hirdetés

Kutyád jelzi, ha közeledik a szülés ideje: ezért válik egyre ragaszkodóbbá várandós gazdájához

Szénási Szimonetta

2023. január 29 - Képek: Getty Images Hungary

Egyes kutyák nemcsak hamarabb veszik észre, hogy gazdájuk kisbabát vár, de a szülés közeledtével egyre bújósabbá is válnak. Kutatók vizsgálták, mi ennek az oka.

hirdetés

Biztosan tapasztaltad, hogy kedvenced roppant érzékeny az érzelmeidre, legyen kirobbanó jókedved vagy épp ellenkezőleg, borongós hangulatod. Kifinomult érzékeikkel tökéletesen olvasnak a jelzéseidből, ráadásul a szaglásuknak hála az érzelmi változásokkal járó hormonális folyamatokat is kiszimatolják. Ezzel a különleges képességgel függ össze a várandós nők és a kutyájuk közötti megváltozott viszony is.

Más illatok

Köztudott, hogy a kutyák orra sokkal érzékenyebb, mint az embereké. Ennek köszönhetően képesek kiszagolni még a hormonális folyamatokkal járó illatváltozásokat is. Emellett ők maguk is gyakran veszik át a gazdi „rezgéseit”, így különösen fontos, hogy ne idegeskedj vagy dühösködj kedvenced jelenlétében, különben őt is könnyen felzaklathatod!

A várandósság is megannyi hormonális változással jár, amit az ebek megérezhetnek. Ezen felül a kismama megváltozott testképe, valamint az áldott állapottal járó intenzív hangulatingadozások is jelzések a kutya számára.

Eltérő reakciók

A kutatókat is foglalkoztatja a négylábúak és a várandósok közti kapcsolat alakulása, így számos ezirányú vizsgálatot folytattak. M. Leanne Lilly, az ohiói egyetem állatorvosi karának adjunktusa a tapasztalatok alapján rámutatott, hogy nem minden kutya reagál egyformán a terhesség tényére. Mint elmondta, egyes jószágok a várandósság idején folyton a gazdi közelségét keresik, és gyakorta gombölyödnek az egyre növekvő pocak közelébe. Más kutyákat inkább feszélyez a számukra ismeretlen helyzet, és arra is van példa, hogy egyes ebek teljesen közömbösek maradnak ebben az időszakban.

Ha közeledik a nagy nap

Más kutatások azt vizsgálták, valóban megérzik-e a kutyák, ha közeledik a szülés ideje, és ha igen, mi alapján. A válasz ezúttal is a kismama hormonváltozásaiban, valamint megváltozott viselkedésében keresendő.

A tudósok arra jutottak, hogy a terhesség végéhez közeledve a nők viselkedésében beálló változások – az egyre sűrűsödő összehúzódások miatt érzett fájdalom, a mind nehezebb teher cipelésének nehézsége, a különféle testi változások felett érzett izgalom vagy aggódás, stb. – jelzik a négylábúak számára, hogy közeleg a baba érkezésének pillanata.

Ilyenkor a kedvencek gyakran próbálják megnyugtatni a leendő édesanyát. Mellébújnak, fejüket ölébe hajtják, és más, hasonló kedves gesztusokkal fordulnak felé. Ezen felül ebben az időszakban a védelmező ösztön is erősebb lehet a kismama irányába.

Időben kezdd el az összeszoktatást!

Attól függetlenül, hogy a kutya miként reagál a terhesség tényére, a kisbaba érkezése tartogathat nehézségeket még a legbújósabb eb számára is. Hogy gazdaként megkönnyítsd számára az új családtag érkezését, és az összeszokás minél gyorsabban és gördülékenyen történjen, kezdd el már a kicsi érkezése előtt hozzászoktatni kedvencedet a leendő aprósághoz.

Vidd be a babaszobába, mutasd meg neki a kiságyat és a kisbaba egyéb holmijait. Ha pedig már megszületett a pici, érdemes még a kórházból hazaküldeni valamilyen ruhadarabot a baba illatával. A hazaérkezés is legyen jól megtervezett, és semmiképp se zárd el a kutyát a gyermektől, mert ez féltékenységet szülhet!

A legjobb, ha a levegőzés idejét úgy szervezed, hogy kedvenced is veletek tartson – akár egy másik személy bevonásával, hogy ne kelljen kétfelé osztani a figyelmedet –, és az otthoni tevékenységeknél is igyekezz minél többe bevonni őt. Etetésnél például fekhet a lábatoknál. Így nem érzi magát trónfosztottnak. Ahogy pedig nő a kisgyerek, úgy lehet egyre több közös családi programot szervezni, mindenki örömére.

család családi kutya kutya családtag kutya és ember kutya és kisbaba kutya kisbaba mellett kutya kiszagolja kutya megérzi kutya szaglása kutya terhesség megérzi a terhességet szaglás terhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink