüneteket produkál, vagy megfertőzte valamelyik családtagot. Előbbire példa a szívférgesség, amely az egyik legalattomosabb kutyabetegség. A parazitát a szúnyogok terjesztik, a szívféreg-lárvákat vérszívás közben juttatva az állat testébe. A fertőzés sokáig észrevétlen marad, és mire kiderül, gyakran már visszafordíthatatlan károsodásokat okozott. Legrosszabb esetben pedig a kutya halálához vezethet. Éppen ezért életmentő lehet a megfelelő védekezés, illetve a rendszeres állatorvosi szűrővizsgálat, ami gyors és fájdalommentes. Szerencsére számos készítmény érhető el a piacon, amelyek megfelelő adagolás és rendszeres ismétlés mellett hatékony védelmet nyújtanak a rettegett élősködők ellen.

 

Annak örülhetünk, hogy a szívférgesség nem fertőz kedvenceinken keresztül, ám a bélférgek sajnos kíméletlenül átköltöznek az emberbe is. A legismertebb közülük az orsóféreg és a galandféreg, amik a család valamennyi tagjára veszélyesek. Esetükben is a megelőzésre kell helyezned a hangsúlyt, a parazitafertőzés kezelésével szemben!

Bár ritkábban beszélünk róluk, de léteznek egyéb, szintén ártalmas féregfajták. A bőrférgesség viszonylag gyakori, de előfordulhatnak a légcsőben, a nyelőcsőben, a húgyhólyagban vagy akár az orrjáratokban is paraziták.

Frontpro - Könnyű és ízletes védelem bolhák és kullancsok ellen kutyáknak

A FRONTPRO® rágótabletta egy igazi újdonság, ami könnyű és élvezhető módja, hogy kutyád egészségesebb és boldogabb lehessen.

Egyetlen ízletes tabletta 30 napig hat és még azelőtt elpusztítja a bolhákat, mielőtt petét raknának, ezáltal megelőzi a bolhafertőzés elterjedését otthonunkban és kutyánk számára biztosítja a bolhák és kullancsok elleni szükséges védelmet.

A gyerekek könnyebben elkaphatják

Gyakorló szülők számára nem kell magyarázni, miért vannak nagyobb veszélyben a kicsik. Ők azok, akik sosem tudnak ellenállni egy-egy kutyapuszinak, és bizony a kézmosásról is el-elfelejtkeznek. Ahogy az állatorvosok is hangsúlyozzák, ennyi épp elegendő, hogy a rettegett paraziták bejussanak a szervezetükbe, majd ott szaporodni kezdjenek.

A kisebbek pedig a világ felfedezése közben válogatás nélkül mindent a szájukba vesznek. Még a legnagyobb szülői gondosság és odafigyelés mellett is megesik, hogy Buksi gumicsontját kell kiszedni a szájukból, vagy épp a kutya tálkájának a tartalmát veszik előbb szemügyre, majd a szájukba. Ilyen helyzetek bizony előfordulnak szép számmal, ám ha az eb egészséges, akkor nagyobb gond nem lesz belőlük.

A textíliákon is megtapad

De a felnőttek sincsenek biztonságban, még ha rendesen mossák is a kezüket, és a kutyajátékokból is kinőttek már, hiszen az állat fekhelye, a szőnyeg vagy a kanapé szintén fertőzésveszélyes lehet a rajtuk megtapadó peték miatt.

A megelőzés a legfontosabb

Ahogy már hangsúlyoztuk, a megelőzés mindig jobb, mintha kezelni kellene a problémát. Így a kötelezően előírt félévenkénti galandféreg elleni gyógyszer mellett a leghatásosabb, egyben legbiztonságosabb az, ha valamely kombinált készítmény közül választasz, ami egyszerre többféle parazitától is képes megvédeni kedvencedet – közvetve pedig téged és családtagjaidat is.

A rendszeres, előírás szerinti ismétlés alapfeltétele a védettség biztosításának, így sosem szabad elfelejtkezni a soron következő adagról!

A bolha sem játék!

Végezetük ejtsünk néhány szót a szemmel már könnyebben észrevehető, és szintúgy sok bosszúságot és egészségügyi problémát okozó bolhákról is. Ezek a roppant kellemetlen élősködők nemcsak megkeserítik a kutya mindennapjait, de bőrirritációt válthatnak ki, ráadásul különféle betegségeket is terjesztenek, köztük a már említett galandférgességet.

A lakásban könnyen elszaporodó kis fekete rovarok pedig az embert is megcsíphetik, fájdalmas kiütéseket, irritációt és allergiás tüneteket okozva.

A másik, kedvencedre nézve akár halálos veszélyt rejtő vérszívó a kullancs, amitől babéziát, Lyme-kórt, de esetenként kullancs-enchephalitist, azaz vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást kaphat a kutya.

Különféle készítmények és eszközök érhetők el a piacon, az úgynevezett spot on, azaz bőrre csepegtethető szereken és spray-ken át a kullancs- és bolhariasztó nyakörvekig, valamint a tablettákig, amelyek elpusztítják ezeket a veszélyes potyautasokat.

Nem mind egyformán biztonságos!

Nagyon fontos kiemelni, hogy a gyermekek szempontjából ezen termékek nem mindegyike használható ugyanakkora biztonsággal. Míg a bőrre csepegtethető szereknél csak azt az időt kell megvárni, míg megszárad a kutya szőre, addig a bolhaírtó nyakörvek viselésének idején az érintkezés különböző mértékben káros lehet az ember egészségére. Ilyen eszközök használata esetén nem is szabad együtt aludni az állattal. Továbbá egyes hatóanyagok a vízi élővilágra is hatással lehetnek.(Erről a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal készített átfogó vizsgálatot, ami ITT érhető el.)

Mindezekkel ellentétben a tabletták előnye, hogy azokat a kutya lenyeli, és a hatóanyag az állat szervezetében fejti ki hatását. Ilyen formában sem az emberek, sem más élőlények nem érintkeznek vele, illetve nem kerülnek vele kapcsolatba.

Gondoskodj időben kedvenced megfelelő védelméről, mert a baj orvoslása mindig sokkal nehezebb és rizikósabb, mint a megelőzése!

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

bélféreg bélférgesség Boehringer bolha bolha ellen front01 kullancs kullancs ellen kutya és gyerek kutyatár-n parazita védelem szívférgesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink