hirdetés

Megvizsgálták, mit gondol rólad a kutyád: ezt érzi, amikor megszimatolja az illatod

Hangai Lilla, 2022. november 20 - Képek: Getty Images Hungary

Egy átlagos gazdiban a tapasztalataink alapján szinte napi szinten megfogalmazódik a vágy, hogy kedvence bárcsak tudna beszélni, hogy elmondja, mit gondol róla. Bár a tudomány mai állása szerint ez csak vágyálom maradhat, olyan szerencsések vagyunk, hogy kedvenceink minden egyéb elképzelhető módon igyekeznek kapcsolatot teremteni velünk, és kifejezni azt, mit is jelentünk nekik.

hirdetés

Egy új tanulmány az MRI vizsgálatot hívta segítségül, hogy megtudja, mit éreznek négylábú barátaink, ha a gazdi jár kedves kis buksijukban.

Jutalomközpont aktiválva: 1, 2, 3, kész!

Talán nem árulunk el akkora titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy a kutyák borzasztóan szeretnek bennünket. Ám ezt már nem csak érezzük, a tudomány is bebizonyította. Az Emory Egyetemen az állatkogníciót tanulmányozó tudósok speciálisan kiképzett kutyák agyát vizsgálták meg MRI-készülékkel. A kutatók megfigyelték az ebek orrának reakcióit, mert a világ nagy részét az orrlyukukon keresztül tapasztalják meg. Ezután megfigyelték a kutyák agyát, amikor azok megérezték a gazdájuk illatát. A tesztekből megállapították, hogy a gazdi illata aktiválja a „jutalomközpontot” az eb agyában. Ez az adat pedig végre tudományosan is bizonyítja, hogy hihetetlenül boldoggá tesszük kedvenceinket.

Úgy tekintenek ránk, mint a csecsemők az édesanyára

Az agyuk jutalmazási központjának reakciója mellett a kutyák egy úgynevezett „biztonságos bázishatást” is éreznek, ha a gazdiról van szó. Ez a hatás az anya-csecsemő kötődéshez hasonlítható, ahol a gyermekek a szüleiket egy olyan biztonságos pontnak tekintik egy ijesztő, ismeretlen világban, ahol semmilyen veszély nem fenyeget. A kutyák pont ugyanilyen formában tekintenek ránk. Ezért érdemes hát nagyon átgondolni, hogy ki érzi magát késznek arra, hogy egy olyan élőlénnyel törődjön és áldozza rá az idejét és energiáját, aki valóban úgy néz rá, mint egy gyermek az anyjára. Az elhanyagoltság érzése nemcsak a gyermekek lelkében, de a kutyák érzelmi világában is hatalmas károkat tud tenni.

Lisa Horn, a bécsi Messerli Kutatóintézet munkatársa a tanulmány értékelésénél kifejtette, hogy a felnőtt kutyák is pontosan ugyanígy gondolnak a gazdira, így az évek előrehaladtával nem igényelnek kevesebb törődést a tulajdonos felől.

A jutalomfalat is jobban esik a gazditól

Nagyon érdekes, hogy a kutatás során arra is fény derült, hogy négylábú barátainknak még az étel is jobban esik, ha azt a gazdi társaságában fogyaszthatják el. A teszt során megnézték hogyan reagálnak a jutifalira akkor, ha egyedül vannak, ha egy idegennel vagy ha egy gazdival. A reakció hasonló volt, amikor egyedül voltak, és amikor egy idegennel. Ám amikor a gazdival együtt fogyaszthatták el a csemegét, sokkal boldogabbak, magabiztosabbak és motiváltak voltak.

Számunkra ezek az adatok egy dolgot sugallanak. Mi úgy érezzük, hogy ők családtagok, és ők is úgy, hogy egy család vagyunk. Egy olyan szerető közösség, ahol egymás illata megnyugtatja még a zaklatott lelkünket is és biztonságot nyújt. Az elfogyasztott étel pedig sokkal jobban esik, ha egy olyan személy társaságában fogyaszthatjuk el, akit nagyra becsülünk.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon