hirdetés

Szeret téged a kutyád, de nem biztos, hogy szépnek is talál: hiába az érzelmi kötelék, egy fajtárs látványa kedvesebb a szemüknek

Hangai Lilla

2023. február 21 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák számára egy másik kutya látványa sokkal izgalmasabb, mint egy ember látványa. Egy új tanulmány szerint az ebek agya nincs arra hangolva, hogy az emberi arcokra összpontosítsanak.

hirdetés

A Journal of Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy bár az ebek izgatottnak tűnnek, mikor feltűnik a gazdi, az ember látványa közel sem hat rájuk úgy, mint egy fajtársuké. Vajon ennek mi az oka, és milyen következménye van ránk nézve?

Az arc nem a legfontosabb a kutyák számára, ellentétben velünk

„Az arcok központi szerepet töltenek be az emberi vizuális kommunikációban. Az emberi agy az arcokra specializálódott.” – mondta el Andics Attila, a tanulmány társszerzője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem állatviselkedés-kutatója. A jelenlegi tesztek eredményei alapján azonban úgy tűnik, hogy a kutyák esetében ez kicsit másképp működik.

„A kutyák figyelnek az emberi arcokra. Érzelmeket olvasnak le az arcokról, és elég nekik csupán az ember arcát látni ahhoz, hogy felismerjék, de úgy tűnik, hogy más testi jelzések is hasonlóan informatívak számukra.” Ez tehát annyit jelent, hogy a kutyák érzékelik a mimikánkat és hasznos is számukra ez az információ, de a testbeszéd és a hangjelzés is ugyanolyan súllyal esik a latba, ha meg szeretnének érteni bennünket.

Az ELTE a tesztekhez 30 embert és 20 kutyát toborzott. A kísérletek során minden ember és minden kutya az MRI készülékben fekve 2 másodperces videókat nézett meg: egy kutya fejét hátulról, egy kutya fejét elölről, egy emberi fejet hátulról és egy emberi fejet elölről. Fontos leszögezni, hogy az ebeket nem kényszerítették semmire, bármikor elhagyhatták az MRI gépet, ha akarták, és egy több hónapos képzésen vettek részt a vizsgálatok előtt, hogy mozdulatlanok és nyugodtak maradjanak a gépben.

Kutya és ember még ebben is hasonló

A szkennelések elemzése során világossá vált, hogy az emberi agy vizuális területei sokkal világosabbak lettek, ha egy fajtársuk arcát láthatták elölről. Meglepő volt számunkra, hogy az emberi agy aktívabb volt, mikor embert látott, mint amikor kutyát.

A kutyák aktivitása azonos volt, ha egy emberi fejet láttak elölről vagy hátulról, ám sokkal intenzívebben világított a terület, amikor egy fajtársukat nézhették a videókon.

Nincs az adatokban semmi meglepő

„Evolúciós szempontból a tanulmány eredményei logikusak. Az anyatermészet nem fektet olyan dolgokba energiát, amelyek nem relevánsak a túlélés szempontjából. Sem a kutya-kutya, sem a farkas-farkas interakciókban. Más kommunikációs módokat használnak; ilyen például fül helyzete is, ami elölről és hátulról is egyformán látható. A fül helyzete megmondja a kutya hangulatát. Mi, emberek, ezzel szemben nem mozgatjuk a fülünket.” – fejtette ki Dr. Carlo Siracusa, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvosi Karának állatviselkedési szolgálatának igazgatója.

„De előfordulhat, hogy a kutyák úgy fejlődtek az együttélés során, hogy figyeljenek az emberi arcokra, mert függővé váltak tőlünk. Megpróbálják megérteni az arckifejezésekből, hogy mit akarunk. Hogy kapnak-e valamit enni, ahelyett, hogy megbüntetnék őket. Olyanok, mint a kisgyermekek.” – magyarázta tovább Dr. Carlo Siracusa.

Ha esetleg aggódnál az eredmények miatt, ne tedd! A kutyák nem a külső alapján ítélnek, a szeretetük mélységét nem a külsőnk határozza meg, hanem az, hogy hogyan bánunk velük.

ELTE Ember és kutya ember és kutya kapcsolat ember hatása kutyára emberközpontú kutya kutya arcfelismerés kutya arckifejezés kutya emberi arc kutya reakciója fajtársra kutya viselkedés tanulmányozása mri tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink