Advertisement
hirdetés

Így gondoskodhatsz gyermeked és kutyád biztonságáról, hogy felhőtlen legyen az együttélés

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kisgyereknek kutyával felnőni hatalmas élmény, ám vannak olyan veszélyek, amelyek mindkettejük egészségét fenyegetik!

hirdetés

 

A kisgyermekes gazdák tapasztalatból tudják, a tudomány pedig számos kutatással bizonyította már, hogy az állatok közelsége jót tesz a kicsik testi-lelki egészségének. A kutya és a gyermek különleges kapcsolata nem csak a mély, szereteten és bajtársiasságon alapuló kötődésben mutatkozik meg. Négylábú társaink bizonyítottan javítják a szociális készséget, jó hatással vannak a mentális folyamatokra, általuk magasabb fokú empátia fejlődik ki a gyerekekben, sőt az allergiák előfordulásának kockázatát is jelentősen csökkentik – hogy csak néhány pozitívumot emeljünk ki a hosszú listáról. Ám felelős gazdiként és szülőként fontos tisztában lenned azzal is, hogy a kutyatartás bizony veszélyeket is rejt, amiktől meg kell óvnod gyermekedet és kedvencedet egyaránt!

A láthatatlan ellenségek

Az egyik legnagyobb fenyegetést a kutyára, rajta keresztül pedig a kisgyerekekre a különféle paraziták jelentik. A bélférgek nemcsak az állat egészségét veszélyeztetik, de képesek megfertőzni az embert is. Így az ellenük való hatásos védekezés az egész családot védi.

Különböző férgek képesek megtelepedni a kutya szervezetében, és van, amikor a fertőzöttségre már csak akkor derül fény, ha az állat súlyos tüneteket produkál, vagy megfertőzte valamelyik családtagot. Előbbire példa a szívférgesség, amely az egyik legalattomosabb kutyabetegség. A parazitát a szúnyogok terjesztik, a szívféreg-lárvákat vérszívás közben juttatva az állat testébe. A fertőzés sokáig észrevétlen marad, és mire kiderül, gyakran már visszafordíthatatlan károsodásokat okozott. Legrosszabb esetben pedig a kutya halálához vezethet. Éppen ezért életmentő lehet a megfelelő védekezés, illetve a rendszeres állatorvosi szűrővizsgálat, ami gyors és fájdalommentes. Szerencsére számos készítmény érhető el a piacon, amelyek megfelelő adagolás és rendszeres ismétlés mellett hatékony védelmet nyújtanak a rettegett élősködők ellen.

 

Annak örülhetünk, hogy a szívférgesség nem fertőz kedvenceinken keresztül, ám a bélférgek sajnos kíméletlenül átköltöznek az emberbe is. A legismertebb közülük az orsóféreg és a galandféreg, amik a család valamennyi tagjára veszélyesek. Esetükben is a megelőzésre kell helyezned a hangsúlyt, a parazitafertőzés kezelésével szemben!

Bár ritkábban beszélünk róluk, de léteznek egyéb, szintén ártalmas féregfajták. A bőrférgesség viszonylag gyakori, de előfordulhatnak a légcsőben, a nyelőcsőben, a húgyhólyagban vagy akár az orrjáratokban is paraziták.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 3 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 3 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

Advertisement

A gyerekek könnyebben elkaphatják

Gyakorló szülők számára nem kell magyarázni, miért vannak nagyobb veszélyben a kicsik. Ők azok, akik sosem tudnak ellenállni egy-egy kutyapuszinak, és bizony a kézmosásról is el-elfelejtkeznek. Ahogy az állatorvosok is hangsúlyozzák, ennyi épp elegendő, hogy a rettegett paraziták bejussanak a szervezetükbe, majd ott szaporodni kezdjenek.

A kisebbek pedig a világ felfedezése közben válogatás nélkül mindent a szájukba vesznek. Még a legnagyobb szülői gondosság és odafigyelés mellett is megesik, hogy Buksi gumicsontját kell kiszedni a szájukból, vagy épp a kutya tálkájának a tartalmát veszik előbb szemügyre, majd a szájukba. Ilyen helyzetek bizony előfordulnak szép számmal, ám ha az eb egészséges, akkor nagyobb gond nem lesz belőlük.

A textíliákon is megtapad

De a felnőttek sincsenek biztonságban, még ha rendesen mossák is a kezüket, és a kutyajátékokból is kinőttek már, hiszen az állat fekhelye, a szőnyeg vagy a kanapé szintén fertőzésveszélyes lehet a rajtuk megtapadó peték miatt.

A megelőzés a legfontosabb

Ahogy már hangsúlyoztuk, a megelőzés mindig jobb, mintha kezelni kellene a problémát. Így a kötelezően előírt félévenkénti galandféreg elleni gyógyszer mellett a leghatásosabb, egyben legbiztonságosabb az, ha valamely kombinált készítmény közül választasz, ami egyszerre többféle parazitától is képes megvédeni kedvencedet – közvetve pedig téged és családtagjaidat is.

A rendszeres, előírás szerinti ismétlés alapfeltétele a védettség biztosításának, így sosem szabad elfelejtkezni a soron következő adagról!

A bolha sem játék!

Végezetük ejtsünk néhány szót a szemmel már könnyebben észrevehető, és szintúgy sok bosszúságot és egészségügyi problémát okozó bolhákról is. Ezek a roppant kellemetlen élősködők nemcsak megkeserítik a kutya mindennapjait, de bőrirritációt válthatnak ki, ráadásul különféle betegségeket is terjesztenek, köztük a már említett galandférgességet.

A lakásban könnyen elszaporodó kis fekete rovarok pedig az embert is megcsíphetik, fájdalmas kiütéseket, irritációt és allergiás tüneteket okozva.

A másik, kedvencedre nézve akár halálos veszélyt rejtő vérszívó a kullancs, amitől babéziát, Lyme-kórt, de esetenként kullancs-enchephalitist, azaz vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást kaphat a kutya.

Különféle készítmények és eszközök érhetők el a piacon, az úgynevezett spot on, azaz bőrre csepegtethető szereken és spray-ken át a kullancs- és bolhariasztó nyakörvekig, valamint a tablettákig, amelyek elpusztítják ezeket a veszélyes potyautasokat.

Nem mind egyformán biztonságos!

Nagyon fontos kiemelni, hogy a gyermekek szempontjából ezen termékek nem mindegyike használható ugyanakkora biztonsággal. Míg a bőrre csepegtethető szereknél csak azt az időt kell megvárni, míg megszárad a kutya szőre, addig a bolhaírtó nyakörvek viselésének idején az érintkezés különböző mértékben káros lehet az ember egészségére. Ilyen eszközök használata esetén nem is szabad együtt aludni az állattal. Továbbá egyes hatóanyagok a vízi élővilágra is hatással lehetnek.(Erről a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal készített átfogó vizsgálatot, ami ITT érhető el.)

Mindezekkel ellentétben a tabletták előnye, hogy azokat a kutya lenyeli, és a hatóanyag az állat szervezetében fejti ki hatását. Ilyen formában sem az emberek, sem más élőlények nem érintkeznek vele, illetve nem kerülnek vele kapcsolatba.

Gondoskodj időben kedvenced megfelelő védelméről, mert a baj orvoslása mindig sokkal nehezebb és rizikósabb, mint a megelőzése!

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

bélféreg bélférgesség Boehringer bolha bolha ellen front01 kullancs kullancs ellen kutya és gyerek kutyatár-n parazita védelem szívférgesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink