hirdetés

A kutyák személyiségjegyei meglepően hasonlóak az emberekéhez: viselkedési problémákkal is korrelálnak

László Enikő

2022. március 12 - Képek: Getty Images Hungary

Kutatók egy csoportja a kutyák bizonyos személyiségjegyeit vizsgálta. Ezeket viselkedési problémákkal társították, és azt találták, hogy az ebek nem kívánt viselkedési zavarai összefüggésben állnak az emberi pszichiátriai rendellenességekkel.

hirdetés

A személyiségjegyek, különösen a neuroticizmus (szorongás, barátságtalanság, impulzivitás), erősen előrevetítik a pszichopatológiát. A kutyát a pszichiátriai rendellenességek természetes modelljeként használják. De az eb és az emberi személyiség közötti hasonlóság, valamint a kutya személyisége és a nem kívánt viselkedési tulajdonságok, például a félelem, agresszivitás és az impulzivitás/figyelmetlenség közötti összefüggés mindezidáig ismeretlen volt a kutatók számára. Egy új tanulmány strukturális egyenletmodellezést (SEM) használt 11360 kutyán végzett felmérés adataival, hogy megvizsgáljon hét személyiségjegy és tíz nem kívánt viselkedési vonás közötti összefüggéseket.

Milyen személyiségjegyeket vizsgáltak?

A személyiségjegyek közé tartozott a bizonytalanság, az energikusság, a képzés közbeni összpontosítás, az agresszivitás/dominancia, az emberi szociabilitás, a fajtársak iránti szociabilitás és a kitartás. A nem kívánt viselkedési jellemzők közé tartozott a félelem, a zajérzékenység, a magasságtól való félelem, a szeparációs szorongás, az ugatás, az idegenek, a tulajdonos és más kutyákra irányított agresszió, a hiperaktivitás/impulzivitás és a figyelmetlenség.

Így dolgoztak a kutatók

A kutatók először megerősítő faktor modelleket illesztettek a nem kívánt viselkedési tulajdonságokra, és a legjobb modell a nem kívánt viselkedéseket négy látens tulajdonságba csoportosították: félelemmel kapcsolatos viselkedés, félelmi agresszió, agresszió, és impulzivitás/figyelemhiány. Ezt a struktúrát használták a következő SEM-modellben.

Különösen az emberi neuroticizmushoz hasonló bizonytalanság kapcsolódott erősen a nem kívánt viselkedéshez, párhuzamba állítva a neuroticizmus és a pszichopatológia kapcsolatát. Hasonlóképpen, a lelkiismeretességre emlékeztető kiképzés közbeni koncentráció negatívan kapcsolódott az impulzivitáshoz/figyelmetlenséghez. Az agresszivitás/dominancia pedig az agresszív viselkedéshez, ami a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral és az agresszióval kapcsolatos pszichopatológiával való asszociációit idézi.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a kutyák személyiségjegyei hasonlítanak az emberi személyiségjegyekhez. Ez arra utal, hogy neurológiai és genetikai alapjuk is hasonló lehet. Ezáltal a kutya megfelelő állatmodell lehet az emberi viselkedés és pszichiátriai rendellenességek számára.

Tehát a kutatók felfedezték, hogy sok tulajdonság összefügg egymással. Ezen összefüggések némelyikét megismételték korábbi vizsgálatokból, beleértve a nem kívánt viselkedési jellemzők közötti komorbiditást is. Újszerű eredményeket is felfedeztek, például a képzési fókusz és a nem kívánt viselkedések közötti összefüggéseket, valamint a képzési fókusz és a bizonytalanság közötti kapcsolatot. Ezen asszociációk közül több, beleértve a bizonytalanság és a félelemmel kapcsolatos viselkedések erős összefüggését, hasonló volt az emberekben tapasztalható asszociációkhoz.

A kutyák személyiségjegyei hasonlítanak az emberekére

Az ebek személyiségjegyeinek tartalma és az emberi személyiségre vonatkozó korábbi szakirodalom alapján úgy tűnik, hogy a kutya személyiségjegyei hasonlítanak az emberekére.

A bizonytalanság vonás nagyon hasonló volt az emberi neuroticizmushoz, mindkét esetben magas pontszámmal jelezte a negatív érzelmeket, például a szorongást és az aggódást. A képzési fókuszt párhuzamba állították az emberi lelkiismeretesség vonásaival. Mindkettőre jellemző volt például az önuralom és a kiegyensúlyozottság.

Az agresszivitás/dominancia vonás ellentétesnek tűnt a barátságosság tulajdonsággal, az emberi és kutya szociabilitási tulajdonságok pedig a barátságosságot és az extraverziót is magukbafoglalták.

Úgy tűnt, hogy az energikusság magába foglalja az extraverziós tulajdonság egy részét, mivel az extroverált egyedek is aktívabbak és energikusabbak. A kitartás nem hasonlított közvetlenül semmilyen emberi személyiségjegyhez, de úgy tűnt, hogy a tulajdonossal szembeni dacos viselkedést jelezte.

Egymással is összefüggnek a személyiségjegyek

A személyiségjegyek egymással is korreláltak, amint azt a korábbi vizsgálatok alapján gyanították. A legerősebb összefüggést a bizonytalanság és a képzési fókusz, valamint az agresszivitás/dominancia és a kutya szociabilitása között figyelték meg. Mindkét összefüggés negatív volt.

Az agresszivitás/dominancia más kutyákkal szembeni agresszív reakciókat ír le, ezért e tulajdonságok közötti negatív korreláció nem meglepő. Hasonlóan az emberekben az extraverzió és a barátságosság – beleértve a társas viselkedést is – pozitívan korrelál. A bizonytalanság és a képzési fókusz közötti negatív korreláció érdekesebb. Utóbbi erősen negatívan összefügg az impulzivitással/figyelmetlenséggel, és korábbi vizsgálatok összefüggést mutattak ki a félelem és az ADHD-szerű tulajdonságok között. A bizonytalan kutyáknak nehézségei lehetnek az kiképzésre való összpontosításban, mivel valószínűleg folyamatosan figyelik környezetüket. A lelkiismeretesség és a neuroticizmus szintén negatívan korrelál az emberekben, ami alátámasztja a kutatók eredményeit.

kutatás kutya és ember kutya személyisége személyiségjegyek tanulmány tudomány viselkedési probléma viselkedési zavar

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink