hirdetés

Home office stressz: így akadályozhatod meg, hogy átadd kutyádnak a feszültséged

László Enikő

2021. április 26

A több mint egy éve tartó vírushelyzet, korlátozások érhető módon sokakban szorongást keltenek. Az otthoni munkavégzés által pedig a gazdák feszültségüket akaratlanul is átragaszthatják kedvenceikre.

hirdetés

A kutyák és az emberek közötti szoros kötelék vitathatatlan. Szavak nélkül is jól megértjük egymást, és ha egy ideje együtt élsz egy ebbel, ismered minden rezdülését, és ez fordítva is igaz. A kutyák nemcsak képesek értelmezni az emberek érzelmeit, de azok akár át is ragadhatnak rájuk. Ha a gazdi vidám, jókedvű, kedvence is az lesz, azonban ha szomorú vagy feszült, az állat is hasonlóan érezhet. Ráadásul kutatások szerint a koronavírus okozta bezártság az ebek stressz-szintjét is megnövelte.

Stresszes helyzet embernek és kutyának egyaránt

Az otthoni munkavégzés által a munkahelyi stressz érthető módon a háztartásokban csapódik le. Jóval nehezebb kizárni a munkát a magánéletből, hiszen a home office által könnyen összefolyik a kettő. Míg eddig a házon kívül túltetted magad egy-két apróságon, most a négy fal között kell ezzel megbirkóznod, aminek nemcsak családtagjaid, lakótársaid, de háziállataid is tanúi. Kutyádra pedig könnyen átragadhat ez a feszültség, főleg akkor, ha vele is ingerültebben viselkedsz vagy kevesebb figyelmet fordítasz rá. Ezt mindenképp érdemes elkerülni, hiszen extrém esetben akár viselkedésprobléma is kialakulhat nála.

Az ebek fel tudják ismerni az emberek hangulatát azok testbeszédéből, arckifejezéséből, hangsúlyozásából. Az érzelemváltozásokkal járó kémiai eltéréseket pedig kiszimatolni is képesek. Egy 2019-es svéd kutatásban 33 shetlandi juhászkutyát, 25 border collie-t és azok gazdáit vizsgálták.

A kutatás során a kutyákban és az emberekben a stresszhormonként ismert kortizol szintjét vizsgálták a szakemberek. Az eredmények szerint azoknak a kutyáknak magasabb volt a kortizol szintje, akiknek gazdáinál is magasabb értékeket mutattak ki.

A profik

A terápiás ebek szinte pillanatok alatt képesek az embereket jobb kedvre deríteni. De egyes segítőkutyák, például MissLike, a mentálhigiénés uszkár jelez, ha gazdája szorongani kezd, és megpróbálja felvidítani, kizökkenteni. Természetesen ezek az ebek profi kiképzésben vesznek részt, a gazda hangulata nem jellemző, hogy átragad rájuk, hiszen nekik kell rajta segíteni. Például a mentálhigiénés kutyák megtanulják a tréning során, hogy ilyenkor ki kell zökkenteni az embert a szorongásból.

MissLike azonnal érzékeli, ha Dorkának szüksége van rá. /Fotó: Járdány Bence

Egy kicsit minden kutya terápiás eb

Ahhoz, hogy megakadályozd, hogy kedvencedre átragadjon a saját feszültséged, először a saját fejedben kell rendet tenned. A szorongás oldásában azonban négylábú társad is segítségedre lehet.

A kutyák számos jótékony hatást gyakorolnak az emberre. Csökkentik a vérnyomásunkat, megnyugtatnak minket, valamint növelik oxitocin-szintünket. Nyugodtan használd ki ezt! Ha szorongsz valami miatt, csak bújj néhány percre kedvenced mellé, és simogasd meg. De egy kis labdázás, séta, önfeledt játék is hamar segít megnyugodni, ellazulni, és mire vége, lehet hogy nem is volt olyan fontos az a valami, ami miatt idegeskedtél.

Fordulj kutyádhoz segítségért! Lehet, hogy nem érti, miért stresszelsz, de talán segíthet. Bizonyára neki sincs ínyére, ha egy kis plusz szeretetet, törődést kap tőled.

(Képek: Getty Images Hungary, Járdány Bence)

hangulat átragad a kutyára karantén kutatás kutyák érzelmei stressz stresszes kutya stresszoldás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!