hirdetés

Kutyával nyugtatnád a szorongásod? Valami fontosat figyelmen kívül hagysz

Hangai Lilla

2022. október 2 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyatulajdonosok és házi kedvenceik stresszhormonjait vizsgáló új tanulmány szerint a kutyák minden érzelmet magukba szívnak, ami a gazdiból árad. Ezen képességüket ösztönösen csiszolgatják már évezredek óta, nem csoda, hogy szinte profik.

hirdetés

Amikor a kutyákat először háziasították, azokat az egyedeket, akik könnyedén és azonnal reagáltak az emberekre – mind a közvetlen parancsaikra, mind pedig a közvetett testbeszédükre – , kiválasztották és előnyben részesítették lassúbb társaikkal szemben. Ennek azonban van egy árnyoldala is. Ha velünk valami nincs rendben, az őket is fokozottan érinti. Az ebek ugyanis rendkívül jól megértenek minket, jobban, mint mi őket. Bár mi is igyekszünk minél többet megtudni róluk, sok tanulnivalónk van még. Mint kiderült, azzal kapcsolatban is, hogy a szorongás és a depresszió leküzdésében nagy segítség lehet egy négylábú társ. Ez stimmel is, de eddig a pontig nem gondoltuk végig, hogy ez milyen hatással lesz rájuk.

A stressz mindenkit érintő népbetegség

Egy tavaly év végi felmérés szerint a magyarok 51%-a szenved krónikus stressztől, 23%-unk pedig ennek tetejében még alvászavarokkal is küzd. Látva ezeket a számokat biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg kutyatartó is küszködik ezekkel a nehézségekkel. Vannak olyanok, akik természetüknél fogva nyugtalanabbak és érzelmileg reaktívabbak; ezt a tulajdonságot neuroticizmusnak nevezik. De vannak olyanok is, akikben a külső behatások hagynak mélyebb nyomot és a körülményeik teszik őket szorongóvá, depresszióssá.

Lina Rotth állattantudós, a svédországi Linköping Egyetem kutatója és csapata 58 kutyatulajdonost toborzott a tanulmányhoz. 33 shetlandi juhászkutyát és 25 border collie-t. A tulajdonosok kérdőíveket töltöttek ki saját személyiségjegyeikről és mentális egészségi állapotukról, valamint kedvenceik állapotáról is.

Annak érdekében, hogy mindkét fajtánál több hónapon át pontosan mérhessék a stressz szintjét, Roth és munkatársai először is megmérték a stresszhormon, vagyis a kortizol koncentrációjának alapszintjét a gazdik hajában és az ebek szőrében. A kortizol szint megugrik sokkoló helyzetekben, de a hormon hosszú távú hatása a lassan növekvő szőrzetben és hajban nyilvánul meg leginkább.

A csapat a változók egész sorát mérte, úgy, mint az aktivitási szinteket és az életmód szezonális különbségeit, de az egyetlen, amely összhangban volt a kutya stresszhormon szintjével, az a gazdi szorongási szintje volt.

Fordítva nem működik

Érdekes, hogy a kapcsolat fordítva nem működik. Roth-ék nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szorongó kutyák ideges gazdikat eredményeztek volna. Úgy gondolják, hogy a blökik a tulajdonosok finom változásaira reagáltak, mint például a testszag megváltozása, vagy az olyan ideges viselkedésminták, mint a körömrágás vagy az ingerült, emelt hang.

„Először nagyon meglepődtem ezen. De a kutyák számára a gazdik a mindennapi életük nagy részét teszi ki, míg a gazdiknak a kutyákon kívül is van élete.” – magyarázta Lina Roth.

Ám a kutatás véletlenül sem azt szeretné sugalni, hogy a stresszes életet élő, vagy szorongással, pánikrohamokkal küzdő emberek ne tartsanak kutyát. Épp ellenkezőleg! Ahogy azt már korábban is említettük, egy négylábú nagymértékben segít csökkenteni a kortizolszintet, és még a magas vérnyomást is rendkívül hatékonyan mérsékli. Egyedül arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a gazdi viselkedése és érzései nagyobb hatással vannak az ebekre, mint azt elsőre gondoltuk volna. Ez az információ pedig talán segíthet abban, hogy amikor a kutyusoddal töltöd az idődet, tudatosabban odafigyelj arra, hogyan reagálsz a történésekre és a környezetedre.

border collie gazdi jelleme gazdi kihat a kutyára gazdiviselkedés kortizol szint kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya stresszes kutya viselkedés tanulmányozása Magyarország milyen legyen egy gazdi shetlandi juhászkutya stressz stressz jelei stresszes gazdi stresszes kutya stresszhelyzet szorongás szorongó kutya tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink