hirdetés

Kedvenced retteg a gyerekektől? Ez a 7 módszer segít legyőzni a félelmét

Szénási Szimonetta

2022. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

Egyes kutyák félnek a gyerekektől. Hogy ez miért van, és mit tehetsz ellene? Az alábbi cikkben mindkét kérdésre választ adunk.

hirdetés

Számos kutatás bizonyítja, hogy az állattartás nagyon jó hatással van a kicsik fizikai és mentális egészségére, ráadásul a négylábúak rengeteg dolgot tanítanak az aprótalpúaknak. Mégis van, hogy a kutya fél a gyerekektől. Ennek több oka is lehet, a jó hír pedig az, hogy megfelelő hozzáállással és neveléssel változtatni is lehet rajta.

Mi állhat a félelem hátterében?

Két fő oka van annak, hogy sok kutya fél a gyerekektől. Az egyik a korai szocializáció hiánya. Ha kölyökként elmarad az ismerkedés, és az eb felnőtt korában találkozik először kisgyermekkel, az addig ismeretlen „élőlény” riasztó lehet számára. Ugyanis a gyerekek kisebbek, hangosabbak, sokkal mozgékonyabbak, sőt az illatuk is más, mint a felnőtt embereké.

A rettegés másik kiváltó oka valamilyen, gyerekkel vagy gyerekekkel kapcsolatos negatív élmény lehet. Ha kedvencedet korábban – még ha akaratlanul is –, bántotta egy gyerek, vagy valamivel fájdalmat okozott neki, az traumaként elraktározódhatott jószágod fejében.

Változó, hogy melyik állat mennyire veszi rossz néven a kicsik sokszor durva közeledését – ez lehet egy erőteljesebb dögönyözés, szőrhúzás, a fülek vagy a farkak ráncigálása, a szemének a piszkálása, stb., amik sokszor csak játékból vagy szeretetből történnek –, van, amelyik kutya jól tolerálja, míg másokban folyton aktiválódó félelmet kelt.

Mit a teendőd? – Megelőzés és problémakezelés

1.) Szocializáld!

Mint a legtöbb negatívum kapcsán, itt is a legjobb taktika a megelőzés! A kiskutyák esetében a szocializáció több okból is rendkívül fontos, és kihat az állat egész életére. Ha kölyökkutyád van, szánj elég időt a nevelésére, foglalkozz vele minél többet, és ismertesd meg a világ dolgaival. Ez neki is, neked is elengedhetetlen a harmonikus együttéléshez.

A kölyökkutyák szocializációs „csúcsidőszaka” 8-12 hetes koruk közé esik, ilyenkor kell a lehető legtöbb dologgal megismerkednie a kis ebnek. Jó, ha a nevelésben szakember is segítségedre van. A kutyaovi és -iskola látogatása busásan megtérül az idők során.

2.) Gyerekek között csak felügyelettel

Ha pedig gyerektársaságba viszed pajtásodat, arra mindig figyelj, hogy ne érje semmilyen rossz élmény az apró kezek által. A legjobb, ha még az összeismertetés előtt tisztázod a „kutyázás” szabályait a gyerekekkel, és ezt követően sem hagyod velük felügyelet nélkül kedvencedet.

A saját gyerkőc(ök) esetében is ugyanez a teendőd: mielőtt szőrös családtaggal bővül a famíliátok, beszélgessetek sokat arról, milyen lesz vele az élet. Mire kell figyelni, mit szabad és mit tilos tenni vele. A játék hevében, vagy csak tudatlanságból persze így is történhetnek balesetek, amit odafigyeléssel és szülői felügyelettel jórészt szintén meg lehet előzni.

3.) El a kezekkel a játékától!

Sok négylábú rosszul reagál arra, ha valaki, pláne egy idegen, el akarja venni azt, ami az övé. Ilyen privát holmi lehet a kedvenc játék, a fekhely és az élelem is. Mindig mondd el a kicsiknek, hogy ezeket a dolgokat ne vegyék el a kutyától, főleg ne erőszakkal.

4.) Ne legyél erőszakos!

Ha kutyád új kisgyerekkel találkozik, vagy valamiért feszélyezi a gyerektársaság (mert mondjuk túl hangosak, vagy sokan vannak), semmiképp se erőltesd rá, hogy odamenjen, vagy hagyja magát megsimogatni. Ilyenkor a félelem akár agresszív magatartást is eredményezhet, és a kutya önvédelemből odakaphat. Várd ki, hogy az eb feloldódjon, ha pedig ez nem történik meg, engedd, hogy kilépjen a számára kellemetlen szituációból, és elvonuljon egy nyugodt sarokba.

5.) Ha a kutya volt előbb

Gyakori, hogy a már meglevő kutyus mellé érkezik az aprócska családtag. Nagyon rossz döntés, ha elszeparálod a kutyát és a kisbabát egymástól, hiszen így az állatban könnyen félelem vagy féltékenység alakul ki. Gondolj csak bele: kisebb lett a mozgástere, neked kevesebb időd jut rá, és vannak számára tiltott holmik, mint a babakelengye vagy a bébi játékai.

Ahogy korábban már hangsúlyoztuk, a korai nevelés fontossága itt is megmutatkozik: egy megfelelően képzett kutya ismeri a nem és a nem szabad parancsokat, így könnyebben veszi, ha bizonyos dolgok és helyek tabuk.

Emellett szakemberek azt javasolják, hogy már a hazaérkezés pillanatától szoktasd az ebet a csecsemőhöz. Jó, ha a megérkezés pillanatában a kutya nincs otthon, így nem fogja a kisdedet „betolakodónak”  tekinteni. Ha már ott a bébi, mire ő megjön, akkor olybá veszi, hogy az pici jövevény is a falka tagja, amit a te magatartásod is erősíteni fog. Segíthet, ha engeded, hogy megszaglássza a baba holmiját, és idővel vond be kedvencedet is minél több közös programba. Sétáljatok együtt, találj ki közös játékokat.

6.) Ha már rosszak a tapasztalatok

Abban az esetben, ha kutyádnak már vannak rossz élményei a gyerekekkel, nagyon fontos, hogy mihamarabb írd felül azokat. Az nem életszerű, hogy a traumatikus élmény után sosem mentek többek kicsik közelébe, így muszáj megoldást találnod a problémára.

A deszenzitizáció az a folyamat, amikor a kutyát fokozatosan szoktatják hozzá egy adott ingerhez, jelen esetben a gyerekekhez. Így van ideje megszokni az új vagy félelmetes dolgot. Fontos a fokozatosság: először elég, ha messziről figyelitek a kis embereket, és a „mozizás” alatt egy-két jutalomfalattal és sok dicsérettel erősíted négylábúdban a pozitív érzetet a gyerekek kapcsán.

Időközben figyelj az állat jelzéseire, és ha azt látod, hogy csökkent a feszültsége a gyerkőcök láttán, fokozatosan csökkentsd a távolságot is közte és a kicsik között. Ez hetekig, sőt hónapokig is eltarthat, de ne siettesd a dolgot! Amint azt tapasztalod, hogy az eb feszültté válik, és a stressz jeleit mutatja, távolodjatok el a gyermekektől. Fontos, hogy a negatív reakciók miatt sose büntesd a kutyát, hiszen az csak tovább erősíti benne azt az érzést, hogy a gyerekektől félnie kell.

7 .) Szakszerű segítség

El kell mondanunk, hogy mint a legtöbb szorongás esetén, a gyerekektől való félelem kapcsán is az a legjobb, ha szakemberhez fordulsz. Ő fel tudja mérni a helyzetet, és a legoptimálisabb módszerrel tud segíteni a kutyádon.

Nagyon fontos a türelem

Minden fentebb vázolt esetben – ha új kutya érkezik hozzátok, ha kisgyermeked születik, vagy valamilyen trauma érte jószágodat –, nagyon fontos, hogy kellő türelemmel kezeld a helyzetet. Minden kutya egyedi, vannak köztük könnyebben és nehezebben alkalmazkodók, és nincs biztos recept sem a félelem kezelésére. Meg kel ismerned kedvencedet, és kitapasztalnod, nála mi válik be.

fél a kutya félelem félelem jelei félős kutya gyerek gyerekek véleménye hozzászoktatás kutya és gyerek kutya és gyerekek kutya és kisbaba kutya kisbaba mellett kutya nevelése nevelés szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink