hirdetés

A kutyád megérzi, ha ideges vagy? Így próbál megnyugtatni

Ferenczi Deborah

2022. május 1 - Képek: Getty Images Hungary

Mindannyiunknak akadnak rossz napjai, amikor úgy érezzük, maga alá gyűr a stressz. A kutya esetében nem csupán tévhit, hogy megérzi ezt és a maga módján próbál is segíteni.

hirdetés

Tényleg meg tudja mondani a kutya, ha nyomaszt a stressz, ideges vagy? Ez alapvetően egy összetett kérdés, de annyi bizonyos, hogy sok esetben megérzik azt, ha valami változás zajlik le benned, ami kihatással van a hangulatodra.

A kutya és a stressz: nem kérdés, megérzi-e

A LiveScience szerint a legtöbb kutya ha idegességet érzékel a gazdáján, akkor odabújik hozzá, próbálja megnyugtatni. Abban az esetben, ha észreveszik, hogy sírsz, odaszaladhatnak hozzád. Gyakori jelenség, hogy felemelik a fülüket, és még a fejüket is megdöntik egy kicsit. Ez valószínűleg azért van, mivel megpróbálják értelmezni a stressz jeleit. Egyes kutyák még nyöszörögnek is, vagy megpróbálhatnak rád ugrani, ha vigasztalni akarnak. Vagy más esetben megpróbálják felkelteni a figyelmedet annak érdekében, hogy kicsit boldogabb legyél.

Képesek a kutyák együttérezni?

A kutyák a tapasztalatok alapján megértik, hogy valami nincs rendben a „legjobb barátjukkal”, hiszen érzékszervek széles arzenáljával rendelkeznek. Különösen a hallásuk és a szaglásuk csodálatos, s mint tudjuk, minden hormonnak megvan a maga szaga. A stressz hatására termelődő kortizolt bizonyítottan kiszagolják. Ezen túl az ebek figyelik az emberek minden mozdulatát. Ismerik a rutinodat, az örömödet, a bánatodat és a reakcióidat is.

A kutya is termel kortizolt, ha a gazdi stresszel

Svéd kutatók 58 border collie-t, skót juhászkutyát és gazdáikat vizsgálták annak tekintetében, hogy vajon a koritozilszintjük egyszerre változik-e. Fontos tudni, hogy a stresszes időszakok sok esetben nagyon komoly hatással lehetnek a szervezetünkre. Ilyenkor a mellékvesénk folyamatosan termeli a kortizolt annak érdekében, hogy valamelyest csökkentse az idegesség hosszútávú hatásait. Miután egy éven keresztül figyelték a kutatásba bevont kutyák és gazdik hormonszintjét, egyértelműen megállapították, hogy a stressz-szint szinkronban van gazdi és kutya között. Ez arra enged következtetni, hogy a kutyák nemcsak megérzik azt, ha ideges vagy, de még rájuk is komoly hatással van ez az állapot.

Egyelőre arra még nincs egyértelmű magyarázat, hogy mi okozza ezt a szinkronizációt, de annyi bizonyos, hogy a kutatások alapján a munka- és versenykutyák sokkal pontosabban érzékelik a gazdi stressz-szintjét, mint a kedvtelésből tartott ebek. Ennek az oka valószínűsíthetően az, hogy azok a kedvencek még inkább rá vannak hangolódva a gazdájukra, így még pontosabban érzik még a legkisebb rezdülésüket is.

gyógyító kutya ideges kutya együttérzés kutya megérzi kutya vigasztal lélekgyógyító kutya megérzi a kutya okos kutya stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink