hirdetés

A gazdik 95%-ának segít a stresszoldásban kutyája: stroke és szívbetegség megelőzésében is támogatnak négylábú társaink

Ferenczi Deborah

2022. július 10 - Képek: Getty Images Hungary

Az ebek nem csak kiváló társai és mondhatni barátai az embernek, számos olyan jótékony hatással bírnak az egészségre, amely páratlannak bizonyul. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a kutyatulajdonosok 95%-ának segít a kutyája a stressz egészséges kezelésében. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy ennek pontosan milyen okai is vannak.

hirdetés

Az American Heart Association 2022 májusában készült felmérése szerint a gazdik 95%-a elsősorban a házi kedvencére támaszkodik, ha komoly stresszproblémával küzd. A felmérést mintegy 1000 tulajdonossal és kutyájával végezték el.

Miért csökkenti a kutya a stresszt?

A krónikus vagy állandó stressz a szívbetegség és a stroke kulcsfontosságú kockázati tényezője, tehát nagyon komoly fizikai következményekkel járhat. Azonban tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a kisállat tartása javíthatja a hangulatot, csökkentheti a feszültséget és ösztönözheti az egészséges szokásokat. Ilyen például a fizikai aktivitás, ami jelentősen hozzájárul a stressz megfelelő kezeléséhez. A vérnyomás is rendeződhet a rendszeres sétálástól, csökken a stroke és az infarktus kialakulásának esélye, s a nyugalom, amit kedvencünk mellett érzünk, a nehézségek kezelésében is segít.

A kedvencek elterelik a figyelmet a problémákról

Az állattartás komoly mértékben hozzájárul ahhoz, hogy elvonja a gazdik figyelmét a különböző problémákról. A megkérdezettek mintegy 69 százaléka úgy nyilatkozott, hogy jobban vigyáz kedvenceire, mint saját magára, éppen ezért még a legnagyobb stressz közepette is képes a kutyájára koncentrálni, ami már önmagában gyógyító hatású.

Elősegíti a testmozgást

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód és a mentális egészség egyik legfőbb alappillére. Ám ezt hiába tudod: ha nincs állatod, könnyedén elhalaszthatod a napi edzést, esetleg a szabad levegőn való sétát. Azonban miután az állatnak ez létszükséglet, és már magadon túl felelőséggel tartozol egy másik lényért is, egészen másképpen fogsz gondolni a napi sétákra, esetleg a közös edzésre.

A szabadidő minőségi idővé változik

A Stella & Chewy’s felmérése hasonló eredményeket mutatott, mint az előző vizsgálat. A tanulmány szerint a megkérdezett 2000 gazdi 67 százaléka előnyben részesíti kedvence jólétét és 70 százaléka szívesebben tölt időt a kutyájával, mint a tévénézéssel vagy egyéb passzív pihenési formával. Ez pedig arra enged következtetni, hogy az eddigi szinte elpazarolt szabadidőt a gazdik kutyusuk társaságában aktív pihenésre cserélik, ami sokkal motiválóbb és egyben jelentősen hozzájárul a mentális egészség megőrzéséhez. Továbbá a megkérdezettek 47 százaléka azt mondta, hogy kedvenceik segítenek abban, hogy aktívak és egészségesek legyenek.

kutya hatása az egészségre kutya hatása emberre kutya stresszes kutyatartás stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink