hirdetés

Ezért biztasd gyerekedet, hogy olvasson fel hangosan a kutyának: nem buta hóbort, hatalmas előnyökkel jár mindkettőjük számára

Hangai Lilla

2022. december 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az olvasás egy teljesen új világba kalauzol bennünket és olyan különleges dolgokkal ajándékoz meg, ami semmihez sem fogható. A fantázia birodalma millióknak segít túllendülni a mindennapi élet okozta nehézségeken, sőt, empatikusabbá és nyitottabbá is tesz bennünket, ráadásul fejleszti a helyesírási és a nyilvános beszédkészségünket is.

hirdetés

Mindezek ellenére, ha azt mondjuk, hogy olvass fel a kutyádnak, vagy kérd meg a gyermekedet, hogy olvasson fel neki, valószínűleg erős érzelmeket vált majd ki belőled, és megkérsz minket gondolatban, látogassuk meg az édesanyánkat. Ám ha szeretsz olvasni, gyermeked éppen most tanul olvasni vagy stresszes kutyádat természetes módszerekkel szeretnéd megnyugtatni, tarts velünk!

A rettegett hangos olvasás

Egy tipikus általános iskolai osztályteremben az írás-olvasási gyakorlat magában foglalja a gyerekek hangos felolvasását. Az olvasással küszködő tanulók így fájdalmas tapasztalásnak vannak kitéve, amik egy életre nyomot hagyhatnak az olvasással kapcsolatos érzelmeiken és hozzáállásukon. Nemcsak az önbecsülésük szenved egy ilyen helyzetben csorbát, de a motivációjuk is. Az olvasási motiváció azonban köztudottan pozitívan befolyásolja a gyermekek teljesítményét, és általánosságban az írás-olvasáskészségét is. És itt jönnek képbe újra a kutyák! Még egy ilyen érzékeny, intim helyzetben is nagy segítségedre lehetnek és a legjobb, hogy ők is profitálnak a dologból!

A kutyák ugyanis úgy hallgatják meg őket, hogy nem ítélkeznek a teljesítményt illetően. A hangos felolvasás pedig nemcsak az emberekre hat nyugtatóan, de a kutyákra is. Ráadásul bármilyen közös elfoglaltság és időtöltés az ebbel erősíti a bizalmat és a kötődést.

Az olvasás hatásának tesztelése valós körülmények között

Egy, a közelmúltban végzett tanulmány megpróbálta összehasonlítani a gyerekek olvasás és a szövegértés terén elért előrehaladását 2 feltétel mellett. Egyszer a gyermek egy felnőttnek olvasott fel, egyszer pedig a kutyának. A gyerekek 7-8 évesek voltak, és mindegyikük mindkét típusú tesztben részt vett véletlenszerű sorrendben. A program keretén belül 15 perces felolvasásokat tartottak hetente egyszer, 8 héten keresztül.

Amikor a gyermekek a felnőttnek olvastak fel, és ha a foglalkozás során ösztönzésre vagy támogatásra volt szükségük, a felnőtt egy adott stratégia használatára tanította őket, vagy egyszerűen csak bátorította a gyermekeket a folytatásra. Amikor a gyerekek a kutyának olvastak fel, jelen volt az eb gazdája is, aki szintén bíztatta és ösztönözte a kicsiket.

Minden foglalkozás végén megkérdezték a gyerekeket, hogyan érzik magukat, és hamar világossá vált, hogy mindkét állapotra pozitívan reagálnak. Bár elmondható, hogy lelkesebbnek és motiváltabbnak tűntek, amikor a kutyáknak olvastak fel. Például egy gyerek megjegyezte: „Szeretek olvasni a kutyáknak, mert mindig nagyon odafigyelnek.” Szociális és motivációs szinten a tanárok és a szülők megfigyelései alapján készült jelentések azt mutatták, hogy a kicsik nem veszítettek az önbecsülésükből, nem voltak zavarban a hangos olvasás miatt, és nem csökkent az olvasási motivációjuk sem.

A kutatók megállapították, hogy bár az olvasás mindkét esetben javult, a kutyás felolvasás végeredményben nagyobb növekedéshez járult hozzá mind az olvasási, mind a szövegértési pontszámokat tekintve.

Konklúzió

Az olvasás amellett, hogy élvezetes időtöltés és segít fejleszteni a magabiztosságot és a nyilvános beszédkészséget is, az egészségre is jótékony hatással van. Mind az emberek, mind a kutyák esetében. Napi 6 perc olvasás elegendő lehet a stressz 68%-os csökkentésére. Lassítja a pulzusszámot, ami enyhíti az izmok feszültségét. Ez pedig segíti minket abban, hogy nyugodtabbnak és ellazultabbnak érezzük magunkat titkos univerzumokban kalandozva egy olyan baráttal az oldalunkon, aki sosem ítélkezik.

felolvasni a kutyának gyerek és kutya gyermek és kutya kapcsolata gyermek felolvas a kutyának kutatás nyugodt kutya olvasás pszichológia stressz stresszoldás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink