hirdetés

Miért jó a gyereknek, ha kutyával nő fel? Kevesebb érzelmi problémával kell megbirkóznia

László Enikő

2020. december 27

Számos előnye van annak, ha egy gyermek kutya mellett nő fel. Megtanulja tisztelni az állatokat és szociális fejlődésére is jó hatással van egy eb társasága.

hirdetés

A kutyák közelsége pozitív hatással van a gyermekek mentális fejlődésére. Ezt kutatások is bizonyítják, de ennek ellenére még mindig sok kedvenctől válnak meg olyan párok, akik kisbabát várnak. A legfőbb érvük az időhiány, az attól való félelem, hogy az eb esetleg bánthatja az új családtagot vagy az, hogy a gyerek allergiás lesz rá. Aki ezekre hivatkozik, annak nem is igazán kell háziállat. Megfelelően szocializált kutya nem támad sem csecsemőre sem pedig bárki másra. Az allergiás érv pedig tévhit. Éppen ellenkezőleg, azok a gyermekek kisebb eséllyel lesznek érzékenyek a különböző allergénekre, akik négylábúakkal együtt nevelkednek. Emellett immunrendszerük is erősebbé válik.

Örök barátság.

Egyes kutyafajták, mint például a golden retriever kifejezetten kedveli a gyerekeket. De mások is ugyanígy szerethetik és védelmezhetik őket. Az interneten számos olyan eset olvasható, amikor a család kedvence mentette meg a gyermek életét.

Szociális érzékenység

Egy kutatás szerint azok a gyermekek, akik kutyával együtt nőnek fel, felnőtt korukban szociálisan érzékenyebbek lesznek és kevesebb érzelmi problémával küszködnek, mint azok, akik nem. 30 százalékkal kisebb eséllyel válnak belőlük antiszociális felnőttek, 34 százalékkal könnyebben osztozkodnak. A valószínűsége annak, hogy problémáik lennének a másokkal való kapcsolatteremtéssel, 40 százalékkal kisebb, mint azoknál, akik kutya nélkül nevelkedtek.

Osztozkodás

Az osztozkodást a legtöbb kisgyerek nem szereti, de muszáj megtanulnia. Ez egy ebbel sokkal könnyebb. Mivel szereti és aranyosnak találja, nagyobb valószínűséggel adja oda neki játékát, mint akár egy vele egyidős gyermeknek. Főleg azoknak lehet nagy segítség egy kutya, akiknek nincsen testvére.

Amikor már a vártnál jobban megy az osztozkodás.

Felelősség

A kutyatartás során felelősséget is tanul a gyermek, látja, hogyan kell gondoskodni egy másik élőlényről, és tisztelettel fordulni felé. Korához mérten apróbb feladatokat is rábízhatnak a szülők, amiket ő is könnyen el tud látni. Ilyen lehet például az etetés, itatótál teletöltése vízzel, fésülés, később pedig a sétáltatás. Ettől a gyermek önbecsülése is nőni fog, hiszen büszke lehet arra, hogy bizonyos feladatokat átruháznak rá szülei és megbíznak benne. Eleinte nem is gondolnánk, de ezek az apró dolgok később nagy befolyással lesznek arra, hogy milyen felnőtt válik belőle.

A közös kutyasétáltatás is felelősségre tanít.

Tanulás

A kutyák akár a tanulásban is segíthetnek. Nem véletlenül vannak olyan programok, amikor a gyerekek terápiás kutyáknak olvasnak fel. Azért nekik, mert ők nem ítélik el őket azért, mert esetleg kicsit nehezebben megy ez számukra. Az ebek ilyenkor semmi mást nem tesznek, csupán nyugodtan hallgatnak. Ők is élvezik ezt az időtöltést, és akár szomorúak is lehetnek, amikor elmarad a foglalkozás.

Az is gyakori szokás, hogy különböző menhelyek iskolákba, óvodákba járnak az ott élő kutyákkal, hogy megismertessék a gyerekeket velük, illetve felhívják a figyelmet a felelős állattartás szabályaira és fontosságára. Ezek az érzékenyítő programok az ebek és a kicsik számára is remek élményt nyújtanak.

Amerikában már igen elterjedt az, hogy gyerekek terápiás kutyáknak olvasnak fel.

A legjobb barát

Érzelmi szinten a gyermeknek azért is jó, ha van egy négylábú társa, mert mindig lesz egy kis barátja, aki mellette áll. Az élet velejárója, hogy fiatal korban nem mindig jönnek ki jól az emberek a szüleikkel. Legjobb barátjuk, a kutya azonban mindig ott lesz mellettük. Rájuk bármikor számíthatnak, hiszen nem ítélkeznek, nem mondanak véleményt, csak ott vannak és szeretnek.

A kutyával élő gyerekek sokszor aktívabbak is, a rengeteg közös játéknak köszönhetően.

Az állatok és a környezet tisztelete, szeretete rendkívül fontos. Ha azt látja egy gyermek, hogy szülei így bánnak a többi élőlénnyel, saját maga is így fog cselekedni. Amikor valaki egy kutyával nő fel, annak később biztosan meglesz a gyümölcse. Örök életére emlékezni fog szeretett, hű társára, noha annak legtöbb pozitív hatását később nem is tudatosan hasznosítja.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya és gyerek kutya gyerek mellé kutya hatása az emberre segítőkutya tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!