hirdetés

Kutyák és kisbabák kapcsolata: ez történik, ha együtt nőnek fel

Ferenczi Deborah

2022. február 22 - Képek: Getty Images Hungary

Nem véletlen, hogy a kutyákat az ember legjobb barátjának nevezik. Alkalmazkodó lények, akik erősen kötődnek az emberekhez, legyenek azok akár kicsik, akár nagyok. Ez kiváltképpen igaz, hogy ha olyan gyermekek veszik őket körül, akik velük nőttek fel.

hirdetés

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is rendkívül szociális lények. Alexandra Bassett, a Dog Savvy Los Angeles vezető kutyakiképzője és viselkedéskutatója szerint ha egy kutya hajlamos a falkában való gondolkodásra, akkor szorosan kötődik a családjához. Ebben az esetben nagyon gyakori jelenség, hogy a gyermekeket egészen különleges módon védelmezi.

A babák viszonya a kutyákhoz

A kutyusok és a gyerekek a legtöbb esetben le vannak nyűgözve egymástól, ráadásul közös vágyuk egy játszótárs, illetve a figyelem. A létrejövő kapcsolat fizikai és pszichológiai előnyökkel is járhat a kicsik fejlődése szempontjából. A négylábú társ boldoggá teszi a babát, ezt onnan is tudhatjuk, hogy jelenlétük a kisgyerekek szervezetében kimutathatón megemeli két fontos boldogsághormon, a szerotonin és a dopamin szintjét. Ha mi, szülők úgy neveljük gyermekünket, hogy megértő, kedves, gyengéd legyen az állattal, akkor az eb is boldogságot érezhet a kicsi közelében.

A babáknak ellenállóbb lesz az immunrendszerük

Kutatások kimutatták, hogy a kutyával együtt felnőtt babáknál kisebb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos allergiák, és általában ellenállóbb az immunrendszerük. Ha négylábú van a közelben, a babák egészségesebbek, védettebbek. Egy másik érdekes kutatás szerint a kutyáknak is vannak érzéseik, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a különböző, a gyerektől érkező jelzéseket megértsék. Például érzékelhetik, hogy a baba sebezhető és ártalmatlan. A kicsit még ellenőrzik és szeretgetik is, ezt általában úgy fejezik ki, hogy megnyalják az arcát vagy a testét. Hogy ezt hagyod-e vagy sem, az a te szülői döntésed, a kutyanyál és az emberi szervezet kapcsolatáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Lassan kell összeszoktatni őket

A kutyák fokozottan érzékenyek a szaglómirigyeiknek köszönhetően.

Amikor egy baba megszületik, az új szagok, hangok, a látvány mind egyediek és szokatlanok a kutyának” – mondja Russell Hartstein, Los Angeles-i kutyakiképző és viselkedéskutató.

Mivel az eb környezetében bekövetkező változások szorongást okozhatnak, készítsd fel kedvencedet az új jövevény érkezésre, és lassan mutasd be az új dolgokat. Elvárhatjuk az állattól, hogy gyengéd legyen a csecsemővel, ám ezt gyakran nekünk kell megtanítanunk az állatnak, ahogy fordított esetben is: ideális esetben felelős kutyatartót nevelünk a gyerekünkből. Gazdiként, szülőként nyugodt, védelmező magatartást érdemes tanúsítani és szépen lassan szoktatni az ebet a babához – és fordítva. A kulcs a megfelelő kötelék kialakításához a korán elkezdett szocializációban rejlik. Ha úgy érzed, kutyád nem tudja kezelni a helyzetet, akkor kérd egy professzionális oktató segítségét.

Bármennyire is megbízható és védelmező a kutyád, soha ne hagyd egyedül sem csecsemővel, sem kisgyermekkel!

kutya és gyerekek kutya és kisbaba kutya kisbaba mellett kutya szereti a gyerekeket

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink