hirdetés

Kisbaba a családban: hogyan szoktasd hozzá kedvencedet az új helyzethez?

László Enikő

2020. szeptember 26

A kutyák rendkívül féltékenyek tudnak lenni, ha szeretett gazdájuk szívén kell osztozkodniuk. Az új családtaghoz megfelelő módon kell hozzászoktatni őket.

hirdetés

Hatalmas boldogság, amikor a család egy új taggal bővül. Annak érdekében, hogy kutyád is osztozzon az örömben, nem árt, ha felkészíted a csecsemő érkezésére. Ezt már a várandósság ideje alatt is megteheted. Eleinte előfordulhat, hogy az eb háttérbe szorul, esetleg korlátozni kell mozgásterét. Igyekezz a kisbaba mellett is időt szakítani hű társadra, hogy ne érezze magát elhanyagolva, így kevésbé lesz féltékeny.

Gondolkozz előre!

Gondold végig, milyen változásokat hoz az új jövevény a kutya életében. Kisebb lehet a mozgástere, veled töltött ideje, kevesebb figyelmet kaphat. Persze a túl szoros kötődés is egészségtelen, hiszen szorongást válthat ki az ebből. Egészséges teret kell hagynod neki, és meghúzni bizonyos határokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy hanyagold el. Jelölj ki olyan szobákat a lakásban, ahová ő nem mehet be. Ilyen lehet például a fürdőszoba vagy a babaszoba. A Nem! szó ismerete is hasznos lehet a későbbiekben, amikor a csecsemő holmijait akarná nyalogatni vagy elvenné a játékait.

Kutyádat már a terhesség alatt felkészítheted.

Fontos, hogy kontrollálni tudd kedvencedet. Ha morog, amikor az étele közelébe mész, vagy elvennéd tőle a játékát, az problémát jelent. Először ezeket érdemes kiküszöbölni – akár kutyaoktató segítségével – , ugyanis egy új jövevény csak még inkább fel fogja benne erősíteni ezt a nemkívánatos védelmező ösztönt.

Fontos kérdés, hogy korábban találkozott-e kutyád kisgyermekekkel. Ha igen, akkor nagy valószínűséggel a babával sem lesz gond. Ha nem, igyekezz olyan helyekre vinni kedvencedet, ahol biztonságban összeismerkedhet velük.

Fontos, hogy ismerjük a kutya viszonyát a gyerekekkel.

Felkészületlenség

Amennyiben nem megfelelően készülsz fel a helyzetre, a kutya joggal lesz féltékeny. Gondold csak végig: eddig lehet, hogy ő volt a család kisbabája, most pedig más veszi át a helyét. Előfordulhat, hogy nem mehet be egy szobába, ahova eddig szabad volt (például a gyermekébe). Nem érhet hozzá bizonyos dolgokhoz, amik újak és szívesen megszaglászná, esetleg nyalogatná őket. Pedig a rengeteg babaholmi kíváncsiságot gerjeszt benne. Jobb még a kicsi érkezése előtt felállítani az új szabályokat, hogy legyen ideje hozzájuk szokni.

Találkozás a babával

Amikor megérkezik az új jövevény, kutyád először csak pórázon, a szoba másik végéből szemlélje. Fokozatosan, egyre közelebb engedheted a babához, de csak annyira, amennyire később is közel mehet majd hozzá. Az első hetekben lehetőleg ne érjen a gyermekhez, mert a baba immunrendszere még nagyon gyenge.

Néha a gyerek nyalja meg a kutyát.

Lehetőleg az eb ne legyen otthon, amikor a kicsi megérkezik a házba. Így nem fogja „behatolónak” gondolni, hiszen mikor ő maga hazaér, a csecsemő már ott lesz. Ezzel érzékeltetheted, hogy a kicsi hozzád tartozik, vagyis a falka tagja.
Idővel a babával közös programokba vond bele kutyádat is. Például menjetek együtt sétálni, a kertbe játszani, kirándulni.

Minőségi időtöltés

A kutya rendkívül érzékeny lény, főleg, ha kevesebb szeretetet, törődést kap. Igyekezz vele is foglalkozni, még akkor is, ha csak kis időt tudsz neki szentelni. Fontos a minőségi időtöltés, ami drasztikus mértékben nem szabad, hogy csökkenjen, mert az eb összefüggést talál a gyermek érkezése és a kevesebb törődés között.

Sétáljatok együtt, így a kutya sem marad ki a programokból.

A gyermeket is tanítsd

Ha már valamivel nagyobb a gyerek, tanítsd meg arra, hogyan kell egy négylábúval bánni. Főleg a kistestű kutyáknál fordul elő, hogy félnek a gyerekektől, mert csupán kicsivel nagyobbak nála, hangosak és sokszor nem úgy közelednek feléjük, ahogy az jó lenne. Ezáltal fenyegetve érezhetik magukat, és agresszívvá válhatnak. Éppen ezért fontos, hogy a gyerek is megtanulja, hogyan kell barátságosan és biztonságosan kommunikálni egy állattal.

A gyermek arca sose kerüljön egy magasságba a kutyával, túl közel nem szabad engedni. Lehetőleg először csak a hátát, fülét simogassa. Mozdulatai finomak és lassúak legyenek, hogy az állat ne ijedjen meg.

Gyermeked legjobb barátja lehet a kutyád.

Ha már kialakult kettejük között a bizalom, nincs mitől tartanunk. Sok kutya igazi bébiszitter, imádja a gyerekeket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ekként is kéne bánnod vele! Soha ne hagyd őket felügyelet nélkül együtt őket, akármennyire is megbízol kedvencedben!

A kutyák nagyon jó hatással vannak a gyermekekre. Szociális érzékenységük fejlettebb lesz, mint azoké, akik négylábú nélkül nőttek fel. Könnyebben megtanulnak osztozkodni és felelősséget vállalni. Kutyád és gyermeked hamar a legjobb barátok lehetnek, ez az élmény pedig rendkívül meghatározó és a kötődés egy életre szól.

(Képek: Getty Images Hungary)

féltékenység kutya és gyerek kutya kisbaba mellett nevelés összeszoktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink