hirdetés

Hallják-e a kutyák a babát az anyaméhben? Megdöbbentő tudományos magyarázat

Ferenczi Deborah

2022. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon a kutyák hallják a babákat, ahogyan nőnek és fejlődnek az anyaméhben? Meglepő módon sok várandós nő arról számol be, hogy kedvenceik tudják először, hogy terhesek, ezt pedig az ebek hallásának tulajdonítják be.

hirdetés

A tudósok úgy tartják, hogy az ebek valóban képesek érezni a hormonális változásokat, sőt azt is hallják, hogy mi történik a testben. Képesek ultrahangos tartományban hallani, ami azt jelenti, hogy hallanak bizonyos dolgokat a terhes nő testében, esetleg már a baba szívverését is.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy a kutyák hallják a babákat az anyaméhben

A kutyák kiemelkedő hallása lehetővé teheti számukra, hogy érzékeljék a baba szívverését az anyaméhben. Ellenben azt is érdemes megjegyezni, hogy nem csupán ebből következtethetek arra, hogy változások indultak el az ember szervezetében. Hiszen mivel az ebek nagyon intuitívak, könnyedén érzékelhetik a hangulati, viselkedési és kémiai változásokat.

A kutyáknak hihetetlen szaglása is van, ami lehetővé teszi számukra, hogy sok olyan dolgot érzékeljenek, amiket az emberek nem képesek. Beleértve a hormonváltozásokat is, amelyek rávilágíthatnak a terhes nő testében végbemenő változásokra. Sőt, egyesek még arról is beszámoltak, hogy kutyáik előbb tudták, hogy várandósak, mint ők maguk. Amennyiben azt veszed észre, hogy kedvenced kiemelkedő figyelmet tanúsít a hasad felé, ami eddig nem volt jellemző, akkor bizonyára érzékeli a változást, ami ott történik benned.

A kutyák hallása

A kutyák kivételes hallási képességekkel rendelkeznek. Valójában négyszer olyan élesen hallanak, mint az emberek. Ez annak is köszönhető, hogy képesek mozgatni a fülüket. Hiszen, míg az embernek csak hat izma van mindkét fülében, addig a kutyáknak 18. Ezek az izmok pedig lehetővé teszik számukra, hogy mindenféle irányba mozgassák a fülüket, ami maximalizálja a hallás képességét. Ráadásul a fül formája ívelt, így a hang jobban eléri a dobhártyát. Sőt, míg az emberek 20 és 20 000 hertz közötti, addig a kutyák 40 és 60 000 hertz közötti frekvenciájú hangokat hallanak. Ez azt jelenti, hogy nem képesek olyan mély hangokat hallani, mint amilyeneket az emberek, de sokkal magasabbakat igen. Az orvosok úgy vélik, hogy a csecsemők már az anyaméhben sírni kezdhetnek a terhesség 28. hetében. A kutatók szerint ezt a sírást az anyaméhen kívüli hangos zajok okozhatják, és a kutyák esetleg hallják ennek a hangját.

Hogyan reagálnak az ebek a terhességre?

Valójában lehetetlen megjósolni azt, hogy miként reagál a kutyád a várandósságra. Amennyiben furcsa viselkedést tapasztalsz kedvenceden ezen idő alatt, akkor mindenképpen érdemes oktatóhoz fordulnod. Ugyanis ezek a változások sok stresszt és szorongást okozhatnak kutyádnak. Még a legengedelmesebb eb is elkezdhet furcsán viselkedni a számára ismeretlen szituáció folytán. Fontos, hogy bár számodra is hatalmas változás a terhesség, mindenképpen fektess abba energiát, hogy kedvencedet ne hanyagold el.

hallja-e a kutya a kisbabát kutya és kisbaba kutya kisbaba mellett terhes nő terhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink