hirdetés

Ezért nézi imádattal kutyád az arcodat: leolvassa róla az érzelmeidet és utánozza a mimikádat

László Enikő

2021. szeptember 15

A legfrissebb kutatások szerint nemcsak, hogy a kutyák képesek értelmezni az emberi arckifejezéseket, de ők is próbálják magukat megértetni mimikájukkal. Emellett arra is fény derült, hogy gazdáik arca is rendkívül fontos számukra.

hirdetés

A kutyák azon kevés állatok közé tartoznak, akiknek igen fejlett a mimikája. A háziasítás során az ebek arcszerkezete átalakult, és eltér a farkasokétól. Tökéletes példa erre hatékony fegyverük, a könyörgő kutyaszemekkel való nézés. Ezzel a tekintettel szinte bárkit képesek rávenni arra, hogy elérjék, amit akarnak. A különleges nézést a farkasok, és a hozzájuk hasonló genetikával rendelkező kutyák (például alaszkai malamut vagy szibériai husky) azonban nem produkálják. Nem rendelkeznek olyannyira fejlett arcizmokkal, amik szükségesek ahhoz, hogy az eb a szemhéját a fülek irányába tudja emelni. Tehát kevésbé tudják mozgatni szemöldöküket, mint újabb genetikai állománnyal rendelkező társaik. A kutatók szerint a mai emberek elődei előnyben részesítették a bánatos, aranyos tekintettel rendelkező kutyákat. Így válhatott egyre fejlettebbé a szemöldök emelgetéséért felelős izom.

A kutyák egész arca érzelmeket fejez ki

A kutyák természetesen nemcsak szemöldökükkel képesek jelzéseket adni számunkra. Különösen a fülek állása utal leginkább érzelmi állapotukra. Ezek sok más állathoz hasonlóan kommunikálják a környezetük felé az egyed aktuális érzelmeit, hogy jól vagy éppen rosszul érzi-e magát. Többek között elemezték az ebek füleinek állását, az ajkak mozgását, a nyelvet és a pislogást is. A vizsgálatokból kiderült, hogy a kutyák pozitív és negatív szituációkban is egyaránt használták mimikájukat. Azonban feszült szituációkban hajlamosabbak lelapítani fülüket, felhúzni ajkukat, nyelvüket öltögetni, illetve húzni szájuk sarkát. Ez egy stresszes kutya tipikus testbeszéde.

Egy másik tanulmányból az is bizonyosságot nyert, hogy a kutyák megváltoztatják arckifejezésüket, amint ránk néznek. A szakemberek szerint az ebek igen kimagasló eredményeket érnek el, ha a mimikáról van szó. Ugyanis 16 különböző arckifejezéssel képesek operálni, ami az állatvilágban ritka. (Az emberek 27 arckifejezéssel dolgoznak.)

A kutyák képesek felismerni az emberek arckifejezéseit

De nemcsak mi értelmezzük a kutyák arckifejezéseit, hanem ez fordítva is így van. Ugyanis az ebek is képesek értelmezni mimikánkat, és következtetéseket vonnak le belőle. A tesztek során a kutyáknak 12 képet mutattak. Ezeken dühös, semleges és boldog arckifejezést mutató emberek és kutyák szerepeltek. Amint az ebek megnézték a képeket, a tudósok mérték reakcióikat. Arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák érzékenyebbek más ebek arckifejezéseinek változásaira, de emellett az emberek érzelmeire is reagáltak.

A kutyák örülnek, ha látják az arcunkat

Az ebek annyira összpontosítanak az arcunkra, hogy másképp reagálnak, ha nem látnak minket. Egy másik kísérletben a kutyákat egyedül helyeztek el egy szobában. Gazdáik és egy-egy idegen külön ajtón léptek be, keresztezték egymást, majd különböző ajtón léptek ki. Az ebek hosszabb ideig koncentráltak a gazdájukra, mint az idegenre. Amikor ismét egyedül maradtak, az ajtó mellett vártak, ahonnan tulajdonosuk kilépett. A kísérletet úgy ismételték meg, hogy mind a gazdik, mind az idegenek arca el volt takarva. Ebben az esetben az ebek már kevésbé fókuszáltak tulajdonosaikra, és ritkábban vártak rájuk a megfelelő ajtónál. Ez bizonyítja, hogy fontos számukra arcunk.

Nemrég magyar kutatók is foglalkoztak az emberi arc kutyára gyakorolt hatásával. Ők azt találták, hogy a gazdi arca kedvence számára társadalmi erősítőként szolgál, mondhatni jutalmul. A teszt során a kutyáknak választaniuk kellett két kép között. Az egyiken gazdájuk volt, ahogy rájuk nézett, a másikon szintén a tulajdonos volt, de csak feje hátulja látszódott. Annak ellenére, hogy mindkét kép előtt azonos jutalomfalat volt, a kutyák gyakrabban közelítették meg azt a fotót, amin gazdájuk rájuk nézett.

(Képek: Getty Images Hungary)

könyörgő kutyaszemek kutatás kutya arckifejezés kutya és ember kutya mimika tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!