hirdetés

A kutyák egy újabb nagyszerű hatását fedezték fel: a gyermekeknél csökkentik az ételallergia kialakulásának kockázatát

László Enikő

2023. április 7 - Képek: Getty Images Hungary

Még a születés előtt expozíciónak kitett gyermekek, valamint a benti háziállatokkal felnövő kicsik esetében is ritkábban fordul elő ételallergia a kutatók szerint.

hirdetés

Egy kutya jelenléte számos esetben jót tesz az embereknek. Csökkentik a szívroham kockázatát, a stresszt, a magány érzését, növelik a biztonságérzetet és a gyermekek agyi fejlődésére is pozitívan hatnak, hogy csak néhányat emeljük ki a hosszú listáról. Nemrég kutatók egy újabb nagyszerű hatásukat fedezték fel.

Egy háziállat csökkentheti az ételallergia kialakulásának esélyét

Egy 2023. március 29-én megjelent tanulmány 66 000 japán csecsemőt vizsgált. A magzati fejlődés vagy a korai csecsemőkor során macskáknak vagy benti kutyáknak kitett gyermekeknél ritkábban mutattak ki ételallergiát, mint azoknál, akik házi kedvenc nélkül nőttek fel.

Egyes magas jövedelmű országokban tízből egy gyermeknél diagnosztizálnak ételallergiát, és a számok folyamatosan növekednek. Korábbi kutatások potenciális kapcsolatot feltételeztek a kutyák vagy a haszonállatok terhesség és kora gyermekkori expozíciója és az ételallergiák csökkentése között.

Az említett tanulmányban Hisao Okabe és munkatársai a Japan Environment and Children’s Study (egy országos, prospektív születési kohorsz-tanulmány) adatait használták fel 66 215 olyan gyermek vizsgálatára, akiknél rendelkezésre álltak adatok a különféle háziállatoknak való kitettségről és ételallergiákról. Körülbelül 22 százalékuk volt kitéve háziállatoknak a magzati időszakban (leggyakrabban benti kutyák és macskák). A benti kutyáknak és macskáknak kitett gyermekeknél szignifikánsan csökkent a táplálékallergia előfordulása, bár nem volt szignifikáns különbség a kizárólag kertben tartott kutyás háztartásokban élő gyermekek esetében.

A benti kutyáknak kitett gyerekek szignifikánsan kisebb valószínűséggel tapasztaltak tojás-, tej- és dióallergiát. A macskáknak kitett gyerekeknek kisebb valószínűséggel volt tojás-, búza- és szójabab-allergiája. Meglepő eredmény, hogy a hörcsögöknek kitett gyerekeknél (a teljes vizsgált csoport 0,9 százaléka) szignifikánsan gyakrabban fordult elő dióallergia.

Az itt felhasznált adatok önbevallásosak (kiegészülve a terhesség első trimeszterében, a szüléskor és az egyhónapos szűrés során gyűjtött kórlapadatokkal), tehát a résztvevők pontos visszaemlékezésén alapulnak. Ezen túlmenően ez a tanulmány nem tudja meghatározni, hogy a kisállat-expozíció és az ételallergia előfordulása közötti kapcsolat ok-e. Ennek ellenére a szerzők azt sugallják, hogy ezek az eredmények segíthetnek a gyermekkori ételallergiák mögött meghúzódó mechanizmusok jövőbeli kutatásában.

A kutyák erősítik az immunrendszert

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy ha gyermeke kutyával nő fel, akkor nem lesz-e allergiás az állat szőrére. A kutatók azonban korábban már felfedezték, hogy épp ellenkezőleg, csökkentik ennek kockázatát. Egy tanulmány arra is rámutatott, hogy a háziállatokkal élő gyermekek átlagosan évente 3 héttel kevesebbet hiányoznak az iskolából, mint azok, akiknek nincsen kedvencük. A kutyatartás a kicsik immunrendszerének is jót tesz, ellenállóbbakká válnak és kisebb annak esélye, hogy később allergiásak lesznek.

allergia kutatás kutya allergia kutya hatása kutya hatása a gyermekre kutya hatása az egészségre kutya hatása emberre tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!